Με περαιτέρω εκτίναξη των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται σήμερα το ράλι στις αγορές ρεύματος δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για την εξέλιξη του κόστους που πλέον φέρνει μηνύματα σημαντικών αυξήσεων στα τιμολόγια λιανικής του Δεκεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, ακόμη πιο ενισχυμένη εμφανίζεται η σημερινή τιμή στη χονδρεμπορική αγορά καθώς ανέρχεται στα 229,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη και από το χθεσινό υψηλό επίπεδο των 202,22 ευρώ κατά 13,65%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις πέντε ημέρες, από το περασμένο Σάββατο με τιμή στα 91,92 ευρώ/μεγαβατώρα μέχρι σήμερα, η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε κατά 150%.
Και σήμερα η μέγιστη τιμή ημέρας διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο και ανέρχεται στα 579,77 ευρώ/μεγαβατώρα στις 4 μ.μ, νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, κάτι που παραπέμπει σε υψηλότερες προσφορές των θερμικών μονάδων και κυρίως του φυσικού αερίου.
Σε κάθε περίπτωση η μέση χονδρεμπορική τιμή του μήνα (1-13 Νοεμβρίου) «σκαρφαλώνει» πια στα 129,71 ευρώ/μεγαβατώρα, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 44% συγκριτικά με την μέση τιμή του Οκτωβρίου, εξέλιξη που παραπέμπει σε αντίστοιχες ανατιμήσεις στη λιανική του Δεκεμβρίου, εάν δεν υπάρξει μια μεγάλη «βουτιά» στο κόστος της χονδρεμπορικής τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται ότι αυξητικές τάσεις, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα, παρατηρούνται σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στο «κόκκινο» και αισθητά πάνω και από την ακριβή ελληνική αγορά, βρίσκονται και πάλι η Ουγγαρία (με 355,32 ευρώ) και η γειτονική Βουλγαρία καθώς και η Ρουμανία (με 320,35 ευρώ και οι δύο).
Η έκρηξη των τιμών αποδίδεται κυρίως στη συγκυριακά χαμηλή συμμετοχή των ΑΠΕ, στην αύξηση της ζήτησης λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, που πάντως είναι αναμενόμενη αυτή την περίοδο, καθώς και στην αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου, ενώ οι αποθήκες στην Ε.Ε είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 95%.
Πράγματι στο ελληνικό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής χθες το μερίδιο των ΑΠΕ βρέθηκε στο 24,24% ενώ σήμερα σημειώνεται περαιτέρω πτώση στο 14,70%. Αντίθετα, ενισχύεται η συμμετοχή του φυσικού αερίου που φτάνει σήμερα στο 55,92%, ενώ επιστρατεύθηκε και η λιγνιτική παραγωγή με 14,48%, όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν σε οριακό μέγεθος, κάτω από 1%.
Η χρηματιστηριακή τιμή του αερίου (ολλανδικό TTF) όντως έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα φτάνοντας και τα 44 ευρώ/μεγαβατώρα, από τα περίπου 40 ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά μακριά από τα δυσθεώρητα επίπεδα της κρίσης 2021-2022.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, ανατρέχοντας στην περίοδο της κρίσης του φυσικού αερίου, το Νοέμβριο 2022 η μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας είχε διαμορφωθεί στα 227,75 ευρώ/μεγαβατώρα όταν η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου στη χώρα μας τον ίδιο μήνα ήταν στα 95,4 ευρώ/μεγαβατώρα (και στα 144,4 ευρώ τον Οκτώβριο 2022), δηλαδή υπερδιπλάσια σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.