Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Γιατί η κυβέρνηση επιμένει να αποτυγχάνει στην πανδημία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατί η κυβέρνηση επιμένει να αποτυγχάνει στην πανδημία

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Η εκστρατεία για τον εμβολιασμό της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού έχει από καιρό αποτύχει, καθώς χάθηκε πολύτιμο έδαφος τους προηγούμενους μήνες.  Έχουμε ήδη εισέλθει στη χειμερινή περίοδο, που -όπως γνωρίζουμε εδώ και δυο χρόνια- ευνοεί την έξαρση της πανδημίας της Covid-19.  Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στην Ελλάδα είναι ανίσχυροι μπροστά στον κορωνοϊό, είτε είναι εντελώς ανεμβολίαστοι είτε η άμυνα του οργανισμού των εμβολιασμένων εξασθενεί, αφού πλησιάζει ή παρέρχεται το σημαντικό εξάμηνο.

Τα μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων των ανεμβολίαστων δεν πείθει αρκετό αριθμό τους να κλείσει ραντεβού, ενώ οι εβδομάδες που απαιτούνται για να χτίσουν ανοσία ή για να ανακάμψει η προστασία των ήδη διπλά εμβολιασμένων με μια τρίτη δόση δημιουργεί ένα σημαντικό κενό μερικών εβδομάδων ή μηνών που μπορεί να επιτρέψει στον κορωνοϊό να πλήξει όλο και περισσότερους ανθρώπους.

Το γεγονός δε πως ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα σε εμβολιασμένους αλλά και ανεμβολίαστους οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν πρόκειται για «πανδημία ανεμβολίαστων», αλλά για μια κανονική πανδημία που μας αφορά όλους και όλες. Το παράδειγμα της Αυστρίας, που επέβαλε λοκντάουν, αποδεικνύει του λόγου το αληθές, καθώς η συγκεκριμένη χώρα έχει αντίστοιχο ηλικιακό και εμβολιαστικό προφίλ με αυτό της Ελλάδας.

Η αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος απαιτεί λήψη μέτρων αντίστοιχων με εκείνα που έλαβαν χώρες στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Συνοψίζοντας και αξιολογώντας την ελληνική περίπτωση και τις ιδιομορφίες της εγχώριας οικονομίας και των κοινωνικών λειτουργιών απαιτούνται εν πολλοίς τέσσερις σημαντικές παρεμβάσεις: Βελτίωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, επίταξη ιδιωτικών κλινικών και ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, αύξηση του στόλου των λεωφορείων, προσλήψεις σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μέτρα απολύτως λογικά. Γιατί όμως η κυβέρνηση τα αποφεύγει και τα απορρίπτει; Αρχικά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετοί πόροι για μια τέτοια πολιτική, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε δισεκατομμύρια σε ανέξοδες πολιτικές επιδερμικών παρεμβάσεων, ενώ αύξησε κατακόρυφα τις απευθείας αναθέσεις σε τομείς που ελάχιστη ή ουδεμία σχέση είχαν με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτός είναι και ο λόγος που ξορκίζει ένα νέο λοκντάουν: Η οικονομία θα καταρρεύσει χωρίς τη δυνατότητα δημόσιων δαπανών στον κοινωνικό τομέα και την αγορά.

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση επιμένει να παρακολουθεί την πανδημία ως ευκαιρία. Με τις δημόσιες δομές να μοιάζουν αναξιόπιστες να προστατεύσουν τον πληθυσμό από μια πανδημία, αλλά και να παράσχουν επαρκή ασφάλεια σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στην αύξηση της αποδοχής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως μοναδικής διεξόδου.

Με τα νοσοκομεία να απασχολούνται με τον κορωνοϊό, ελπίζει ότι οι πολίτες θα καταφεύγουν στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τις διάφορες θεραπείες. Αντίστοιχα, σε σχολεία όπου τα παιδιά θα στοιβάζονται κατά δεκάδες και σε λεωφορεία όπου οι επιβάτες θα μοιάζουν με σαρδέλες, οι κυβερνώντες ελπίζουν ο ιδιωτικός τομέας να συγκεντρώσει το θετικό ενδιαφέρον των πολιτών.

Η μάχη, λοιπόν, για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πρωταρχικά μάχη για τη ζωή, αλλά και για την κοινωνία, την ισότητα και την ισότιμη πρόσβαση στα κοινά δημόσια αγαθά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL