Live τώρα    
1°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
1 °C
-0.2°C2.7°C
1 BF 93%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
2 °C
-0.4°C3.5°C
0 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
2.0°C6.2°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
3 °C
2.7°C6.4°C
4 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
1 °C
-0.5°C0.9°C
4 BF 40%
Εκλογές ΚΙΝΑΛ / Πολλά εσωκομματικά καρφιά, λίγη ουσία στο debate
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΚΙΝΑΛ / Πολλά εσωκομματικά καρφιά, λίγη ουσία στο debate

ΚΙΝΑΛΛ

Από την τηλεμαχία των πέντε υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., εκτός από τον Γ. Παπανδρέου, απουσίασαν η σαφής κατεύθυνση και το ευκρινές πολιτικό στίγμα.

Δεδομένης της διάρθρωσης του debate και πρωτίστως της διάθεσης των κεντρικών διεκδικητών να περιχαρακωθούν στη στρατηγική τους ενόψει της κάλπης και να μην ξεδιαλύνουν πτυχές των θέσεών τους, δεν υπήρξαν ουσιαστικές τοποθετήσεις για τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο: πανδημία, εργασία, κλιματική αλλαγή.

Φυσικά υπήρξαν διακηρυκτικές γενικές παραδοχές για «καλύτερες δουλειές», αντιστροφή του brain drain ή στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αν δόθηκε μια μάχη ιδεών, αυτή ήταν από τον Ανδρέα Λοβέρδο, από τα πολύ δεξιά, επιβάλλοντας στη συζήτηση τη δική του ατζέντα για την ασφάλεια, το μεταναστευτικό και την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών -επί της οποίας «βγήκε δεξιότερα» κι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συνομιλητές του όμως απέφυγαν να διαφοροποιηθούν από εκείνον, παρότι τους προκάλεσε να το κάνουν.

Απέφυγε την αντιπαράθεση ο Ανδρουλάκης

Σε ήπιους τόνους, ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να στοχοποιήσει κάποιον αντίπαλο ή να απαντήσει στις αρκετές αιχμές Λοβέρδου εναντίον του, ενώ εμφανίστηκε με ίσες αποστάσεις απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Με στρατηγική δεύτερου γύρου εμφανίστηκε ενωτικός απέναντι στον Γ. Παπανδρέου, αλλά και προς τον Χ. Καστανίδη, επιλέγοντας να απευθύνει προς εκείνον την ερώτηση που εδικαιούτο.

Λοβέρδος κατά απόντος Παπανδρέου

Στο debate κυριάρχησαν οι αιχμές, κυρίως αυτές του Ανδρέα Λοβέρδου προς τον απόντα Γιώργο Παπανδρέου, δείχνοντας έτσι ότι τελικά δεν τον υποτιμά για τον πρώτο γύρο, ενώ χαρακτήρισε φωτογραφικά «νεόγερο» τον Ν. Ανδρουλάκη.

Οι λόγοι που ο πρώην πρωθυπουργός επικαλέστηκε για να μην συμμετάσχει μάλλον δικαιώθηκαν -έλλειψη εμβάθυνσης τοποθετήσεων, εσωκομματικά καρφιά-, χωρίς πάντως η επιλογή της απουσίας του να αναιρεί την εικόνα υπεκφυγής.

Δεξιότερος του Μητσοτάκη

Ο Ανδ. Λοβέρδος έβαλε φωτογραφικά κατά Παπανδρέου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας, διαφώνησε με τον Κυρ. Μητσοτάκη στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής των «Σκοπίων». «Είμαι αρνητικός στις Πρέσπες, όχι όπως η Ν.Δ., που ήταν και δεν είναι τώρα».

Το γάντι σήκωσε ο Παύλος Χρηστίδης, όχι για να διαφοροποιηθεί, αλλά για να του επισημάνει ότι το «Όχι» στη Συμφωνία το είχε πει η Φώφη Γεννηματά.

Κόντρα με τον Ανδ. Λοβέρδο άνοιξε ο Χάρης Καστανίδης για τους Ποινικούς Κώδικες της Ν.Δ., ενώ και ο Π. Χρηστίδης δεν έλαβε σαφή απάντηση όταν τον ρώτησε πώς στήριξε κάτι για το οποίο η Φ. Γεννηματά επέμενε ότι έπρεπε να περιλαμβάνει αναγνώριση της «γυναικοκτονίας».

Οι ερωτήσεις που έγιναν από τον έναν υποψήφιο στον άλλον ενδεχομένως προοιωνίζονται τη στάση τους για τον δεύτερο γύρο. Η ερώτηση του Π. Χρηστίδη στον Ανδ. Λοβέρδο, μια ερώτηση - παγίδα του Π. Γερουλάνου προς τον Ν. Ανδρουλάκη, ο Αν. Λοβέρδος που θέλησε να προσεγγίσει τον Π. Γερουλάνο με ερώτηση για τη θέση του υπέρ ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές, η ερώτηση Ανδρουλάκη στον Χ. Καστανίδη.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Λοβέρδος κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρουλάκης: Συζητάμε με τις κοινωνικές δυνάμεις της Αριστεράς, όχι με την ηγεσία

Αν ένα πράγμα κατέστη απολύτως σαφές από το ντιμπέιτ των πέντε, ήταν η επαναβεβαίωση της κατηγορηματικής απόρριψης του Ανδρέα Λοβέρδου για συνεργασία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που επιμένει να μην κάνει για τη Ν.Δ. Στο δε ερώτημα αν θα αποχωρήσει στην περίπτωση που εκλεγεί ένας πρόεδρος ο οποίος θα συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε -λιγότερο κατηγορηματικά- ότι έχει «βιογραφικό ενότητας». Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που συνεχίζει στη ρητορική της κριτικής αποστασιοποίησης τόσο από Ν.Δ. όσο και από ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι «συζητάμε με τις κοινωνικές δυνάμεις της Αριστεράς, όχι με την ηγεσία» και μίλησε με όρους «πολιτικής αυτονομίας».

«Δεν χαρίζουμε τη χώρα στη Ν.Δ., ούτε όμως το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Α. Λοβέρδος σε μια αποστροφή που δεν αποκλείει την κυβερνητική συνεργασία με τον Κ. Μητσοτάκη. «Θα γίνουν δύο εκλογές. Την προοδευτική λύση μας την προτείνει μόνο ο κ. Τσίπρας γιατί δεν του βγαίνουν οι αριθμοί. Από τη Ν.Δ. δεν έχουμε τέτοια πρόταση, ούτε κάποιος από τους έξι υποψήφιους θέλει συνεργασία με τη Ν.Δ.» είπε. Πρόσθεσε ότι φιλοδοξεί να υπάρχουν τρία κυβερνητικά προγράμματα και έτσι δεν θα τίθεται απαξιωτικά στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. το ερώτημα τίνος δεκανίκι θα γίνει. «Τις συνεργασίες τις θέλω σε προγραμματικό πλαίσιο και όχι για να ανταλλάσσουμε καρέκλες» είπε ο Π. Γερουλάνος. «Άλλο μετεκλογικές συνεργασίες και άλλο εθνική συνεννόηση. Η δεύτερη είναι εθνική ανάγκη στις κρίσεις» δήλωσε ο Χ. Καστανίδης. «Μόνο η παράταξή μας μπορεί να δημιουργήσει ένα κοινωνικό κράτος που να εξισορροπήσει τις τεράστιες ανισότητες» είπε Π. Χρηστίδης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL