Του Βασίλη Μουλόπουλου
Το πρόσφατο μοντελάκι που πλασάρεται τις τελευταίες εβδομάδες από τα μιντιακά όργανα των κέντρων εξουσίας και από τους οργανικούς διανοούμενούς τους είναι αυτό της συναίνεσης. Να συμφωνήσουν -λένε- Τσίπρας, Σαμαράς και Βενιζέλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και να μπορέσει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Και για να ενισχύσουν την άποψή τους, προσθέτουν, σαν αξεσουάρ στο μοντελάκι, ότι αυτό θα είναι και «δείγμα πολιτικού πολιτισμού» και πολιτικής «ευθύνης».
Εγώ διαφωνώ, γιατί είμαι «πολιτικά ανεύθυνος». Πιστεύω ότι αν η κυβέρνηση «ολοκληρώσει το έργο της», η χώρα, η κοινωνία θα έχουν υποστεί μια βιβλική καταστροφή. Οι δημόσιοι χώροι και τα δημόσια αγαθά, το κοινωνικό κράτος, η δημόσια υγεία και παιδεία θα έχουν εκχωρηθεί (με το αζημίωτο για τους εκποιητές) στους ιδιώτες. Γιατί πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση λειτουργεί ως ένα γραφείο rent-a-government. Ένα γραφείο λογιστών, που δόθηκε δανεικό στο κράτος για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα συμφέροντα και τις δουλειές των ισχυρών κέντρων εξουσίας. Αυτό, όσοι θέλουν ακόμη να πιστεύουν ότι είναι αριστεροί, πρέπει να το συνειδητοποιήσουν. Όποιος μπαίνει σε ένα γραφείο rent-a-government δεν μπορεί να περιμένει τολμηρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδεολογικές τομές. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Αυτό που προσφέρει το μαγαζί των Σαμαρά-Βενιζέλου είναι υποταγή στη νέα οικονομική τάξη, εξόντωση των φτωχών (όχι της φτώχειας), φτωχοποίηση του 80% των πολιτών, διάλυση του συνδικαλισμού, απαγόρευση των απεργιών, βίαιη καταστολή των κινημάτων αμφισβήτησης, διόγκωση της ανεργίας, προστασία των πλουσίων.
Αυτοί είναι, αυτά πιστεύουν, αυτά θα κάνουν αν «ολοκληρώσουν το έργο τους» και γι' αυτό εγώ τους εύχομαι να αποτύχουν.
Άσε που μια παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης σημαίνει ότι θα συνεχίσει να μας κυβερνά μια Δεξιά, στην πολυκατοικία της οποίας (δανείζομαι την παράγραφο από το άρθρο του Αντ. Καρακούση στο «Βήμα» της Πέμπτης) «έφθασαν να συγκατοικούν μαχαιροβγάλτες, θρασύδειλοι ροπαλοφόροι, θεομπαίχτες μιζαδόροι, εθνικό - λαϊκιστές της συμφοράς, κάτι ξεπεσμένοι Καραμανλικοί, οι Μοραΐτες του αρχηγού και ένας απίθανος κύκλος επιχειρηματιών της κολομβιανής σχολής που όλα τα σφάζουν κι όλα τα μαχαιρώνουν, χωρίς κανένα μέτρο και ουδένα σεβασμό απέναντι στους νόμους». Και το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου θα πρόσθετα, φίλε Αντώνη.
Δυστυχώς για το συναινετικό μοντελάκι που φοριέται πολύ αυτή την περίοδο, ο λαός της Αριστεράς, ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει αθεράπευτα αιρετικός και αντιδεξιός, αρνείται να ακολουθήσει τη μόδα του τραβεστί εθνικού συμφέροντος και επιμένει στα παλιομοδίτικα ταξικά συμφέροντα, αρνείται να δεχθεί τον ντετερμινισμό του κοινωνικού δαρβινισμού, αρνείται να υποταγεί στο μοιραίο της εξαθλίωσης των ανθρώπων.
Και γι' αυτό λέει σε όσους του πουλάνε το μοντελάκι της συναίνεσης: ευχαριστώ, δεν θα πάρω.