Αυξημένα είναι, όπως άλλωστε αναμενόταν, τα τιμολόγια ρεύματος του Σεπτέμβριου ακόμα και μετά τις πενιχρές επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν, οι οποίες είναι ακόμη χαμηλότερες και από εκείνες του Αυγούστου όταν εκτινάχθηκαν οι τιμές στα κυμαινόμενα οικιακά τιμολόγια, ενώ συγχρόνως η αισχροκέρδεια καλά κρατεί στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά.
Έτσι, η επιδότηση του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε σε μόλις 1,4 λεπτά/κιλοβατώρα (ή 14 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 1,6 λεπτών/κιλοβατώρα (ή 16 ευρώ/μεγαβατώρα) οδηγώντας τις τελικές τιμές στις περισσότερες περιπτώσεις σε μικρές αυξήσεις που ήρθαν ωστόσο να προστεθούν στις συνεχείς μεγάλες ανατιμήσεις του τελευταίου τετραμήνου. Ειδικότερα, στο «πράσινο»-ειδικό τιμολόγιο στο οποίο εξακολουθούν να βρίσκονται οι περισσότεροι οικιακοί καταναλωτές, οι τελικές τιμές εκκινούν από 14,433 λεπτά/κιλοβατώρα και φτάνουν έως και 18,55 λεπτά. Σε 12 από τις συνολικά 15 αναρτημένες από την Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) τιμές (για τη βασική και για την υψηλότερη κατανάλωση) σημειώνονται αυξήσεις από 1,08% έως 10,96%. Περιέργως, η μέση χονδρεμπορική τιμή του περασμένου μήνα που καθορίζει τη λιανική, ήταν λίγο χαμηλότερη από την αντίστοιχη του Ιουλίου και συγκεκριμένα κατά 3,957%.
Σε τρεις περιπτώσεις καταγράφονται μειώσεις που φαντάζουν σημαντικές (-45,15%, -22,24% και -18,12%) όμως με βάση τα δεδομένα πρόκειται για τρία τιμολόγια που τον Αύγουστο αυξήθηκαν σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα (με τιμές μετά την επιδότηση στα 26,318 λεπτά/κιλοβατώρα, 22,765 λεπτά και 17,839 λεπτά, αντίστοιχα).
Η μέση τιμή στα 15 τιμολόγια διαμορφώνεται μετά την επιδότηση στα 15,917 λεπτά/κιλοβατώρα κυρίως λόγω των ανωτέρω τριών μεγάλων μειώσεων, αφού για την πλειοψηφία προκύπτουν αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και αυτή η τιμή είναι αυξημένη κατά σχεδόν 45% έναντι της αντίστοιχης του Μαΐου (μέση τιμή στα 10,999 λεπτά/κιλοβατώρα).
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το κόστος για την επιδότηση αυτή ανέρχεται στα 20,8 εκατ (μαζί με την επιδότηση για τα κοινωνικά τιμολόγια -ΚΟΤ- που επίσης μειώθηκε στα 4,8 λεπτά/κιλοβατώρα, από 5 λεπτά τον Αύγουστο), αν και το αντίστοιχο ποσό για τον περασμένο μήνα δεν είχε προσδιοριστεί. Θυμίζουμε ότι οι έκτακτες αυτές επιδοτήσεις προέρχονται από την επίσης έκτακτη και προσωρινή φορολόγηση των υπερκερδών στο φυσικό αέριο ηλεκτροπαραγωγής, που επίσης δεν είναι επισήμως γνωστό το συνολικό ύψος της.
Έκρηξη τιμών και αισχροκέρδεια στη χονδρεμπορική
Πάντως, η ανοδική πορεία των χονδρεμπορικών τιμών -που καθορίζουν τις λιανικές- συνεχίζεται και σήμερα, ενώ η μέγιστη τιμή ημέρας έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα, που προφανέστατα συνδέονται με πρακτικές και συμπεριφορές των συμμετεχόντων ηλεκτροπαραγωγών.
Πιο συγκεκριμένα, η μέση χονδρεμπορική τιμή σήμερα διαμορφώνεται στα 197,83 ευρώ/μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 6,28% έναντι της επίσης υψηλής χθεσινής τιμής (186,15 ευρώ), φέρνοντας μάλιστα την ελληνική αγορά στην τρίτη θέση με την ακριβότερη χονδρεμπορική στην Ε.Ε., μετά τις Ρουμανία και Ουγγαρία.
Όμως τα πράγματα ξεφεύγουν εντελώς πια με τη μέγιστη τιμή ημέρας να εκτοξεύεται στα 942 ευρώ/μεγαβατώρα (έναντι του επίσης εξωφρενικού αντίστοιχου χθεσινού μεγέθους στα 911 ευρώ), που πλέον συστηματικά στις 8 το βράδυ ... ίπταται σε ακραία επίπεδα. Θυμίζουμε ότι είναι η ώρα της «απόσυρσης» ουσιαστικά των ΑΠΕ καθώς φεύγει το φως της ημέρας (φωτοβολταϊκά) και της μεγάλης συμμετοχής του φυσικού αερίου αλλά και των υδροηλεκτρικών (σ.σ. τις τελευταίες ημέρες και λίγο παραπάνω λιγνίτη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα -με μερίδιο που φτάνει κοντά στο 14%-15% στο συνολικό ενεργειακό μείγμα) και των αντίστοιχων υψηλότατων προσφορών των παραγωγών. Οι όποιες δυσλειτουργίες στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μόνες δεν δικαιολογούν αυτές τις ακραίες τιμές και φαίνεται πως μάλλον αυτή η συγκυρία που επηρεάζει κατά βάση τα Βαλκάνια αποτελεί πεδίο για συλλογή υπερκερδών από πλευράς παικτών.