Στη Βουλή φέρνει η ΔΗΜ.ΑΡ. τις αποκαλύψεις ότι Έλληνες επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν ελβετικές τράπεζες για "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή. Όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος (με πρώτο υπογράφοντα τον Φώτη Κουβέλη) κατέθεσε ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης με την οποία ζητούν την πραγματοποίηση αντίστοιχου ελέγχου με εκείνον που διενεργούν οι ελβετικές αρχές για τα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ρωτούν ακόμη σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία, γιατί καθυστέρησαν και αν θα ενσωματωθεί η κοινοτική Οδηγία 2014/48/ΕΕ για τη φορολόγηση των καταθέσεων που αφορά και την Ελβετία.
Υπενθυμίζεται ότι Ελβετοί εισαγγελείς, με αφορμή την ομολογία του κ. Ζήγρα, αποκάλυψαν πελατολόγιο Έλληνα τραπεζίτη της Ζυρίχης, τα αρχεία του οποίου φαίνεται να είναι ο συνδετικός κρίκος με Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν τεθεί υπό έρευνα για εμπλοκή σε σκάνδαλο με μαύρο χρήμα. Από τα στοιχεία, αναφέρει η ΔΗΜ.ΑΡ., επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών ότι το ποσό των καταθέσεων ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ και μπορεί να φέρει στον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα 800 εκατ. ευρώ εφάπαξ και επιπλέον 60-70 εκατ. ευρώ ετησίως.
Τροπολογία για μικρομολογιούχους
Παράλληλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. κατέθεσε τροπολογία για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν οι 15.000 μικρομολογιούχοι από το κούρεμα των ομολόγων λόγω του PSI. Προτείνει την έκδοση νέων τίτλων σε συνάρτηση με το ύψος της ζημίας που υπέστησαν και συγκεκριμένα
Α) Για ζημία (ή το τμήμα της ζημίας) έως 100.000 ευρώ εκδίδονται ομόλογα ίσης αξίας με τη ζημία. Η διάρκεια αυτών των ομολόγων διαμορφώνεται ως εξής:
* έως 30.000 ευρώ ομόλογα διάρκειας 3 ετών
* 30.000 - 50.000 ευρώ ομόλογα διάρκειας 5 ετών
* 50.000 - 75.000 ευρώ ομόλογα διάρκειας έως 7 ετών
* 75.000 - 100.000 ευρώ ομόλογα διάρκειας έως 9 ετών
Β) Για τα ποσά της ζημίας άνω των 100.000 ευρώ, εκδίδονται ομόλογα η διάρκεια και η αξία των οποίων διαμορφώνεται ως εξής:
* 100.000 - 250.000 ευρώ ομόλογα αξίας ίσης με το 50% της ζημίας, διάρκειας 10 ετών
* 250.000 - 350.000 ευρώ ομόλογα αξίας ίσης με το 25% της ζημίας, διάρκειας 10 ετών
* 350.000 - 450.000 ευρώ, ομόλογα αξίας ίσης με το 12,5% της ζημίας, διάρκειας 10 ετών
* 450.000 ευρώ και άνω ομόλογα αξίας ίσης με το 6% της ζημίας, διάρκειας 10 ετών.
* Την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα σημερινά δεδομένα ζήτησαν με την πρώτη τους κοινή ερώτηση οι Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός και Πέτρος Τατσόπουλος.