Live τώρα    
Κύπρος / Συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο - Σε διπλωματική εγρήγορση μετά την νέα τουρκική πρόκληση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κύπρος / Συγκλήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο - Σε διπλωματική εγρήγορση μετά την νέα τουρκική πρόκληση

ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σε πολιτικό και διπλωματικό συναγερμό βρίσκεται η Κύπρος μετά τις εξαγγελίες και μεθοδεύσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ για την Αμμόχωστο και το Βαρώσι, υπό την καθοδήγηση του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήδη έχει συγκληθεί για το πρωί της Τετάρτης σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι και επισήμως για τις εξελίξεις και να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα και αντιδράσεις. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται ήδη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε διπλωματικό επίπεδο. Όπως αναφέρουν τα κυπριακά ΜΜΕ, οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνουν:

  • ενημέρωση προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
  • επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σημειώνεται ότι την Τετάρτη συζητώνται εκεί οι τελευταίες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ) 
  • ενημέρωση προς τους πρέσβεις στην Κύπρο των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
  • ενημέρωση προς τους πρέσβεις των υπόλοιπων 26 κρατών μελών της ΕΕ

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη στο περιθώριο των εκδηλώσεων μνήμης για τους πεσόντες του «Αττίλα», στις οποίες αναφερόμενος στο σχέδιο μερικής άρσης του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι είπε ότι «αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο είναι απαράδεκτο. Αλλοιώνει ή είναι προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας».

Για την νέα διατύπωση αξίωσης «δύο κρατών» ως προαπαιτούμενο διαλόγου για το Κυπριακό, αντίστοιχα, ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά για «τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς, δεν είναι ποιος θέτει προαπαιτούμενα. Δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι. Επιτέλους είναι και τι είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».

Στην Λευκωσία ο Ν. Δένδιας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που είχε ήδη προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ θα βρεθεί και στην Κύπρο αύριο Τετάρτη, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Εκεί, ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, επίσης θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου. Δηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 14.00 από κοινού με τον Κύπριο ομόλογό του.

«Η επίσκεψη αυτή, μία μέρα μετά την συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή, εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί ο στενός συντονισμός σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς», τονίζεται στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL