Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Με πυξίδα τον διχασμό και τον κυνισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Με πυξίδα τον διχασμό και τον κυνισμό

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σε πλειοδοσία κυνισμού και διχαστικών τοποθετήσεων επιδίδονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποτυπώνοντας τον πανικό που διέπει το γαλάζιο στρατόπεδο για τον εκτροχιασμό της πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται ένα μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς έχει επιλέξει την οδό των ανοίκειων επιθέσεων κατά της αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, στοχοποιεί τους μη εμβολιασμένους πολίτες για την ανοδική πορεία των σκληρών δεικτών της πανδημίας αρνούμενος να λάβει μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ και αποσυμφόρησης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και σχολείων. Το αυτί δε των κυβερνώντων δεν ιδρώνει για τη σωρεία ενστάσεων των συνταγματολόγων αναφορικά με το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ που συνοδεύει την υποχρεωτικότητα της ηλικιακής ομάδας 60+.

Αναζητεί διέξοδο στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να απευθυνθεί στα αντανακλαστικά του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου προκειμένου να αποκρούσει την κριτική -αλλά και τις προτάσεις- της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της κατάστασης. Η στόχευσή του στον Παύλο Πολάκη, κατά την πρόσφατη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, αποτελεί το πρελούδιο της γαλάζιας τακτικής μετά τα δυσοίωνα δημοσκοπικά μηνύματα για την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε αντιδράσει έντονα, ωστόσο, έναντι του πρωθυπουργικού εξωφρενικού ισχυρισμού πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε σχέση με αυτούς που είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εξόχως προβληματικό είναι το γεγονός ότι έδωσαν ανάλογη συνέχεια, με δηλώσεις τους, οι Οικονόμου - Βορίδης αψηφώντας τον σάλο που προκλήθηκε από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το κυνικό κρεσέντο, εντούτοις, του πρωθυπουργού εμπεριέχει και τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί για να στελεχώσουν το ΕΣΥ. Άμεσα η ΟΕΝΓΕ αποδόμησε τον Κ. Μητσοτάκη καλώντας τον να προκηρύξει τις θέσεις προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι γιατροί υπάρχουν. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αφροδίτη Ρέτζιου έφερε ως παράδειγμα μάλιστα την περίπτωση προκήρυξης θέσης πνευμονολόγου, όπου κατέθεσαν τα χαρτιά τους 30 υποψήφιοι. Στο Μέγαρο Μαξίμου, εντούτοις, επικράτησε σιωπή.

Επέκταση υποχρεωτικότητας και... προστίμου

Παράλληλα, η συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού ξαναβγαίνει από τα γαλάζια συρτάρια. Μετά τους νέους της πρώτης φάσης της πανδημίας, σειρά στο κυβερνητικό στόχαστρο παίρνουν οι μη εμβολιασμένοι άνω των 60 "που πολιορκούν το ΕΣΥ και στερούν θεραπεία από άλλους ασθενείς". Από τη στιγμή δε που η κυβέρνηση εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικότητας, γίνεται σαφές πως το επιτελικό σύστημα θα επιχειρήσει να τραβήξει νέες διαχωριστικές γραμμές στο κοινωνικό σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχει τεθεί η επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους πολίτες άνω των 50 ετών με τη συνοδεία του προστίμου των 100 ευρώ που πυροδοτεί πολιτικές και νομικές αντιδράσεις. Γαλάζιες πηγές αναφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι η κυβέρνηση θα αναμένει την έκβαση της συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ.: έχει προγραμματιστεί σύνοδος κορυφής την 16η Δεκεμβρίου) στον απόηχο της εμφάνισης του στελέχους Όμικρον. Τέλος, δεν αποκλείεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας στους εργαζόμενους στην εστίαση ή τα χριστουγεννιάτικα πάρκα. Εκτός κάδρου παραμένουν, βέβαια, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις καθώς οι ΜΕΘ δεν γεμίζουν από αστυνομικούς και στρατιωτικούς αλλά από ηλικιωμένους, σύμφωνα με μία άλλη ωμή αποστροφή του Κ. Μητσοτάκη.

Ανακολουθίες

Το γεγονός ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ βαφτίζεται «αντίτιμο υγείας», στη σκιά του ψαλιδίσματος των κονδυλίων -κατά 820 εκατ. ευρώ- για τη δημόσια Υγεία, προκαλεί σκεπτικισμό και στους βουλευτές της Ν.Δ. Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιβαρύνει το σερί των επιτελικών ανακολουθιών στο σκέλος της υποχρεωτικότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε, στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η υποχρεωτικότητα τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίδραση. Λίγες ώρες πριν τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις στο υπουργικό συμβούλιο, ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «το δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί». Κυρίως όμως -στις 29 Οκτωβρίου- ο Θάνος Πλεύρης έθετε το εξής ερώτημα για όσους πρότειναν την επέκταση της υποχρεωτικότητας στους πολίτες άνω των 60 ετών: «Θα πηγαίνουμε με τη σύριγγα και θα τον εμβολιάζουμε θέλει δεν θέλει;".

Στο ραντάρ πλειάδας βουλευτών της Ν.Δ., από όλες τις τάσεις, βρίσκεται μάλιστα ο Άκης Σκέρτσος, καθώς τον θεωρούν υπαίτιο για την επιβολή του χαρατσιού των 100 ευρώ. Κοινοβουλευτικά στελέχη αποδίδουν στον υπουργό Επικρατείας τη μομφή ότι «παρέσυρε τον πρωθυπουργό σε μία αυτοκαταστροφική πολιτικά τακτική», δεδομένου ότι η Ν.Δ. διατηρεί διαχρονικά προνομιακές σχέσεις με το συγκεκριμένο σώμα ψηφοφόρων. Υπενθυμίζεται ότι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είχε προλειάνει το έδαφος της ενοχοποίησης των 60άρηδων μέσω αρθρογραφίας.

Σήμα για απολύσεις

Επιτομή του κυνισμού αποτελούν οι προτροπές του Άδωνι Γεωργιάδη προς τους εργοδότες ώστε να προβούν σε απολύσεις μη εμβολιασμένων εργαζόμενων. Ο υπουργός Ανάπτυξης επέλεξε να διαδραματίσει ρόλο καθοδηγητή του επιχειρηματικού κόσμου λέγοντας ότι μια επιχείρηση μπορεί βασίμως να υποστηρίξει ότι παθαίνει ζημία από ανεμβολίαστους εργαζόμενους που μπορεί να μπουν σε καραντίνα και να πληρώνονται. Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει ειδική διάταξη για την Covid στο Εργατικό Δίκαιο, αλλά φρόντισε να καλλιεργήσει προσδοκίες στο δικαστικό πεδίο προς τους επιχειρηματίες. Άλλωστε έχει προεξοφλήσει παλαιότερα -επιχειρώντας να παρέμβει στη Δικαιοσύνη- ότι το δικαστήριο θα κρίνει λογική την απόλυση ενός ανεμβολίαστου εργαζόμενου που βρίσκεται σε πόστο που δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL