Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
ΚΙΝΑΛ / Ανοιχτή σύγκρουση για τις εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΙΝΑΛ / Ανοιχτή σύγκρουση για τις εκλογές

ΚΙΝΑΛΛ

Οι τακτικές και τακτικισμοί, οι αιχμές, οι ανοιχτές επιθέσεις και η σύρραξη που σημειώθηκε τελικά ανάμεσα στην πλευρά Γεννηματά και στα στρατόπεδα Λοβέρδου, Ανδρουλάκη, Καστανίδη στην «ψηφοφορία» στο τέλος της συνεδρίασης προδιαγράφουν έναν δυναμιτισμένο δρόμο προς τις κάλπες της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου.

Εάν το πολιτικό ζητούμενο της ΚΠΕ ήταν να σταλεί μήνυμα ενότητας -όπως είχαν διακηρύξει και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος-, τότε αυτό δεν επιτεύχθηκε την Κυριακή, σε μια συνεδρίαση που στιγματίστηκε από εκφυλισμό διαδικασιών, επανάληψη φαινομένων του παρελθόντος και έναν ανοιχτό εσωκομματικό πόλεμο με βαριές κατηγορίες, όπου βουλευτές σχεδόν πιάστηκαν στα χέρια μεταξύ τους και η Φ. Γεννηματά αποχωρούσε από την αίθουσα διαβλέποντας την τροπή που έπαιρνε η κατάσταση.

Μέσα στο εκρηκτικό κλίμα που σημάδεψε τη διαδικασία, οι πολιτικές ομιλίες των υποψήφιων πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Η στρατηγική της πυγμής που ξεδίπλωσε η Φώφη Γεννηματά, με το μήνυμα ότι θα είναι πολύ σκληρή με τους αντιπάλους της και ότι η εκλογική αναμέτρηση δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, αποδείχθηκε μπούμερανγκ για την εικόνα της. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν γύρω από την ψηφοφορία την εμφάνισαν απομονωμένη, με όλους τους άλλους υποψήφιους απέναντι της να καταγγέλλουν μεθοδεύσεις. Επιπλέον, η σκληρή στάση απέναντι στον Χάρη Καστανίδη για το θέμα των υπογραφών καταγγέλθηκε και ως προσπάθεια εκ μέρους της Φ. Γεννηματά να τον αποκλείσει από την εκλογική κούρσα, εκπέμποντας έτσι σήμα ανησυχίας για τις δυνάμεις της. Παράλληλα όμως αυτή η κίνηση και η αρνητική εσωκομματική δυναμική που δημιουργεί μπορεί να της στοιχίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ανάλογα πάντα με το ποιο θα είναι το τελικό δίδυμο των διεκδικητών.

ΦΩΦΗ

Το κλίμα ήδη είχε δυναμιτίσει ο Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος, δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο να επιτεθεί στον Ν. Ανδρουλάκη και πλαγίως στον Ανδ. Λοβέρδο (η Ε. Καϊλή τον στηρίζει), υπονόησε ότι οι ευρωβουλευτές δεν δίνουν υπέρ του κόμματος μέρος του μισθού τους, κάτι που διέψευσε πάντως ο γενικός διευθυντής της Χαριλάου Τρικούπη Ν. Σαλαγιάννης.

Ο τρόπος που χειρίστηκε το ζήτημα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη μπορεί καταστατικά να ακολουθεί το γράμμα του κανονισμού, όμως το 2007 οι υποψηφιότητες Παπανδρέου, Βενιζέλου, Σκανδαλίδη εγκρίθηκαν από την Κ.Ε., εν αντιθέσει με το 2012, όταν ο Χρ. Παπουτσής κόπηκε αφού δεν είχε συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές.

Επί της ουσίας, αυτό που εγκρίθηκε την Κυριακή ήταν η τροποποιημένη πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ, αφού η πλευρά Γεννηματά έκανε δεκτές ενστάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά Ανδρουλάκη: κόστος συμμετοχής 3 ευρώ αντί για 4, συμπλήρωση της σύνθεσης της επιτροπής με στέλεχος προσκείμενο στον ίδιο καθώς έχει αποβιώσει μέλος της, μη συμμετοχή στην Εφορευτική Επιτροπή του αναπληρωτή γραμματέα της Ν.Ε. σε κάθε περιοχή.

Σύρραξη για τις υπογραφές

Ωστόσο, αυτό που δεν έγινε δεκτό από τη Φ. Γεννηματά και προκάλεσε τη σύγκρουση στο τέλος της διαδικασίας ήταν η πρόταση του Χ. Καστανίδη -η οποία στηρίχθηκε από τους Ανδ. Λοβέρδο και Ν. Ανδρουλάκη- να ληφθεί πολιτική απόφαση της Κ.Ε. ώστε όλα να θεωρηθούν καταστατικά σωστά ή όσοι δεν θα είναι μέλη ή φίλοι να θεωρηθούν ότι πράγματι είναι, κάτι που κρίθηκε ως αντικαταστατικό από τον Γ. Κουτσούκο. Ο Χ. Καστανίδης αμφισβήτησε την εγκυρότητα του μητρώου, από το οποίο καλούνται οι υποψήφιοι να συλλέξουν τις 5.000 υπογραφές, λέγοντας ότι τα περισσότερα από τα 138.000 μέλη δεν είναι οικονομικώς τακτοποιημένα. Ο «παπανδρεϊκός» Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι έχουν διαγραφεί από την προηγούμενη ψηφοφορία ανάδειξης ηγεσίας του Κινήματος 100.000 φίλοι που ψήφισαν και δεν υπάρχουν στα μητρώα, καταγγέλλοντας την ηγεσία ότι οδηγεί σε ένα φοβικό κόμμα.

Η έκρηξη σημειώθηκε όχι τόσο επειδή δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση, αλλά από τον τρόπο που ο προεδρεύων Γ. Κουτσούκος επιχείρησε να κλείσει τη διαδικασία χωρίς να τη θέτει σε ψηφοφορία. Χωρίς να απαντά στους βουλευτές που στηρίζουν τον Ανδ. Λοβέρδο, αλλά και υποστηρικτές του Χ. Καστανίδη, γιατί δεν μπαίνει σε ψηφοφορία ούτε ποιο είναι το περιεχόμενο τελικά επί του οποίου καλούνται να ψηφίσουν, με την εισήγηση να εγκρίνεται τελικά διά βοής (ή διά οχλαγωγίας…), όπως έχει συμβεί κι άλλες φορές στο παρελθόν. Στην «επίθεση» προς τον Γ. Κουτσούκο πρωτοστάτησαν οι βουλευτές Δ. Κωνσταντόπουλος και Ν. Γιαννακοπούλου (μαζί με τη Χ. Κεφαλίδου στηρίζουν δημόσια τον Ανδ. Λοβέρδο), αλλά και οι πτέρυγες της ΚΠΕ που στηρίζουν τους τρεις υποψήφιους.

Πηγές από το περιβάλλον του Ν. Ανδρουλάκη σχολίαζαν ότι οι εξελίξεις στην ΚΠΕ δεν συνάδουν με τη λογική ενότητας της παράταξης, ότι οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν δεν βοηθούν την προοπτική της, ότι είναι αδιανόητος ο αποκλεισμός υποψήφιων που έχουν εκλεγεί από τον λαό και ότι «όσοι έχουν επιλέξει να μετατρέψουν τις εκλογές από πολιτικό γεγονός σε μάχη μηχανισμών, απαξιωμένη από την κοινωνία, δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια».

«Αποκλείεται να ψηφίζουν φίλοι άλλων κομμάτων»

Στον απόηχο των αρνητικών εντυπώσεων, συνεργάτες της Φ. Γεννηματά ανέφεραν ότι με την απόφαση για την έγκριση των διαδικασιών «διευκολύνονται οι υποψήφιοι για τη συλλογή των 5.000 υπογραφών υποστήριξης από υπάρχοντα μέλη του κόμματος ή νέα μέλη που θα γραφούν μέχρι την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων (σ.σ.: 15 Οκτωβρίου)». Αυτή ήταν και η συμβιβαστική λύση που προτεινόταν την Κυριακή πριν από την ψηφοφορία, για να γεφυρωθεί το χάσμα με τον Χ. Καστανίδη. Σύμφωνα με το περιβάλλον της Φ. Γεννηματά, «έτσι τηρούνται οι καταστατικές διατάξεις (που έχουν ψηφιστεί ομόφωνα και από τους τέσσερις υποψηφίους στο συνέδριό μας) και δεν αποκλείεται κανείς. Εκείνο που αποκλείεται είναι να προτείνουν υποψηφίους μέλη ή φίλοι άλλων κομμάτων».

Υπό αυτό το πρίσμα, τη 15η Οκτωβρίου θα φανεί εάν θα επισημοποιηθούν όλες οι υποψηφιότητες...

ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Μπρα ντε φερ για στίγμα και... ποσοστά

Τα εσωκομματικά μηνύματα στην τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά την Κυριακή έδειξαν να έχουν κεντρικό στόχο τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αμφισβητεί τη συνολική στρατηγική της ηγεσίας και δεσμεύεται για επιστροφή στο «ΠΑΣΟΚ».

Χωρίς να κατονομάσει κανέναν από τους συνυποψηφίους της, η Φ. Γεννηματά, εμμέσως πλην σαφώς, του καταλόγισε διαφορετικό πολιτικό σχέδιο επισείοντας τον κίνδυνο «να θολώσει η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που με πολύ κόπο επετεύχθη από το 2015» και να επέλθει ρήξη και διάσπαση.

«Ενότητα, αυτόνομη πορεία και σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό στίγμα και πολιτικές», «αν μετακινηθούμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά, ο διχασμός και η διάσπαση θα είναι η χαριστική βολή, θα έχουμε παίξει το παιχνίδι των αντιπάλων μας που το επιδιώκουν», είπε.

Υπεραμύνθηκε του εγχειρήματος «Κίνημα Αλλαγής» θυμίζοντας ότι ανέλαβε το 2015, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν σε ντροπιαστική κατάσταση, και πρόσθεσε ότι έκτοτε το κόμμα έχει ανοδική πορεία, ενώ ισχυρίστηκε ότι «δεν γίναμε δεκανίκι κανενός». Απέναντι στις διαρκείς κατηγορίες Λοβέρδου ανέφερε ότι «αν δεν είχε συγκροτηθεί το Κίνημα Αλλαγής το ΠΑΣΟΚ θα κατασυκοφαντείτο διαρκώς από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πλήρη διάλυσή του».

Σε μια χαρακτηριστική αποστροφή της είπε ότι δεν έφυγε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και τη Χαριλάου Τρικούπη -εν αντιθέσει με τον Ανδ. Λοβέρδο ή τον Χ. Καστανίδη, όπως έχει υπονοήσει ξανά. «Έμεινα για να ενώσω τα κομμάτια που απέμειναν. Το καταφέραμε με σκληρή δουλειά και στρατηγική.  Όποιος θέλει, να έρθει στη Χαριλάου Τρικούπη, να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ο Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος έχει παρουσιάσει μια άκρως συντηρητική ατζέντα, την κατηγόρησε για ετεροπροσδιορισμό. «Αντί να τοποθετούμαστε στον δημόσιο διάλογο με πυρήνα την ιδεολογία μας και το συμφέρον του πολίτη και να εκφέρουμε λόγο καθαρό, πολλές φορές και ατυχώς το πρώτο που κάνουμε είναι να δούμε τι λέει η Ν.Δ., τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά να πάρουμε θέση προσπαθώντας απεγνωσμένα να διαφοροποιηθούμε».

«Δεν ανέχομαι να απειλεί να κυριαρχήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά. Δεν ανέχομαι να χαρίζουμε στον Μητσοτάκη το Κέντρο. Το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα ξαναγίνει το κόμμα των μη προνομιούχων, το κόμμα της μεσαίας τάξης» ανέφερε. Επέμεινε στη κριτική του ότι τα ποσοστά του ΚΙΝ.ΑΛΛ. συνιστούν αποτυχία και δεσμεύτηκε για εκλογή οργάνων από την αρχή και επιστροφή στο όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας: «Φτάνουν πια τα βαφτίσια».

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Αν ξεφύγει η εσωκομματική αντιπαράθεση...

Εν είδει τραγικής ειρωνείας σε σχέση με το σκηνικό ανοικτής σύγκρουσης που θα έπεφτε τελικά ως αυλαία στη συνεδρίαση, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης είχαν δώσει στις ομιλίες τους έμφαση στο στοίχημα της ενότητας.

«Χρειάζονται πολιτικές θέσεις, όχι υπαινιγμοί», «η ενότητα, στο τέλος μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας, εξαρτάται απολύτως απ' τον τρόπο που πορευόμαστε σ' αυτή» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνοντας τη σημασία του στοιχειώδους αλληλοσεβασμού και της αντιπαράθεσης σε επίπεδο ιδεών.

Είπε πως, αν η αντιπαράθεση ξεφύγει, «θα υπονομεύσουμε την προοπτική της παράταξης» και ότι η διαδικασία εκλογής ηγεσίας πρέπει να είναι «η αρχή μιας νέας αναγεννητικής πορείας και όχι ενός εμφυλίου». Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «η παράταξη δεν πρέπει να πυροβολήσει τα πόδια της, γι' αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αποφάσεις επί των διαδικαστικών ζητημάτων να ληφθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση».

Ο Ν. Ανδρουλάκης, όπως και η Φ. Γεννηματά, όπως έκανε ακόμα και ο Ανδ. Λοβέρδος, εμφανίστηκε απέναντι και στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι η ανεπάρκεια της κυβέρνησης Ν.Δ. «γίνεται όλο και πιο εμφανής καθημερινά» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική» προσθέτοντας πως «αυτό σημαίνει ότι οριοθετούμαστε με σαφήνεια κι απ' τα δεξιά μας κι απ' τα αριστερά μας. Οριοθετούμαστε και ιδεολογικά και πολιτικά».

«Η συγκυβέρνηση κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ»

Ο Χάρης Καστανίδης, που στην τοποθέτησή του έθεσε την πρόταση η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων να μην βασίζεται μόνο στο μητρώο μελών, προέταξε την ενότητα ως μέλημα όλων σχολιάζοντας ότι «δεν είναι καλός σύμβουλος ο εκνευρισμός, ούτε ο διχαστικός».

Τόνισε ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου κατέστρεψε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε υπέρ της αυτόνομης πορείας και αυτόνομης πολιτικής «χωρίς εξάρτηση από μεγάλους οικονομικούς ομίλους, με ευκρινές ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα». Ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να συμπράξουμε με τη Δεξιά, με την οποία έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις, ούτε με τη ριζοσπαστική Αριστερά -αν σε αποκαλέσουν γερμανοτσολιά, θα πρέπει να ντρέπονται να ζητούν συνεργασία με γερμανοτσολιάδες» τόνισε.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL