«Θραύση» κάνουν τα μεταχειρισμένα είδη στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται προς αυτή την κατεύθυνση εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας που πλήττει τις τσέπες τους. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες στρέφονται προς μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια και είδη οικιακού εξοπλισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη απώλεια πραγματικής αγοραστικής δύναμης. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις ενδυμάτων αποτελούν την πέμπτη σημαντικότερη κατηγορία στο λιανικό εμπόριο μετά τα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα αυτοκίνητα και τα φαρμακευτικά είδη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2024, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο λιανικό εμπόριο εκτός καυσίμων, τροφίμων και οχημάτων παρουσιάστηκε το εξής φαινόμενο: οι κατηγορίες «Άλλα είδη σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και «Μεταχειρισμένα είδη σε καταστήματα» βρέθηκαν στη 2η και στην 3η θέση, δηλαδή στην πρώτη τετράδα με τις καλύτερες επιδόσεις σε όρους ποσοστιαίων μεταβολών.
Τι συνέβη τα τελευταία χρόνια
Την ίδια ώρα, επίσης με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο τζίρος από τις πωλήσεις ρούχων και παπουτσιών σε λαϊκές αγορές, πανηγύρια και παζάρια εκτοξεύτηκε.
Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά την εξέλιξη του τζίρου στο λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές είναι εντυπωσιακά. Μέσα σε στην πενταετία 2020-2024 ο ετήσιος κύκλος εργασιών στην εν λόγω κατηγορία κατέγραψε, από 4,88 εκατ. ευρώ το 2020, 14,36 εκατ. ευρώ το 2024.
Είναι προφανές ότι η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών έπαιξε σημαντικό ρόλο, αλλά δεν εξηγεί με πληρότητα την τεράστια αύξηση. Ας σημειωθεί ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές εμφάνισε στο σύνολο των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή το 2024, καταγράφοντας αύξηση 35,2%.
Οι πωλήσεις των μεταχειρισμένων
Μολονότι για την ελληνική αγορά μεταχειρισμένων ειδών δεν έχουμε πλήρη στοιχεία, καθώς δεν υπάρχει καταγραφή για τις διαδικτυακές πωλήσεις, η πορεία του τζίρου στην κατηγορία «Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα» αποτυπώνει τι συμβαίνει.
Μέσα σε μια πενταετία ο κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης δραστηριότητας σχεδόν τετραπλασιάστηκε, φτάνοντας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα 41,60 εκατ. ευρώ το 2024, από 9,099 εκατ. ευρώ το 2020.
Πέραν των περιορισμών που θέτει η ακρίβεια, υπάρχει και η συγκεκριμένη τάση για τις νεότερες γενιές που αυξάνει τις πωλήσεις μεταχειρισμένων ειδών, τα οποία δεν περιλαμβάνουν μόνο ρούχα και παπούτσια, αλλά και ηλεκτρονικά είδη, από κινητά, laptop και desktop μέχρι προϊόντα της κατηγορίας gaming, καθώς και είδη οικιακού εξοπλισμού, διακόσμησης και έπιπλα. Κι αυτό γιατί επεκτείνοντας τον κύκλο ζωής των προϊόντων μειώνεται η συνολική ζήτηση για νέα παραγωγή.
Η συνολική εικόνα της λιανικής πώλησης
Συνολικά πάντως οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων το 2024 στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν κατά 2,5%, ποσοστό χαμηλότερο του πληθωρισμού, ο οποίος το 2024 ήταν στα επίπεδα του 2,7%, κάτι που σημαίνει ότι μειώθηκε η πραγματική κατανάλωση σε ποσότητα προϊόντων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), σε αξία οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων το 2024 ξεπέρασαν τα 3,65 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Αντίστοιχα, οι λιανικές πωλήσεις υποδημάτων και δερμάτινων ειδών ανήλθαν σε 600 εκατ. ευρώ και των κλωστοϋφαντουργικών ειδών σε 403 εκατ. ευρώ.
Συνολικά οι λιανικές πωλήσεις ενδυμάτων, υποδημάτων και κλωστοϋφαντουργικών στην ελληνική αγορά το 2024 άγγιξαν τα 4,65 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 6,5% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων της χώρας.