Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.5°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.9°C
3 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.9°C
3 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.5°C18.9°C
0 BF 63%
Πολάκης σε Πλεύρη / «Έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολάκης σε Πλεύρη / «Έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου»

Πολάκης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με σκληρή γλώσσα ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης μπαίνει στο δημόσιο διάλογο των ημερών για τη χρήση των μονοκλωνικών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού και απαντά στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, που κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «διαστρέβλωση της αλήθειας».

Ο Παύλος Πολάκης τονίζει ότι ήδη πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προμηθευτεί από τον Φεβρουάριο μεγάλες ποσότητες μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόλις ο ΕΜΑ έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Σημειώνει ότι ήδη από τον Φλεβάρη - Μάρτη υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο συνδυασμός αντισωμάτων που παρήγαγαν (τρεις μάλιστα εταιρείες: Regeneron, Lilly, Glaxo) είναι δραστικός απέναντι σε όλες τις υπάρχουσες παραλλαγές και της Δέλτα συμπεριλαμβανομένης. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα τη Σουηδία, λέγοντας πως «με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα και ίδια περίπου εμβολιαστική κάλυψη, έχει καταφέρει από τον Φεβρουάριο να "επιπεδώσει" τους θανάτους, ενώ η δική μας καμπύλη συνεχώς αυξομειώνεται».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταγγέλλει τον Θ. Πλεύρη και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, γιατί το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 ότι απέκρυψε και δεν απάντησε ποτέ σε επιστολή της εταιρείας Lilly προς το υπουργείο, με το ερώτημα να δεσμεύσουν 1.000-2.000 δόσεις το μήνα για τις ανάγκες της χώρας μας. 

Τέλος απαντά και στα περί «επιστημονικής άγνοιας του ΣΥΡΙΖΑ» που υποστήριξε ο υπουργός Υγείας. «Μας θυμίζει το “έλα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου”!» υπογραμμίζει ο Π. Πολάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την αρχή έλεγε ότι πρέπει μέσα από ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος και των νοσοκομείων να χορηγούνται τα φάρμακα νωρίς στην πορεία της νόσου (μέχρι την 7η-8η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων), σε αυτούς που έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν βαριά. «Ακριβώς για να μην εξελιχθεί η νόσος τους και “φρακάρει” το σύστημα το σύστημα στις κλινικές Covid και κυρίως στις ΜΕΘ (δηλ. σε ηλικιωμένους, έχοντες συνυπάρχοντα χρόνια νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένους, με κακοήθειες και ευπαθείς ομάδες). Αυτά δηλαδή που λέγαμε πέρυσι το Νοέμβριο από το βήμα της Βουλής και έκαναν τους κουφούς, μας τα λέει τώρα ο άσχετος και γελοιωδέστατος, αντί να απολογηθεί στους συγγενείς των 14.575 θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα, που οι μισοί τουλάχιστον θα είχαν σωθεί!!!!» υπογραμμίζει.

Ολόκληρη η απάντηση του Παύλου Πολάκη στον Θάνο Πλεύρη:

«κ. Πλεύρη, άκου να μαθαίνεις…: 

•    Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ούτε συμμετέχει σε καμία διεθνή προσπάθεια. Απλά κάνει ότι της λένε, ως φτωχός συγγενής στην Ε.Ε.  Η Γερμανία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και προσφάτως η Αγγλία, προμηθεύτηκαν αυτοτελώς και μόνες τους, χωρίς να περιμένουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεγάλες ποσότητες μονοκλωνικών αντισωμάτων για τους πολίτες των χωρών τους αμέσως μόλις ο ΕΜΑ έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2021! (αν δεις τα ποσοστά θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού μετά τη χρήση των αντισωμάτων στις χώρες αυτές, θα καταλάβεις το αποτέλεσμα). Εμείς τι  περιμέναμε και γιατί;  Μην τυχόν μας μαλώσουν;

•    Ήδη από τον Φλεβάρη - Μάρτη υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο συνδυασμός αντισωμάτων που παρήγαγαν (τρεις μάλιστα εταιρείες: Regeneron, Lilly, Glaxo) είναι δραστικός απέναντι σε όλες τις υπάρχουσες παραλλαγές και της Δέλτα συμπεριλαμβανομένης.

•    Η μελέτη που πονηρά αναφέρεις ότι ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο για να δικαιολογήσεις την καθυστέρηση, αφορά στο συνδυασμό αντισωμάτων της Lilly και όχι των άλλων δύο εταιρειών. Η Lilly άλλωστε ήταν η πρώτη εταιρεία που πήρε έκτακτη έγκριση από τον FDA (και μάλιστα πριν την αντίστοιχη έκτακτη έγκριση του εμβολίου της Pfizer) για το αντίσωμα βαμλαμινιβαμπη, το οποίο έσωσε χιλιάδες ζωές εκεί που χορηγήθηκε, αλλά αποδείχτηκε μετά στην πορεία πως στη μετάλλαξη Δέλτα υπήρχε ένα ποσοστό 11% που δεν τους κάλυπτε. Γι’ αυτό η Lilly έφτιαξε και αυτή συνδυασμό δυο αντισωμάτων, όπως η Regeneron, που αποδείχτηκε πως είναι δραστικότατο! Αν είχαμε φέρει ακόμα και το πρώτο αντίσωμα τότε που το λέγαμε, θα είχαμε σώσει και εδώ χιλιάδες από τους νεκρούς του Μαρτίου-Μαΐου του 2021, καθώς τότε κυρίαρχες μεταλλάξεις ήταν η Άλφα και η Βήτα που τις κάλυπτε πλήρως!  Η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας και στην Ευρώπη ήρθε μετά!

•    Όσο δε για τη φράση περί επιστημονικής άγνοιας του ΣΥΡΙΖΑ που τόλμησε ο δικηγόρος Πλεύρης να απευθύνει προς εμάς, μας θυμίζει το «έλα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου»!  Αυτό που εμείς λέμε από την αρχή είναι ότι πρέπει μέσα από ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος και των νοσοκομείων να χορηγούνται τα φάρμακα νωρίς στην πορεία της νόσου (μέχρι την 7η-8η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων), σε αυτούς που έχουν τις προϋποθέσεις να εξελιχθούν βαριά. Ακριβώς για να μην εξελιχθεί η νόσος τους και «φρακάρει» το σύστημα το σύστημα στις κλινικές Covid και κυρίως στις ΜΕΘ (δηλ. σε ηλικιωμένους, έχοντες συνυπάρχοντα χρόνια νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένους, με κακοήθειες και ευπαθείς ομάδες). Αυτά δηλαδή που λέγαμε πέρυσι το Νοέμβριο από το βήμα της Βουλής και έκαναν τους κουφούς, μας τα λέει τώρα ο άσχετος και γελοιωδέστατος, αντί να απολογηθεί στους συγγενείς των 14.575 θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας μέχρι σήμερα, που οι μισοί τουλάχιστον θα είχαν ΣΩΘΕΙ!!!!

•    Πρέπει να απολογηθείς κι εσύ κ. Πλεύρη και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, γιατί το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 δεν απαντήσατε ποτέ σε επιστολή της εταιρείας Lilly προς το Υπουργείο, με το ερώτημα να δεσμεύσουν 1000-2000 δόσεις το μήνα για τις ανάγκες της χώρας μας! Επιστολή που αποκρύψατε και που, επαναλαμβάνω, δεν απαντήθηκε ποτέ! 

•    Και τέλος, για να το κάνω ακόμα πιο λιανά: Θανάση Πλεύρη θα στο πω παραστατικά μήπως και αντιληφθείς το πόσο επικίνδυνοι είστε για τη δημόσια υγεία! Έχουμε ήδη φτάσει τη Σουηδία σε νεκρούς και δυστυχώς σε 5-7 μέρες θα την ξεπεράσουμε... Η Σουηδία με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα και ίδια περίπου εμβολιαστική κάλυψη, έχει καταφέρει από τον Φεβρουάριο να "επιπεδώσει" τους θανάτους, ενώ η δική μας καμπύλη συνεχώς αυξομειώνεται. Η Σουηδία, η οποία δεν είχε ποτέ lockdown  -σε αντίθεση με την Ελλάδα που είχε το πιο μακρόχρονο στην Ευρώπη-  χορηγεί παράλληλα με τα εμβόλια και τις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, από τις αρχές Μαρτίου όπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης! 

Κατάλαβες τώρα Πλεύρη που οφείλεται η διαφορά; Όσα ακαταδίωκτα και να ψηφίσετε (τα οποία κρίνονται από τα Δικαστήρια για τη συνταγματικότητά τους), να ξέρεις ένα πράγμα: Τίποτα δεν θα ξεχαστεί! Θα λογοδοτήσετε και πολιτικά και ποινικά για το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχαν σωθεί άνθρωποι και εσείς τους στερήσατε ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή!» 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL