Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
«Ελλάδα + Περιβάλλον» / Πράσινη επανάσταση με κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ελλάδα + Περιβάλλον» / Πράσινη επανάσταση με κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη

ΤΣΙΠΡΑΣ

Μέσα από έναν ανοιχτό διάλογο επιστήμης, πολιτικής, φορέων και κοινωνίας των πολιτών αναδείχθηκαν η πολυεπίπεδη διάσταση της πράσινης μετάβασης και η απαραίτητη συμμετοχή της κοινωνίας σ’ αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα μιας «πράσινης επανάστασης» με κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ σημαντικότατες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας, ο γενικός διευθυντής Ινστιτούτου Βιομηχανιών Ελλάδας Χρήστος Γεωργίου, η τ. συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων και μέλος της Π.Γ. Κατερίνα Ανδρικοπούλου - Σακοράφα, η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά Aλιφέρη, η αρμόδια για την Κλιματική Αλλαγή Ρένα Δούρου, ο πρώην υπουργός, τομεάρχης Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η αναπληρώτρια τομεάρχης Πέτη Πέρκα, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, ο καθηγητής ΑΠΘ, διευθυντής και πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Μανώλης Πλειώνης και ο καθηγητής της Ευρωπαϊκής  Έδρας Jean Monnet στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών Νίκος Φαραντούρης.

Επίσης προβλήθηκαν βίντεο με σύντομες παρεμβάσεις των Χ. Βρεττού (Ενεργειακή Κοινότητα ΥΠΕΡΙΩΝ), Αντωνίας Πρόκα (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών), Σπύρου Ψαρούδα (διευθυντής ΜΚΟ Καλλιστώ), Στέφανου Καμπέρη, (ΚΟΙΝΣΕΠ Staramaki) και του ιδρυτή της revolta Αιμίλιου Ορφανού. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.

ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Αίτημα κλιματικής δικαιοσύνης η πράσινη μετάβαση

Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Η πράσινη μετάβαση είναι ένα αίτημα κλιματικής δικαιοσύνης, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης, τονίζοντας ότι ο στόχος τής πράσινης μετάβασης, που ορθά αναφέρεται ως πράσινη επανάσταση, είναι η βιωσιμότητα της κοινωνίας.

Ο Π. Κόκκαλης υπογράμμισε ότι η ιδέα της ανάπτυξης εναντίον της προστασίας του περιβάλλοντος είναι παρωχημένη. Αν αντιληφθούμε ότι η κλιματική κρίση είναι μία κρίση δημόσιας υγείας, θα πρέπει να πάρουμε το μάθημα της πανδημίας και να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς δημόσια υγεία.

Σημείωσε δε ότι η πιο σπουδαία ανανεώσιμη πηγή που υπάρχει στον πλανήτη είναι το ανθρώπινο μυαλό, η δημιουργικότητα, η αλληλεγγύη και η καινοτομία. Υπάρχει ανάγκη μείωσης των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 70% έως το 2030 και μηδενισμού τους έως το 2050. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «το περιβάλλον δεν έχει κανένα πρόβλημα. Η φύση έχει πάντα δίκιο και θα βρει τον τρόπο να ορθοποδήσει. Οι άνθρωποι έχουν το πρόβλημα και ο αγώνας είναι για την πρόοδο του ανθρώπου για τη συλλογική ευημερία και την κοινωνική συνοχή, η θεραπεία των κοινωνικών ανισοτήτων και την ισορροπία των οικοσυστημάτων που έχει καταστρέψει ο κανιβαλιστικός καπιταλισμός των τελευταίων δεκαετιών».

Ο πλανήτης δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τις καταστροφικές πολιτικές πριν την πανδημία, η οποία απέδειξε ότι τα κράτη μπορούν να καθοδηγήσουν αποτελεσματικά και την κοινωνία και την οικονομία σε δραστικές άμεσες και ριζοσπαστικές αλλαγές, υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «είναι ώρα να αναγνωρίσουμε ότι την υπερθέρμανση του πλανήτη, την κατάρρευση της βιοποικιλότητας και την ακραία ρύπανση σαν μια κρίση που απειλεί με εξαφάνιση τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη δημοκρατία».

«Με αφορμή την πανδημία, η Ε.Ε. έβαλε στον πάγο τον ζουρλομανδύα του Συμφώνου Σταθερότητας, πάγιο αίτημα των προοδευτικών δυνάμεων, και εμείς ως Αριστερά έχουμε προτείνει την αντικατάστασή του από τη Συμφωνία για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση στη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών και θα καταπολεμά τις ανισότητες» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.

«Οι εξελίξεις μας έχουν δικαιώσει» τόνισε ο Π. Κόκκαλης, καθώς ακόμα και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Φρ. Τίμερμαν συμφώνησε μαζί του σε ερώτηση που του έθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο για την αναγκαιότητα αντικατάστασης του Συμφώνου Σταθερότητας και τη δημιουργία ενός δείκτη πέρα από το Ακαθόριστο Προϊόν ως δείκτη προόδου.

ΦΑΜΕΛΛΟΣ

Αλλάζουμε τη ζωή μας για να υπάρχει ζωή

Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Ο όρος «πράσινη επανάσταση» αποδίδει με επάρκεια αυτό που έχουμε μπροστά μας, τόνισε ο βουλευτής και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα σε όλους τους τομείς, στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, στις κοινωνικές λειτουργίες, στον ρόλο της Πολιτείας. Δεν υπάρχει τομεακή πολιτική που να μην χαρακτηρίζεται και να μην τροποποιείται ταυτόχρονα, προφανώς με τη στήριξη της επιστήμης.

Επισήμανε ότι έχουμε μια μεγάλη περιβαλλοντική κρίση που είναι και κρίση οικοσυστημάτων, που είναι αλληλένδετα και αλληλοτροφοδοτούνται αρνητικά μέχρι στιγμής. Τόνισε ότι η αλλαγή που έχουμε μπροστά μας πρέπει να αναστείλει αυτόν τον ρυθμό και να κάνει ταυτόχρονα ανθεκτική τη ζωή μας. Δηλαδή, εξήγησε, πρέπει να μετριάσουμε τις επιπτώσεις και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά να έχουμε και ανθεκτικές υποδομές, κοινωνικές, οικονομικές λειτουργίες. Δεν είναι εύκολο.

Το μέγεθος της πρόκλησης μας δίνει τη δυνατότητα να το χαρακτηρίσουμε «πράσινη επανάσταση». «Αλλάζουμε τη ζωή μας για να υπάρχει ζωή», «η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη, αλλιώς δεν θα είναι μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σ’ αυτή τη συζήτηση.

Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., όπως είπε, είναι η Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη του δρόμου, του σχεδίου μαζί με την επιστήμη, της κουλτούρας και της εγγύησης ότι θα φτάσουμε σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον χωρίς να αφήσουμε κάποιον πίσω, είτε δραστηριότητα, είτε κοινωνική ομάδα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πολιτική θα πρέπει να επιστρέφει στις ευάλωτες ομάδες αυτό που θα λείπει από τη διαδικασία ώστε να μην μείνει κανείς πίσω.

Ο Σ. Φάμελλος εξήγησε ότι δεν μπορεί η μετάβαση να γίνει με πανάκριβο ρεύμα ή με αισχροκέρδεια, γιατί θα δημιουργήσει αντιπαλότητες. Πρέπει να πάμε όλοι μαζί, χωρίς να μείνει έξω κάποια οικονομική ή παραγωγική ομάδα. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα δίνει πρόσβαση σε όλους και στα αγαθά της ζωής και της εργασίας γιατί η εργασία για την επιχειρηματικότητα είναι και ανάπτυξη. Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό της μετάβασης είναι ότι πρέπει να έχει δημοκρατικά χαρακτηριστικά, δηλαδή να αφορά όλους, και γι’ αυτό πρέπει να είναι δίκαιη, αλλιώς δεν θα είναι μετάβαση.

ΔΟΥΡΟΥ

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κρίση δημοκρατίας

Ρένα Δούρου, μέλος ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., υπεύθυνη για την Κλιματική Κρίση, το Περιβάλλον και την Ενέργεια

Τον καίριο ρόλο τής Αυτοδιοίκησης για την επιτυχία του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε η Ρένα Δούρου, μεταφέροντας τη σχετική εμπειρία της από το Κογκρέσο Δήμων και Περιφερειών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η υπεύθυνη για την Κλιματική Κρίση, το Περιβάλλον και την Ενέργεια του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία επισήμανε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει εκτιμήσει ότι η Αυτοδιοίκηση «θα κρίνει την έκβαση του αγώνα» λόγω της εγγύτητάς της με τον πολίτη.

Η Ρ. Δούρου τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή «δεν είναι μια ιστορία ειδικών, δεν έχει να κάνει μόνο με 1,5 βαθμό Κελσίου», αλλά αποτελεί «κρίση δημοκρατίας, κρίση ηθική, κρίση πνευματική», ενώ αναφέρθηκε και στην έμφυλη διάσταση της κλιματικής κρίσης.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι «η δημοκρατία μπορεί να σώσει το περιβάλλον» και εκτιμά ως σημαντικό τον ρόλο «της συμμετοχής, της κοινωνικής και κλιματικής δικαιοσύνης, της δίκαιης πράσινης μετάβασης». Η Ρ. Δούρου σημείωσε ότι, παρά την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι περιβαλλοντικοί δείκτες, «έχουμε ένα δυνατό χαρτί και ισχυρό σύμμαχο, τους νέους και τις νέες».

Πέτη Πέρκα

Παράδειγμα προς αποφυγή η Δυτική Μακεδονία

Πέτη Πέρκα, βουλευτής Φλώρινας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Παράδειγμα προς αποφυγή χαρακτήρισε την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας η Πέτη Πέρκα. Η βουλευτής Φλώρινας και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι ουσιαστικά η ενεργειακή μετάβαση προχωρά ερήμην της κοινωνίας και με αδιαφανείς διαδικασίες, βασισμένη στις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα και με εμμονή στα έργα φυσικού αερίου που δεν χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μετέφερε τη σημερινή εικόνα στη Δυτική Μακεδονία με τα «τεράστια έργα δισεκατομμυρίων από λίγους μεγάλους επενδυτές επιχορηγούμενους από τα δημόσια ταμεία», τις «ειδικές οικονομικές ζώνες χωρίς εργασιακά και περιβαλλοντικά δικαιώματα» και τη ΔΕΗ να έχει χάσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα, προειδοποιώντας ότι είναι «ορατός ο κίνδυνος για κοινωνική και οικονομική καταστροφή».

Η Π. Πέρκα τόνισε ότι «προϋπόθεση για την επιτυχία της μετάβασης είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας», παρατηρώντας ότι η απολιγνιτοποίηση δεν αφορά μόνο την ενεργειακή μετάβαση, αλλά πρέπει να συνοδευτεί από «μετασχηματισμό των παραγωγικών προτύπων».

Σχολίασε επίσης ότι η Δυτική Μακεδονία «στήριξε το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα της χώρας και χιλιάδες στρέμματα με χωριά που έσβησαν προκειμένου να δώσουν φως στην υπόλοιπη χώρα», σημειώνοντας ότι οι κάτοικοί της «δικαιούνται να αποζημιωθούν με το να γίνουν οι περιοχές αυτές κέντρα παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας».

Αναφερόμενη στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, η Π. Πέρκα επισήμανε ότι «η Αριστερά υποστηρίζει ένα εναλλακτικό μοντέλο που εστιάζει στη συμμετοχή, την αυτοπαραγωγή, στα έργα υποδομών», εκτιμώντας πως ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι ο σχεδιασμός των εργαλείων «αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες και τους επενδυτές να χτίσουν πάνω σ’ αυτά».

Μαρία Καμμά Αλιφέρη

Πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου

Μαρία Καμμά Αλιφέρη, δήμαρχος Τήλου

Η κοινωνία της Τήλου παίρνει αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος πιστεύοντας ότι η ευημερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα υγιές περιβάλλον, τόνισε η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά Αλιφέρη.

Η δημοτική αρχή τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει αναπτύξει έντονη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, που εκφράστηκε με την καθολική απαγόρευση του κυνηγιού στην Τήλο, την ένταξη στο δίκτυο Νatura 2000 ολόκληρου του νησιού και των βραχονησίδων του, την ανακήρυξη πολύ μεγάλου μέρους του ως καταφύγιου άγριας ζωής.

"Το επιστέγασμα όλων αυτών των προσπαθειών μας ήταν η διεθνής αναγνώριση του νησιού μας ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου με το Tilos Project", όμως, όπως σχολίασε, «αυτό ξεχάστηκε χθες». Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι είναι έργο που ζυμώθηκε μέσα από την κοινωνία του νησιού. Το πρόγραμμα είναι χρηματοδοτούμενο από το ερευνητικό πρόγραμμα Horizon 2020, με μια ιδιωτική χρηματοδότηση 2,5 - 3 εκατ. από ελληνική εταιρεία. Επίσης, έχει σχεδιαστεί από ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα και «έχει ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα».

Γιώργος Καρανίκας

Δηλώνουμε παρόντες στην πράσινη μετάβαση

Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Το λιανικό εμπόριο δηλώνει παρόν στην εθνική προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, αλλά απαραίτητο είναι ένα εθνικό σχέδιο, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας. Το εθνικό αυτό σχέδιο, όπως εξήγησε, θα θέσει τους άξονες της μετάβασης και θα προβλέψει τα απαραίτητα εργαλεία για τη διασφάλιση κοινού βηματισμού για όλους, ανεξαιρέτως μεγέθους.

Πρόσθεσε επίσης ότι η όποια συζήτηση για τον περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της κοινωνίας θα πρέπει να λάβει υπόψη τη θέση του εμπορικού κόσμου στην οικονομία. Ο πράσινος όπως και ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αποτελούν μια αυτονόητα ουδέτερη διαδικασία, σημείωσε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι «λόγω των υψηλών πόρων που απαιτεί η πράσινη προσαρμογή των επιχειρήσεων, να ανοίξει το χάσμα μεταξύ του μεγάλου και μικρού λιανεμπορίου» και να διευρυνθούν ανισότητες.

Η πράσινη προσαρμογή των επιχειρήσεων είναι κρίσιμη, ενώ σημαντική υπηρεσία είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του αποθέματος των επιχειρήσεων. Η κυκλική οικονομία αποτελεί μια κρίσιμη πρόκληση για όλους και για τις επιχειρήσεις. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "ζητούμε την επέκταση της επιστροφής στα είδη ένδυσης", υπογραμμίζοντας ότι το αποτύπωμα της γρήγορης μόδας είναι το δεύτερο πιο επιβαρυντικό μετά του πετρελαίου.

Εξέφρασε τέλος τον φόβο πως ο πράσινος μετασχηματισμός όπως και ο ψηφιακός μπορεί να ανοίξει την ψαλίδα μεταξύ του μεγάλου και του λιανικού εμπορίου. Η πράσινη μετάβαση, υποστήριξε, πρέπει να γίνει με διαβούλευση και χωρίς αποκλεισμούς, γιατί η διεύρυνση των ανισοτήτων είναι εξαιρετικά πιθανή. Η μετάβαση θα πρέπει να γίνει με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης για όλους.

Μανώλης Πλειώνης

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πιο έντονα την ανατολική Μεσόγειο

Μανώλης Πλειώνης, Εθνικό Αστεροσκοπείο

Την αναγκαιότητα για εντονότερη προσπάθεια στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης υπογράμμισε ο Μανώλης Πλειώνης, αναγνωρίζοντας ότι πλέον η Πολιτεία αντιμετωπίζει «με κατανόηση» το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών περιέγραψε με μελανά χρώματα την ένταση με την οποία προχωρά η κλιματική αλλαγή, καθώς το 2020 ήταν η πιο θερμή χρονιά από τότε που υπάρχουν καταγραφές θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα τις πολλές και καταστροφικές πυρκαγιές ανά τον κόσμο. Μάλιστα, το 2020 ακολούθησε την πιο θερμή δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο Μ. Πλειώνης επισήμανε ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας επιταχύνεται, καθώς βρισκόμαστε 0,9 βαθμούς Κελσίου πάνω από την πρώτη βιομηχανική εποχή, ενώ από τη δεκαετία του ’80 η παγκόσμια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου. Ο Μ. Πλειώνης υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής επηρεάζει πιο έντονα την περιοχή μας, την ανατολική Μεσόγειο, όπου καταγράφεται άνοδος θερμοκρασίας 1,5 βαθμών Κελσίου από τη δεκαετία του ’80 και επισήμανε την αναγκαιότητα η χώρα μας να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση, μολονότι δεν είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.

Νίκος Χαραλαμπίδης

Ενεργειακή μετάβαση με τη συμμετοχή της κοινωνίας

Νίκος Χαραλαμπίδης, Greenpeace

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης υπογράμμισε την ανάγκη συμμετοχής της κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό η καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace επικαλέστηκε την εμπειρία της πανδημίας παρατηρώντας ότι «όπου η κοινωνία ήταν συμμέτοχος, είχαμε θαύματα, όπου χάθηκε η εμπιστοσύνη, χάθηκε και η μπάλα». Σχολίασε αυτοκριτικά και τη δράση των ΜΚΟ, παρατηρώντας ότι συχνά δρούσαν χωρίς επαφή με την κοινωνία.

Προειδοποίησε ότι κατά τις συζητήσεις με την κοινωνία για την ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι «δεν μπορούν να είναι χαρούμενοι οι πάντες». Χαρακτήρισε «σοφή ιδέα» τις ενεργειακές κοινότητες, υπογράμμισε όμως ότι απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις και στη βιομηχανία και στον αστικό χώρο.  Έθεσε επίσης το ζήτημα της βιοποικιλότητας παρατηρώντας ότι η προστασία των οικοσυστημάτων είναι «ο πιο αποδοτικός τρόπος» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ν. Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι η σύγκλιση που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για την αναγκαιότητα ενός κλιματικού νόμου είναι «το σωστό βήμα». Τέλος, σχολίασε κριτικά ότι στη συζήτηση για την κλιματική κρίση «δεν έχουμε αγγίξει σοβαρά τη γεωργία και τη διατροφή».

Νίκος Φαραντούρης

Η πράσινη μετάβαση να γίνει κτήμα μας, να ενθουσιαστούμε μ’ αυτή

Νίκος Φαραντούρης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Ο Νίκος Φαραντούρης υπογράμμισε τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της καλλιέργειας δεξιοτήτων «για την επόμενη μέρα». Επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που δείχνουν οι νέοι για την κλιματική κρίση, ο διευθυντής των μεταπτυχιακών σπουδών Ενέργειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς τόνισε ότι «η πράσινη μετάβαση χρειάζεται να γίνει κτήμα μας, να ενθουσιαστούμε μ’ αυτή» και τάχθηκε εναντίον των μοντέλων των απαγορεύσεων και των κινήτρων και υπέρ της πειθούς.

Χρήστος Γεωργίου

Η αρχή για σχεδιασμό βιομηχανικής πολιτικής

Χρήστος Γεωργίου, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας

Ο Χρήστος Γεωργίου από το Ινστιτούτο Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας υπογράμμισε ότι η «πράσινη προσαρμογή» πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για την κάλυψη ενός ελλείμματος της χώρας μας, την απουσία βιομηχανικής πολιτικής και παρατήρησε ότι η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί «στρατηγικό σχεδιασμό, ορθό σύστημα διακυβέρνησης, χρηματοοικονομικά εργαλεία και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα δράσεων».

Σημείωσε ότι ένα σημαντικό κομμάτι από τα 3,2 δισ. ευρώ που αναμένει η χώρα μας από το ταμείο ανάκαμψης πρέπει να κατευθυνθεί προς την παραγωγική βάση της χώρας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κυκλική οικονομία και μετέφερε τους φόβους των μεταποιητών μήπως πάρουμε «στρεβλό δρόμο» στον τομέα αυτό, θυμίζοντας την «κακοποίηση» που δέχτηκε τα προηγούμενα χρόνια η έννοια της καινοτομίας.

Κατερίνα Ανδρικοπούλου - Σακοράφα

Στο μάτι του κυκλώνα οι ασθενέστεροι

Κατερίνα Ανδρικοπούλου - Σακοράφα, μέλος της Π.Γ. Οικολόγων Πράσινων

Με ένα ταξίδι προς το μέλλον του 2033 και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ξεκίνησε την τοποθέτησή της η τ. συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων και μέλος της Π.Γ. Κατερίνα Ανδρικοπούλου - Σακοράφα, τονίζοντας ότι θα πληγούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως οι ασθενέστεροι.

Η Κ. Ανδρικοπούλου - Σακοράφα ανέφερε ότι όσο πιο φτωχοί είναι οι πολίτες μιας χώρας τόσο πιο φτωχοί είναι οι περιβαλλοντικοί δείκτες της και ότι «δεν είναι μόνο η κατασπατάληση πόρων που καταστρέφει το περιβάλλον και τον άνθρωπο, είναι και το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, δηλαδή η φτώχεια, που ευθύνεται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και κατά συνέπεια για την κλιματική κρίση».

«Για να έχει νόημα ο οποιοσδήποτε κλιματικός νόμος, θα πρέπει να αντιμετωπίζει αυτά τα δύο: την κατασπατάληση των πόρων και τη φτώχεια» είπε, υπενθυμίζοντας την αιθαλομίχλη που κάλυπτε την πόλη μας πριν από μερικά χρόνια τους χειμώνες, γιατί οι πολίτες άναβαν μαζικά τζάκια και ξυλόσομπες, καθώς αδυνατούσαν να πληρώσουν το κόστος για κεντρική θέρμανση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL