Live τώρα    
Στήριξη της κυβέρνησης και αποδοκιμασία των δανειστών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στήριξη της κυβέρνησης και αποδοκιμασία των δανειστών

Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αδιαλλαξία στους δανειστές για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, στήριξη της κυβέρνησης, ακόμα και σε μια συμφωνία με υποχωρήσεις, αλλά και σημαντική ενίσχυση της επιλογής της ρήξης στην περίπτωση μιας "κακής συμφωνίας με μέτρα λιτότητας" αποτυπώνει η προχθεσινή δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εκπομπής "Ανατροπή" (Mega).

Συγκεκριμένα:

* Η πλειοψηφία 54,3%, στηρίζει τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης και συμφωνεί με τους χειρισμούς της στις διαπραγματεύσεις, ενώ το 43,8% διατυπώνει τη διαφωνία του.

* Οι πολίτες χρεώνουν κατά 56,3% στους δανειστές τη μη επίτευξη συμφωνίας στο διάστημα των 4,5 μηνών που διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, ενώ στην κυβέρνηση κατά 37,4%.

* Επίσης, ποσοστό 67,8% προβλέπει ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα οδηγήσει σε συμβιβασμό, με υποχωρήσεις κυρίως της Ελλάδας, έναντι 19,4% που προβλέπει ότι θα υποχωρήσουν οι δανειστές.

* Στο ερώτημα ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία με μέτρα λιτότητας και παραμονή στο ευρώ ή μια χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη, η μεγάλη πλειοψηφία -το 56,2%- προτιμάει το πρώτο ενδεχόμενο, ενώ το 35,4% θέλει το δεύτερο.

* Αναλόγως φαίνεται να "φουσκώνει" και μια τάση του ευρωσκεπτικισμού, καθώς στο ερώτημα "πάση θυσία παραμονή στην Ευρωζώνη" θετικά απαντάει το 69,7% (από 80,3) και αρνητικά το 28,9% (από 17,2).

* Επίσης, στο ερώτημα "παρ' ότι η Ε.Ε. δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών, πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή γιατί διαφορετικά θα απομονωθούμε", θετικά απαντάει το 57,5%, έξοδο από την Ε.Ε. επιθυμεί το 21,3%, ενώ αναγκαία θεωρεί την παραμονή μας το 18,8%.

* Πάντως, "παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις" επιλέγει το 47,3%, μια άλλη κυβέρνηση από την ίδια Βουλή το 29,9% και προσφυγή στις κάλπες το 19,3%.

* Τέλος, το 67,9%, θεωρεί πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τη συμφωνία τελικά θα την ψηφίσουν, ενώ το 27,7% ότι θα την καταψηφίσουν. Ακόμα, το 77,3% θέλει τυχόν συμφωνία να ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία.

* Δημοφιλέστερος πολιτικός είναι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με 60,9% θετικές γνώμες και ακολουθείται από τους Π. Καμένο και Στ. Θεοδωράκη, ενώ δημοφιλέστεροι υπουργοί φαίνονται να είναι οι Γ. Πανούσης και Γ. Βαρουφάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0