Live τώρα    
ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ / "Θησαυρός" 4 δισ. ελβετικών φράγκων στη νέα λίστα καταθετών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ / "Θησαυρός" 4 δισ. ελβετικών φράγκων στη νέα λίστα καταθετών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η λίστα Λαγκάρντ περιείχε 2.062 ονόματα. Η λίστα που παρεδόθη από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας περιέχει 10.588 ονόματα Ελλήνων καταθετών σε μία ελβετική τράπεζα. Αντιμέτωπο με έναν μικρό «θησαυρό» βρέθηκε έτσι το κλιμάκιο από την Αθήνα που επισκέφθηκε το Βούπερταλ, καθώς, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αθροιστικά τα χρήματα στους λογαριασμούς της νέας λίστας ανέρχονται στα 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2006 και 2,9 δισ. για το 2008 (σήμερα η ισοτιμία είναι ένα ελβετικό φράγκο προς 0,9 ευρώ).

Το κλιμάκιο μετέβη στο συγκεκριμένο κρατίδιο μετά από σχετική εντολή των υπουργών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και Τρύφωνα Αλεξιάδη με ζητούμενο τη στενότερη συνεργασία των φορολογικών διοικήσεων των δύο μερών (η Β. Ρηνανία - Βεστφαλία είναι σε ανοιχτό «μέτωπο» με τις ανά την υφήλιο λίστες), αποτελούνταν δε από τον γ.γ. κατά της διαφθοράς Γιώργο Βασιλειάδη, υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, με επικεφαλής την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

Η εν λόγω εισαγγελέας έχει μεγάλη εμπειρία από τέτοιες υποθέσεις, καθώς, πέραν των άλλων, συμμετείχε στην τετραμελή ομάδα εισαγγελικών λειτουργών που είχαν εξετάσει στον Παρίσι τον Ερβέ Φαλτσιανί, τέως υπάλληλο της τράπεζας HSBC, χάρη στον οποίο ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών επεσήμαιναν εξάλλου ότι τη φορά αυτή ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία, υπό την έννοια ότι στο θέμα αναμείχθηκαν μόνο οι φορολογικές διοικήσεις και όχι οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων. «Δεν θα μείνει τρία χρόνια σε συρτάρια και αρχεία», ήταν, επίσης, το δηκτικό σχόλιο του Τρ. Αλεξιάδη.

Τώρα «τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες και εισαγγελικές αρχές στον αγώνα του Ελληνικού Δημοσίου για την αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών. Με την παραλαβή, ειδικότερα, του σχετικού υλικού, θα ξεκινήσουν έλεγχοι 'πόθεν έσχες' από τους οικονομικούς εισαγγελείς και το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου.

Θα αποτελέσει εν τέλει ένα σημαντικό βήμα στη «δύσκολη δουλειά που έχουμε, προκειμένου να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τη διαφθορά, τη διαπλοκή» υποσχέθηκε ο Τρ. Αλέξιάδης. Ενώ αναφέρθηκε στην τελευταία, όπως ο ίδιος τόνισε, ευκαιρία κάποιων (όχι όλων, όπως διευκρίνισε) στην εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων.

Ενώ, όπως σημείωνε η «Αυγή» από χθες, ο κατάλογος περιλαμβάνει, κατά πληροφορίες, στοιχεία Ελλήνων καταθετών, τα οποία έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο των γερμανικών φορολογικών αρχών στο πλαίσιο των δικών τους σημειωτέον, ερευνών για τον εντοπισμό Γερμανών φοροφυγάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0