Διατεθειμένη να συζητήσει ακόμη και το κούρεμα χρέους εμφανίζεται και πάλι η Κριστίν Λαγκάρντ με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Όπως σχολίασε, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους πως δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, απλώς αρκέστηκε να πει: "ποια θα είναι η μορφή αυτών των περαιτέρω μέτρων και της βοήθειας, θα συζητηθεί σίγουρα σε μεταγενέστερο στάδιο".
Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί προγράμματα διάσωσης χωρών, των οποίων το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ήδη της Ελλάδας έχει αγγίξει το 160,5% και με την ακολουθούμενη πολιτική δεν πρόκειται να περιοριστεί σημαντικά.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι με τα μέτρα λιτότητας, που επιλέγει η κυβέρνηση η χώρα μετατρέπεται σε αποικία χρέους, την ίδια στιγμή που παραμένει εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο ύφεσης. Όσο για την τήρηση των δεσμεύσεων, αυτό επιβεβαιώθηκε και με επιστολή του Αντώνη Σαμαρά προς την τρόικα με την οποία δεσμεύεται για πρόσθετα μέτρα, την ίδια στιγμή που χθες ψηφίσθηκε τροπολογία που δίνει την δυνατότητα σε κάθε υπουργό να καταργεί ή να συγχωνεύει θέσεις και οργανισμούς με μόνο ένα προεδρικό διάταγμα. Αυτή η τροπολογία συνιστά επικαιροποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Ιουνίου, με την οποία μπήκε μαύρο στην ΕΡΤ.