Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C19.7°C
0 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.0°C18.3°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C19.0°C
1 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.8°C20.3°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
8 °C
7.9°C13.5°C
0 BF 81%
Ερντογάν / Ανοίγει το 3,5% της Αμμοχώστου - Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις απαντά το ΥΠΕΞ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερντογάν / Ανοίγει το 3,5% της Αμμοχώστου - Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις απαντά το ΥΠΕΞ

Ερντογαν - Κύπρος
EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ηγέτη των τουρκοκυπρίων, μετά από στρατιωτική παρέλαση στα Κατεχόμενα, ανακοινώθηκε η άρση στρατιωτικού καθεστώτος σε τμήμα της Αμμοχώστου.

Ο Τατάρ, όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης και συγκεκριμένα ποσοστό της τάξης του 3,5%. 

Με την τροποποίηση του καθεστώτος αυτού του τμήματος της πόλης, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο όλο εγχείρημα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαιρέτισε την νέα απόφαση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τουρκοκυπρικά ο Ερντογάν μέσα λόγω καύσωνα δεν θα πάει στην Αμμόχωστο αλλά θα κάνει ανακοινώσεις μέσω διαδικτύου από το ξενοδοχείο όπου διαμένει.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου,  οι Ερντογάν - Τατάρ ανέφεραν ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας που εδρεύει στα κατεχόμεναη. Η ανακοίνωση αφορά σε πολύ μικρή περιοχή της κατεχόμενης πόλης, αναλογεί σε μερικά σπίτια, ωστόσο, όπως λέχθηκε από τους Ερντογάν – Τατάρ, αποτελεί την αρχή για νέα ζωή στα Βαρώσια. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι το άνοιγμα της εν λόγω περιοχής θα γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιοκτητών.
 

Το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Στο μήνυμά της για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο η πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι Ελλάδα και Κύπρος, ενωμένες αντιμετωπίζουν την τη διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα και τις απόπειρες δημιουργίας νέων τετελεσμένων και επέκτασης της κατοχής στην περιοχή των Βαρωσίων ενώ χαρακτήρισε εθνικό χρέος τη δικαίωση του αγώνα για την επανένωση και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναλυτικά το μήνυμα της ΠτΔ:

«Κάθε χρόνο, την ίδια ημέρα, σύσσωμος ο Ελληνισμός βιώνει ξανά την αποτρόπαιη τουρκική στρατιωτική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, την αφετηρία της βάρβαρης κατοχής μεγάλου τμήματος της Κύπρου, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας.

Δεν ξεχνάμε τα θύματα, Κυπρίους και Ελλαδίτες, που αντιστάθηκαν στον εισβολέα με απαράμιλλη αυτοθυσία.

Τους πεσόντες, που έδωσαν τη ζωή τους στο όνομα της ελευθερίας.

Τους αγνοούμενους, που η διακρίβωση της τύχης τους ταλανίζει πάντα τις οικογένειές τους και όλους μας.

Τους ξεριζωμένους, που εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες της εισβολής.
Ενός εγκλήματος μαζικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που οδήγησε στον βίαιο διαχωρισμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ενός εγκλήματος, που καταδικάστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. 

Τότε, όπως και σήμερα, 47 χρόνια μετά, Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν ενωμένες. 

Με αδελφική συνεργασία, διαρκή συντονισμό και ακλόνητη προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα, αταλάντευτος εθνικός μας στόχος και ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η λύση του Κυπριακού Ζητήματος, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή αλλά και τις απόπειρες της Τουρκίας να υπονομεύσει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού. 

Ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τη διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. 

Τις απόπειρες δημιουργίας νέων τετελεσμένων και επέκτασης της κατοχής στην περιοχή των Βαρωσίων. 

Τις απόπειρες επέκτασης της παράνομης στρατιωτικής και ναυτικής τους παρουσίας.  
H δικαίωση του αγώνα για την επανένωση και την αποκατάσταση της ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί εθνικό μας χρέος».

 ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει άμεσα την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά»

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι η Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας».

Αναφερόμενο στις συνεχείς προσπάθειες που όπως τονίζει «καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους. Η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Είναι καταδικαστέες και δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL