Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να λάβει μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες με νέους φόρους, θα φέρουν μειώσεις στους μισθούς και θα αποδομήσουν το ασφαλιστικό σύστημα, εκτιμά ο Φ. Κουβέλης, υποστηρίζοντας επίσης ότι "με άλλοθι την όντως απαράδεκτη στάση που τηρούν οι δανειστές έναντι της χώρας, διαμορφώνεται ένα κλίμα αποδοχής των νέων απαιτήσεων".
Απέναντι σε αυτά, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. τονίζει ότι "η κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές στους δανειστές ότι τα όρια και οι αντοχές του ελληνικού λαού έχουν προ πολλού εξαντληθεί και "να αντιληφθεί ότι η συντήρηση των ασκούμενων πολιτικών ενθαρρύνει την εκδήλωση νέων απαιτήσεων από την πλευρά της τρόικας". Στο ίδιο πλαίσιο, σε συνέντευξή του (ρ/σ Βήμα) είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει μέχρι τέλους σε μια έντονη διαπραγμάτευση και πως εάν αυτή έφτανε στα άκρα, θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να προβεί σε διάγγελμα και να προκηρύξει εκλογές. Επίσης, είπε ότι εάν ήταν στη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ζητούσε εθνική συνεννόηση ειδικά για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Παράλληλα, ο Φ. Κουβέλης έστειλε μήνυμα στην Κ.Ο. επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές θα πράξουν και στην προεδρική εκλογή κατά τις κοινές πολιτικές επιλογές του κόμματος, όπως έχουν αποφασιστεί. Για το εάν θα χωρίσουν οι δρόμοι τους με όποιους πράξουν διαφορετικά, απάντησε: "Εγώ σας είπα ότι θα το πράξουν και πρέπει να το πράξουν". Επιπλέον, είπε ότι η εκλογική τακτική της ΔΗΜ.ΑΡ. θα αποφασιστεί στον κατάλληλο χρόνο με σταθερή την επιλογή της για οργανωτική και πολιτική αυτονομία. Ο Φ. Κουβέλης υποστήριξε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. μπορεί να έρθει κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση ενός προγράμματος αντίστοιχου της ανάγκης για προοδευτική διακυβέρνηση όμως αυτό προϋποθέτει να βρεθεί ο καθένας αυτοτελώς στη Βουλή.
Σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή, ο Φ. Κουβέλης είπε για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την πολιτική δικονομία ότι "δεν πρέπει να ψηφιστεί, διότι με τις διατάξεις του προσβάλλει την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης" και "τελικά, προσβάλει το δικαίωμα του ελληνικού λαού να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και να έχει την αναγκαία παροχή έννομης και δικαστικής προστασίας".
Ν.ΛΙΟΝ.