Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Ερντογάν / Η επιστολή με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερντογάν / Η επιστολή με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε

ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ERIK S. LESSER/ ΑΜΠΕ

Ο Ερντογάν στην επιστολή του προς τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε, πλην Ελλάδας και Κύπρου, αναπτύσσει το γνωστό αφήγημα του για την Ανατολική Μεσόγειο, επιτίθεται κατά Αθήνας και Λευκωσίας, τις οποίες θεωρεί ως υπεύθυνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την επιστολή, η οποία εστάλη στις 24 Σεπτεμβρίου την παραμονή του αναβληθέντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποκάλυψε η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Ο Ερντογάν, παρουσιάζεται έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα, όχι όμως με την «εκλιπούσα», όπως τη χαρακτηρίζει, Κυπριακή Δημοκρατία ενώ θέτει δύο στόχους:

-Την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας μας στην υφαλοκρηπίδα μας».

-Την «εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και συμφερόντων για τους Τουρκοκύπριους στους υδρογονάνθρακες, ως συνιδιοκτήτες του νησιού».

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», ο Ερντογάν, παρουσιάζει τον εαυτό του ως «ειρηνοποιό» που υποστηρίζει μια δίκαιη οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Εμφανίζεται έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα και  διατυπώνει παράπονα για τη στάση της Ε.Ε. έναντι της χώρας του. Ισχυρίζεται πως η στάση αυτή αντιβαίνει στο κεκτημένο της Ε.Ε. και στο διεθνές δίκαιο, περιπλέκει τη λύση, αυξάνει τις εντάσεις και βλάπτει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, «καθώς και τα κοινά μας συμφέροντα σε πολλούς τομείς».

Για μια ακόμα φορά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, προσθέτοντας στην επιστολή ότι  «κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, να περιορίζεται στα χωρικά της ύδατα, ενώ τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου συνεχίζουν τα προγράμματα και τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων τους…».  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL