Live τώρα    
Με όπλο το ένδοξο και αντιφατικό παρελθόν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με όπλο το ένδοξο και αντιφατικό παρελθόν...

Τη φράση του ιστορικού ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΔΣΕ Νίκου Μπελογιάννη "Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων", που είχε πει στην απολογία του στη δίκη, είναι το κεντρικό σύνθημα του 40ού φεστιβάλ της ΚΝΕ, που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση. Την προπερασμένη Κυριακή, εξάλλου, η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, βρέθηκε στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, για να συμμετάσχει σε τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Ζαχαριάδη.

"Βασική αρχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν να περάσουν νόμοι περί κατασκοπείας για να ξεφορτωθούν οι κυβερνήσεις τους ανεπιθύμητους. Τους αληθινούς κατασκόπους τους ανταλλάσσανε. Το ίδιο έκανε και ο Στάλιν" τόνιζε ο γιος του εκτελεσθέντος, Νίκος, σε παλαιότερη συνέντευξη του. Και προσέθετε: "Στέλνει τότε ο Νίκος Πλουμπίδης το γράμμα με το οποίο αναλαμβάνει όλη την ευθύνη για την καθοδήγηση του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και, ενώ όλοι περίμεναν ότι θα γινόταν αναψηλάφηση της δίκης, βγαίνει ο Ζαχαριάδης και καταγγέλλει τον Πλουμπίδη για χαφιέ και ψεύτη. Αυτό ήταν το πράσινο φως προς το παλάτι και τους Αμερικανούς. Σαν να έλεγε, 'φάτε τους!'".

Από την πρόσφατη αποκατάσταση του Ν. Ζαχαριάδη, έως και την επίκληση του Ν. Μπελογιάννη, η ηγεσία του ΚΚΕ δεν χάνει ευκαιρία να επικαλείται διαρκώς το ένδοξο παρελθόν που συμβολίζει το όνομά του, επιχειρώντας αφενός να κρύψει τις αντιφάσεις της ιστορίας του και, αφετέρου, να κηρύξει πως είναι ο μοναδικός κληρονόμος της ιστορίας του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Αρκεί;

Χ.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0