Live τώρα    
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Χατίρια στις ΗΠΑ για μια εγγυητική επιστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Χατίρια στις ΗΠΑ για μια εγγυητική επιστολή

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Μετά την απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, στην Αθήνα φαίνεται να πιστεύουν ότι υπάρχει κάποιος στην Ουάσιγκτον να σηκώσει το τηλέφωνο και να αποτρέψει μια ενδεχόμενη σύγκρουση στο Αιγαίο - στα χνάρια του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όταν είχε ξεσπάσει η κρίση με τα  Ίμια. Στον βωμό αυτής της δυνάμει προστασίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται διατεθειμένη να παραβιάσει όλες τις κόκκινες γραμμές των προηγούμενων κυβερνήσεων -και των δεξιών- και να κάνει όλα τα χατίρια των Αμερικανών για τις βάσεις, τις στρατιωτικές διευκολύνσεις και τις οικονομικές επιλογές.

Μετά φανών και λαμπάδων αναχωρεί σήμερα για την Ουάσιγκτον ο Νίκος Δένδιας με στόχο να βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κάτω από την κατ’ αρχάς πενταετή ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας MDCA - η οποία στη συνέχεια θα ανανεώνεται επ' αόριστον. Να σημειωθεί ότι για όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις -όσο φιλοαμερικανικές κι αν ήταν- τα πέντε χρόνια θεωρούνταν πολλά και γι’ αυτό απέφευγαν να δεσμευτούν για τόσο μεγάλο διάστημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πάλι, έχει αποφασίσει να παίζει το χαρτί του προβλέψιμου εταίρου.

Το ραντεβού με τον Μπλίνκεν

Μάλιστα, ο Δένδιας, πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, σε συνέντευξή του (στο Βήμα) εμφανίστηκε σχεδόν περήφανος για την επιλογή των ΗΠΑ να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, σε "μια περίοδο που το αμερικανικό στρατηγικό και στρατιωτικό αποτύπωμα μετατρέπεται και μεταφέρεται". Κι αυτό διότι, όπως είπε, "η στρατηγική σχέση μας με τις ΗΠΑ έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της. Η νέα συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής αυτής σχέσης".

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αύριο με τον Αμερικανό ομόλογό του, ελπίζοντας ότι θα εκμαιεύσει από τον  Άντονι Μπλίνκεν και μια επιστολή ανάλογη με αυτή που είχε διατυπώσει ο προκάτοχός του Μάικ Πομπέο. Η επιστολή μπορεί να προσαρτηθεί ως παράρτημα στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και σ’ αυτή θα δηλώνεται σαφώς η αμερικανική εγγύηση για την ασφάλεια των νησιών του Αιγαίου.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Όλα για την Τουρκία

Ο Δένδιας πιστεύει ότι με την ανανέωση της συμφωνίας η Ελλάδα θα είναι πιο ασφαλής απέναντι στην Τουρκία, η οποία, όπως υποστηρίζει, "προκαλεί σχεδόν σε καθημερινή βάση".  Ίσως, μάλιστα, να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλάι τής Ελλάδας σε μια -ελπίζουμε απίθανη- σύρραξη με την Τουρκία. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι δεν πιστεύει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία - και το δηλώνει ευθαρσώς. Και προσπαθεί να πείσει ότι η επιλογή των Αμερικανών να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Αλεξανδρούπολη έχει να κάνει με την Τουρκία. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί, πάντως, δεν κρύβουν ότι ο εχθρός είναι η Κίνα και η Ρωσία. Γι’ αυτό και βλέπουν την Αλεξανδρούπολη ως προγεφύρωμα για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης -λέγε με Ουκρανία- αλλά και ως ιδανικό τόπο αποθήκευσης LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), που θέλουν να πουλήσουν στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια αντί του ρωσικού αερίου.

Στρατηγικός διάλογος

Εκτός από την υπογραφή της συμφωνίας, στο αυριανό πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών είναι ο τρίτος γύρος του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, που θα γίνει με πολύ διευρυμένη σύνθεση. Σήμερα ο Δένδιας θα συναντηθεί και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθεί και με τον Εμιρατινό ομόλογό του σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν.

Πρέσινγκ στον Μπάιντεν

Στην ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του να ξεπεράσουν "εποικοδομητικά" τις διαφορές τους, όπως τονίζει ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν. Και αδημονεί για τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου των G20.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL