Live τώρα    
Παρακρατήθηκε σε όσους χρωστούσαν στις εφορίες / Έμπλεξαν οι "μερισματούχοι" μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρακρατήθηκε σε όσους χρωστούσαν στις εφορίες / Έμπλεξαν οι "μερισματούχοι" μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζών

Το καθιερωμένο κυβερνητικό αλαλούμ της ημέρας άκουγε χθες στο όνομα "κοινωνικό μέρισμα".

Αυτήν τη φορά "χάθηκε η μπάλα" μεταξύ υπουργείου Εργασίας - Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - τραπεζών, σχολίαζαν παρατηρητές καθώς οι τελευταίες προχώρησαν σε αυτόματη κατάσχεση στους λογαριασμούς χιλιάδων δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος που πήγαν να το παραλάβουν.

Και -κατά τεκμήριο- επρόκειτο κυρίως για πολίτες που ανήκουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, νοικοκυριά με μέλη ΑμεΑ, κ.λπ.), που, ενώ είχαν στηθεί στις ουρές των ταμείων των τραπεζών από νωρίς χθες το πρωί, είδαν με έκπληξη και απόγνωση ότι από τους λογαριασμούς τους είχαν αφαιρεθεί λεφτά επειδή χρωστούσαν είτε στο Δημόσιο είτε και στις τράπεζες. Όπως εμφανιζόταν στις ενημερώσεις κίνησης λογαριασμών, είχε μεν κατατεθεί το βοήθημα από το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο είχε κάνει φτερά προτού καν ξημερώσει!

Αυτό που συνέβη, όπως φαίνεται, είναι ότι στις τράπεζες δεν εστάλη από το υπουργείο Εργασίας και το Γενικό Λογιστήριο η εγκύκλιος για να επισημανθεί το ακατάσχετο του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για οφειλές προς το Δημόσιο αλλά και προς τις τράπεζες, παρότι ο νόμος προβλέπει ρητώς ότι: «Το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα».

Πληροφορίες λένε ότι οι τράπεζες κατάσχεσαν αυτόματα τα ποσά που μπήκαν σε λογαριασμούς για τους οποίους υπήρχε από πριν εντολή κατάσχεσης. Σε παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως, εάν έχει συμβεί «αυθαίρετη πράξη» από τις τράπεζες, θα διορθωθεί άμεσα ενώ διευκρίνισε πως το κοινωνικό μέρισμα είναι ακατάσχετο ακόμα και αν υπάρχει πάγια εντολή από το δικαιούχο του τραπεζικού λογαριασμού.

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε τις διαδικασίες της έβδομης καταβολής του επιδόματος θέρμανσης και από την αρχή της χειμερινής περιόδου έχουν εκταμιευθεί πάνω από 169 εκατ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους το ποσό καταβολής είναι πάνω από 110 εκατ. ευρώ. Ποσό σαφώς μικρότερο των 525 εκατ. ευρώ που αρχικά προβλεπόταν.

Εξάλλου πρόσκληση σε όλους τους φορολογούμενους να αποκτήσουν -αν δεν έχουν ήδη- κωδικούς πρόσβασης στο taxis και να δηλώσουν το email τους απηύθυνε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης. Όσοι έχουν ήδη κωδικούς πρόσβασης και έχουν δηλώσει τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου θα πρέπει να την επικαιροποιήσουν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.

Σε εγκύκλιο του ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη ορίζεται ότι «οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να επικαλούνται έναντι της Φορολογικής Διοίκησης οποιαδήποτε μεταβολή της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι τον χρόνο ενημέρωσής της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0