Live τώρα    
36°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
36 °C
34.6°C38.2°C
3 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
36 °C
34.3°C38.1°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
39 °C
38.7°C39.4°C
3 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
32 °C
30.8°C33.3°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
39 °C
36.8°C39.1°C
2 BF 19%
Ασφαλιστικό Μητσοτάκη / Σε δημόσια διαβούλευση η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης με μοντέλο Πινοσέτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασφαλιστικό Μητσοτάκη / Σε δημόσια διαβούλευση η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης με μοντέλο Πινοσέτ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Μετά το «χαρτζιλίκι» - προσβολή των 150 ευρώ για τους νέους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του, αποδεικνύουν με τον πιο απτό τρόπο το πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική απέναντι στη νέα γενιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ασφαλιστικό μοντέλο Πινοσέτ που έχει επεξεργαστεί το Μαξίμου μπήκε σε ηλεκτρονική διαβούλευση από την Τετάρτη και θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουλίου αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να περάσει και το νομοσχέδιο που παραδίδει σε ιδιώτες την επικουρική ασφάλεια εν μέσω καύσωνα.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά: εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών στην επικουρική ασφάλιση, ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και συναφείς διατάξεις», συνιστά την αρχή του τέλους της επικουρικής ασφάλισης, το τέλος των επικουρικών συντάξεων, αλλά και το τέλος της ίδιας της κοινωνικής ασφάλισης που θα επέλθει σταδιακά με αφετηρία το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η εισαγωγή και εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος οικονομικής λειτουργίας στην επικουρική ασφάλιση και η ίδρυση ενός νέου, δημόσιου Ταμείου, του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη διαχείριση της λειτουργίας  της νέας επικουρικής ασφάλισης. Μέσω αυτού, επιδιώκεται η διασφάλιση της επάρκειας των επικουρικών συντάξεων των σημερινών νέων και μελλοντικών συνταξιούχων, όπως έγινε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ως απάντηση στην επίπτωση που έχει η δημογραφική γήρανση στο συνταξιοδοτικό τους σύστημα». 

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει:

-Το νέο ταμείο που θα διαχειρίζεται τις εισφορές, το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), το οποίο θα λειτουργεί εκτός e-ΕΦΚΑ!

- Η «ιδιωτικοποίηση» ή η «κεφαλαιοποίηση» της επικουρικής ασφάλισης σημαίνει τη μεταφορά, συσσώρευση και αξιοποίηση (εισφορών) εσόδων ύψους 77 δισ. ή 56 δισ. ευρώ σε βάθος 50 ετών, όπως θέλει ο κ. Τσακλόγλου. Εισφορές όμως τις οποίες θα στερηθούν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και οι σημερινές συντάξεις!

- Ο e-ΕΦΚΑ θα διαχειρίζεται τις ζημιές, το ΤΕΚΑ θα τζογάρει τα χρήματα των ασφαλισμένων σε τοποθετήσεις μεσαίου, χαμηλού ή υψηλού ρίσκου (σε συνεργασία με τους «πιστοποιημένους επαγγελματίες» της αγοράς) σε ομόλογα, μετοχές και αλλά αμφιβόλου απόδοσης προϊόντα, ενώ υπεύθυνος για τις επενδύσεις θα είναι ο ίδιος ο ασφαλισμένος!

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση τζογάρει τη ζωή των επόμενων γενεών

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης πλήττει τους νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, καθώς «οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου, χωρίς ουσιαστική εγγύηση για το ύψος των μελλοντικών συντάξεων που θα λάβουν» , τονίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση πλήττει το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες».

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι το ν/σ «πλήττει συνολικά τους φορολογούμενους, καθώς με την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, που θα διαχειρίζονται ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν πλέον τις σημερινές συντάξεις, και θα δημιουργηθεί συνεπώς ένα τεράστιο κενό άνω των 56 δισ ευρώ».

Αναλυτικά η δήλωση της Μ. ξενογιαννακοπούλου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την προσφιλή προπαγανδιστική μέθοδο της διαστρέβλωσης των εννοιών, προκειμένου να αποκρύψει τις αντικοινωνικές συνέπειες των πολιτικών της, έθεσε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση με τον παραπλανητικό τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά». 

Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που πλήττει τους νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, καθώς οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου, χωρίς ουσιαστική εγγύηση για το ύψος των μελλοντικών συντάξεων που θα λάβουν.

Αναιρεί τον χαρακτήρα του δημόσιου κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, τον διανεμητικό του χαρακτήρα, και καταλύει την αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών».  
Πλήττει του σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς  η χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων καθίσταται αβέβαιη και επισφαλής. Πλήττει συνολικά τους φορολογούμενους, καθώς με την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, που θα διαχειρίζονται ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν πλέον τις σημερινές συντάξεις, και θα δημιουργηθεί συνεπώς ένα τεράστιο κενό άνω των 56 δις ευρώ για την χρηματοδοτική κάλυψη τους. Κόστος που θα κληθεί να καλύψει ο Κρατικός Προϋπολογισμός, αποστερώντας πόρους από τη στήριξη των νέων, των εργαζομένων, των ανέργων, της ανάπτυξης και του Κοινωνικού κράτους, και επιβαρύνοντας την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Πρόκειται για βίαιη αναδιανομή εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και προς όφελος λίγων ιδιωτικών και κυρίως πολυεθνικών συμφερόντων. 

Εν μέσω πανδημίας και κρίσης, η κυβέρνηση πλήττει το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις για την προκλητική διάταξη που απαλλάσσει τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α), που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στα χρηματιστήρια τις εισφορές των ασφαλισμένων, από κάθε «αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής». 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τζογάρει τη ζωή των επόμενων γενεών, τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων, και υπονομεύει το δημόσιο κοινωνικό  ασφαλιστικό σύστημα, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους. Θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL