Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.3°C
0 BF 85%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C17.9°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.8°C20.8°C
0 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.9°C13.5°C
0 BF 88%
Βουλή / Παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή / Παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αθανάσιος Κουτρομάνος στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ήρε την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, μετά την αδράνειά που επιδεικνύει και την απροθυμία του να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστεί η πολυφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Επανερχόμαστε στο αίτημα παραίτησης που είχε βάλει ο Τσίπρας, γιατί και εδώ και έξι μήνες δεν έκαναν τίποτα. Εμείς πολιτικά ζητάμε την παραίτησή του. Εμείς πολιτικά ζητάμε την παραίτησή του. Δεν έχουμε δικαίωμα να ζητήσουμε αντικατάσταση ή να κάνουμε άλλου τύπου παρέμβαση» επισημαίνουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αίρουμε την εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό σας», ανέφερε η Νατάσα Γκαρά, κατηγορώντας τον παριστάμενο πρόεδρο του ΕΣΡ για «απραξία» και «εκκωφαντική αδράνεια» για το γεγονός ότι συστηματικά η πολυφωνία δεν τηρείται. Παράλληλα αναφέρθηκε και στην «απροκάλυπτη επιβολή σιωπής», μέσω της λίστας Πέτσας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ, με βάση καταγραφές και τεκμηριωμένες μελέτες ως προς την διαχείριση της προβολής και ενημέρωσης  των απόψεων και θέσεων των πολιτικών κομμάτων.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

«Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, η ΝΔ δεν απολαμβάνει απλά μια μεγαλύτερη προβολή ως 1ο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σα να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα. Από τις βουλευτικές εκλογές και μετά, σε 4 από τα 6 κανάλια η δραστηριότητα του κόμματος της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης φτάνει αθροιστικά να καταλαμβάνει ακόμα και το 70% του χρόνου των ενημερωτικών καναλιών και των δελτίων ειδήσεων μαζί» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Αυτό το στοιχείο, όπως και τα αντίστοιχα νούμερα για την προβολή των πολιτικών στελεχών των κομμάτων από τις εκλογές και μετά, δικαιώνουν από μόνα τους τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για συντριπτική μονομέρεια, για σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους (αλλά και άλλων στελεχών).

Αυτή η πρακτική των καναλιών ήρθε λίγους μήνες μετά τις εκλογές και η κυβέρνηση με αφορμή την υγειονομική κρίση συνεχίζει να την τρέφει και να την επιβραβεύει. Ταυτόχρονα συντηρείται η σχέση εξάρτησης κυβέρνησης – ΜΜΕ, με τις διάσημες πλέον και εκτός συνόρων Λίστες Πέτσα» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

  • Λίστα Πέτσα νο.1 : 11 + 09 εκατ. ευρώ (ΠΝΠ30.03.2020/2020)
  • Λίστα Πέτσα νο.2: 02 εκατ. ευρώ (Κοινή Υπουργική Απόφαση 840/2020)
  • Λίστα Πέτσα νο3: 03 εκατ. ευρώ (ΑΔΑ Ψ72Υ46ΜΓΨ7-ΟΚΨ) καμπάνια για ενημέρωση απόδημων για τις επόμενες εκλογές.
  • Αναμένεται …Λίστα Πέτσα 4…. Ο Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής ήδη ανακοίνωσε νέα επί πληρωμή καμπάνια για εμβολιασμό.

Αλλά όπως τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, η «εξαγορά ή η πελατειακή σχέση εξάρτησης» δεν ήρθε μόνο με τη μορφή ζεστού χρήματος:

  • Απάλλαξαν τους καναλάρχες από τη φετινή πληρωμή της δόσης για την κατοχή νόμιμης τηλεοπτικής άδειας, συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων (ΠΝΠ 75 (ΦΕΚ A 75 - 30.03.2020)
  • Νομοθέτησαν να «εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 […]από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021…» (Άρθρο 11 του ν. 4728/20)
  • Απαλλάχθηκαν οι μέτοχοι των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες. (ν. 4635/2019, Αρ. 157 παρ.5)

Ν. Βούτσης: Θέτουμε ζήτημα παραίτησης γιατί δεν μπορούμε να σιωπούμε

«Σε αυτή την κατάσταση που ζούμε υπάρχει η ανάγκη θεσμικών αντίβαρων στην εξουσία. Σε αυτό το κρίσιμο διάστημα που είναι πολύμηνο τελικά τα ΜΜΕ θα έπρεπε να εγγυώνται την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, την ανάδειξη των θεμάτων, των ρεπορτάζ και των στοιχείων για να μπορεί ο φοβισμένος πολίτης να κρίνει και να θωρακίζεται» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Βούτσης σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

«Όχι να αποκτήσει επίπλαστη αυτοπεποίθηση με Μωϋσήδες και αποθεώσεις κυβερνητικές οι άλλες.

Αντί αυτού είδαμε όλους αυτούς τους μήνες να ακολουθείται η χειραγώγηση μεγάλου μέρους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέσω των χρημάτων που διαδοχικά σε διάφορα πακέτα έχει δώσει η κυβέρνηση, αυτό που λέμε λίστα Πέτσα» τόνισε ο Ν. Βούτσης και συμπλήρωσε:

«Είχαμε προειδοποιήσει για αυτά και ήμασταν σαφείς.

Με το που ξεκίνησε η πανδημία σταματάει η δημόσια λειτουργία του ΕΣΡ, ενώ είναι η εποχή που θα έπρεπε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, όχι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο αυτονόητο αίτημα της κοινωνίας για κανονική δίκαιη ενημέρωση και πληροφόρηση, για μη χειραγώγηση , για διαφάνεια στη δημόσια ζωή και στην ενίσχυση του Τύπου.

Είχαμε κάνει προτάσεις για την ενίσχυση όλων των μορφών του Τύπου, με χρήματα του ελληνικού λαού με διαφάνεια που να μην έχει σχέση με επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις και το πέρασμα των κοινωνικών μηνυμάτων.

Αντί αυτού παραιτήθηκε το ΕΣΡ. Αυτή είναι με λύπη το λέω, η αποτίμηση που κάνουμε για αυτό το κρίσιμο επτάμηνο. Παραιτήθηκε και αυτολογοκρίθηκε το ΕΣΡ.

Σε αυτή την ιστορική περίοδο θα έπρεπε όλοι να τηρούν αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα, Δημόσιοι και Ιδιωτικοί σταθμοί για να υπάρχει πλουραλισμός και πολυφωνία και να μην υπάρχει χειραγώγηση.

Για αυτό θέτουμε ζήτημα παραίτησης του Προέδρου του ΕΣΡ γιατί δεν μπορούμε να σιωπούμε. Έχουμε τη Δημοκρατία να δοκιμάζεται διεθνώς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Δεν είναι μια τυχαία ιστορική στιγμή που μπορούμε να πούμε μια Ανεξάρτητη Αρχή δεν δουλεύει καλά ή έχουν άλλες αντιλήψεις, ας πάει το παλιάμπελο. Δεν έχουμε δικαίωμα να το πούμε αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL