Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C14.7°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
8.2°C10.5°C
3 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.5°C13.3°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8 °C
7.9°C11.2°C
0 BF 100%
Μαξίμου / Προσπαθεί να βγάλει τον κόσμο τρελό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μαξίμου / Προσπαθεί να βγάλει τον κόσμο τρελό

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σε πλήρη πανικό είναι το κυβερνητικό επιτελείο μετά την πρόταση Μπάιντεν για άρση της πατέντας των εμβολίων, με αποτέλεσμα να επιδίδεται σε ρεσιτάλ παραπληροφόρησης.

Έτσι «κυβερνητικές πηγές» διέρρευσαν ακόμα ένα θριαμβευτικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρεπορτάζ- σχόλιο, στις 343 λέξεις του οποίου χώρεσε δυο ψέματα και ξέχασε πλείστα πραγματικά γεγονότα.

Το πρώτο ψέμα είναι ότι κρύβουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης  πρότεινε την αγορά πατεντών από την ΕΕ και δεν πρότεινε ποτέ την άρση των πατεντών για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού 

Το Μαξίμου,  «ξέχασε» στη διαρροή του και αναφερόμενο στη  συνέντευξη που είχε δώσει ο πρωθυπουργός στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στις αρχές Απριλίου του 2020, να βάλει τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που προτείνει η ΕΕ να αγοράσει πατέντες εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Όπως είχε πει  συγκεκριμένα: «Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές».

Οι «κυβερνητικές πηγές» ανακάλυψαν ακόμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ αργότερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλαδή, πολύ αργότερα από τον Απρίλιο του 2021, για να ζητήσει την άρση των πατεντών.

 Και αυτό είναι το δεύτερο χονδροειδές ψέμα του Μαξίμου καθώς ο Αλέξης Τσίπρας:

-Τον Ιανουάριο του 2021 έθεσε το ζήτημα της πατέντας με άρθρο του στο Politico με τίτλο «Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν». Από τότε είχε επισημάνει την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την κυβέρνηση για την άρση της πατέντας έθεσε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

-Τις αμέσως επόμενες ημέρες είχε επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΠΟΥ ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.

-Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου τον Ιανουάριο του 2021

ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές (κυρίως από τις ομάδες των Σοσιαλιστών Δημοκρατών και των Πρασίνων, αλλά και ορισμενους του renew και του λαϊκού κόμματος).

-Σημειώνεται ότι καμία από αυτές τις επιστολές για στήριξη στην καμπάνια άρσης της πατέντας για τα εμβόλια δεν υπογράφηκε από κάποιον ευρωβουλευτή της ΝΔ.

-Τον Μάρτιο του 2021, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Δ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.

-Την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσιπρας επανήλθε με tweet στην πρόταση για άρση του καθεστώτος προστασίας των πατεντών, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ινδία.

ΣΥΡΙΖΑ: Θα αναγνωρίσει το φιάσκο του για τις πατέντες με αίτημα στην Κομισιόν ο κ. Μητσοτάκης;

«Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη;» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία απαντώντας στις διαρροές της κυβέρνησης.

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι "πηγές του" επιμένουν ότι ήταν δική του η πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων, για την οποία χλεύαζε τον κ. Τσίπρα μιλώντας για «εμβολιόδεντρα» στη Βουλή. Έχει δικαίωμα στην αυτογελοιοποίηση και αυτός και οι υπουργοί του που ειρωνεύονταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, μέχρι να ταχθεί υπέρ της άρσης της πατέντας και η κυβέρνηση Μπάιντεν» τονίζει ειδικότερα η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Ωστόσο, επειδή δυστυχώς δεν είναι απλά ανέμελος σχολιαστής  ή αρθρογράφος αλλά πρωθυπουργός, περιμένουμε να ενημερώσει ποιες πρωτοβουλίες πήρε στην ΕΕ και διεθνώς για την άρση της πατέντας εδώ και έξι μήνες. Για να μην εκτίθεται, δεν πήρε απολύτως καμία.

Αντίθετα:

1. Ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.

2. Τον Ιανουάριο το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρουγκαλου.

3. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν τις υπέγραψαν.

4. Το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Δ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.

Το ερώτημα λοιπόν παραμένει: Θα αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης έμπρακτα το νέο του φιάσκο, καταθέτοντας επίσημο αίτημα στην Κομισιόν για άρση της πατέντας ή θα συνεχίσει να κάνει τον μετά Χριστόν προφήτη;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL