Live τώρα    
33°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
33 °C
30.2°C33.5°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
29.6°C31.6°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
31.0°C33.0°C
2 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.5°C29.6°C
2 BF 28%
Λογαριασμοί ρεύματος / Έρχονται και νέες αυξήσεις τον Ιούλιο - Πόσο θα αυξηθούν τα πράσινα τιμολόγια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λογαριασμοί ρεύματος / Έρχονται και νέες αυξήσεις τον Ιούλιο - Πόσο θα αυξηθούν τα πράσινα τιμολόγια

Πυλώνες ρεύματος
(INTIME NEWS/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

Η ανοδική πορεία της χονδρεμπορικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον τρέχοντα μήνα συνεχίζεται ακάθεκτη, καθιστώντας σαφές πως έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής και τον Ιούλιο, ενώ οι καταναλώσεις λόγω των πρώιμων καυσώνων ανεβαίνουν, καθώς η ζήτηση για κλιματισμό και ψύξη και η σε εξέλιξη τουριστική σεζόν πιέζουν προς τα πάνω τη ζήτηση σε ρεύμα.

Η αγορά του Ιουνίου ξεκίνησε και εξακολουθεί να κινείται σε υψηλά επίπεδα, που ξεπερνούν τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, γυρίζοντάς μας πίσω στον Ιανουάριο όταν οι χονδρεμπορικές τιμές διαμορφώνονταν σε αντίστοιχα επίπεδα, καθώς η αισθητή αποκλιμάκωση άρχισε από τον Φεβρουάριο και συνεχίστηκε μέχρι και τον Μάιο.

Εάν δεν υπάρξει μια σημαντική υποχώρηση των τιμών την επόμενη, τελευταία εβδομάδα που απομένει για να κλείσει η αγορά του Ιουνίου, ο Ιούλιος αναμένεται καυτός, με επιπλέον αυξήσεις, και θα είναι πλέον ο δεύτερος μήνας ανόδου των τιμολογίων.

Σημειώνεται ότι ήδη ο Μάιος στη χονδρεμπορική έκλεισε με αύξηση κατά σχεδόν 35% έναντι του Απριλίου, που μεταφέρθηκε στα τιμολόγια του Ιουνίου, οδηγώντας σε αυξήσεις στη λιανική και ειδικότερα στο πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο έχει ενταχθεί η πλειονότητα των νοικοκυριών, πάνω από 36% μεσοσταθμικά.

Οι ανατιμήσεις που ήρθαν από τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού βρήκαν την κυβέρνηση σε προεκλογικό ντελίριο, να ρίχνει την ευθύνη στον... αέρα που δεν ήταν επαρκής και να συστήνει στους πολίτες να αλλάξουν πάροχο, υποβαθμίζοντας ακόμα μία εστία ακρίβειας που πνίγει τα νοικοκυριά, αντί να ελέγξει την αγορά. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι βολικά έκανε συγκρίσεις όχι με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (Μάιο), αλλά με τον Ιανουάριο. Μένει να δούμε ποιον υπαίτιο θα υποδείξει προσεχώς, εφόσον επιβεβαιωθεί η διαφαινόμενη συνέχιση των αυξήσεων στο ρεύμα.

Νέες ανατιμήσεις καθ’ οδόν

Με βάση τις τελευταίες τιμές στη χονδρεμπορική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, οι πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουνίου (1-21/6) κλείνουν με μέση τιμή στα 97,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 81,08 ευρώ τον Μάιο και 60,11 ευρώ τον Απρίλιο, δηλαδή με αυξήσεις κατά 20% και σχεδόν 62% αντίστοιχα. Στην ουσία πλησιάζουν επικίνδυνα στα επίπεδα των 100 ευρώ, πιο κοντά στις τιμές του περασμένου Δεκεμβρίου.
Αν υποθέσουμε ότι η χονδρεμπορική τιμή δεν θα εμφανίσει δραματικές αλλαγές την τελευταία εβδομάδα του μήνα και πως θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα, τότε με πρόχειρους υπολογισμούς η τιμή της κιλοβατώρας, χωρίς εκπτώσεις, θα βρεθεί τον Ιούλιο κοντά στα 15-15,5 λεπτά στο πράσινο τιμολόγιο (με βάση την αρχική τιμή της ΔΕΗ που δίνει και τον τόνο στην αγορά προμήθειας). Βέβαια, τον προηγούμενο μήνα, με τις ανατιμήσεις να ανακοινώνονται λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, έγιναν κάποιες ιδιαίτερα... γενναιόδωρες εκπτώσεις (-38%), που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επαναληφθούν με την ίδια ένταση και τον επόμενο μήνα.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο οι ανατιμήσεις στη λιανική (τελική τιμή στο ειδικό τιμολόγιο) ξεκινούν για τη βασική κατανάλωση από 11,65% και φτάνουν για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις (από μια εταιρεία) έως 70,17%.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις γίνονται ιδιαιτέρως αισθητές στο πράσινο-ειδικό τιμολόγιο που πριμοδοτούσε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία και το θεσμοθέτησε για λόγους και μόνο συγκρισιμότητας, αφού πλέον αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για την ακριβότερη επιλογή, στην οποία ωστόσο έχει μεταπέσει αυτόματα από τις αρχές του έτους (οπότε και έπαψαν οι επιδοτήσεις και επέστρεψε η ρήτρα) η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών.

Επανήλθαν και οι πρωτιές

Πάντως η χώρα μας αυτόν τον μήνα έχει ξεπεράσει αρκετές ημέρες το όριο των 100 ευρώ ανά μεαβατώρα, επιστρέφοντας κάποιες ημέρες στις πρώτες θέσεις των χωρών με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη. Μάλιστα στις 15 Ιουνίου η Ελλάδα στέφθηκε ξανά... πρωταθλήτρια με το υψηλότερο κόστος χονδρεμπορικής. Η υψηλότερη τιμή (σ.σ.: μέχρι 21/6) καταγράφηκε στις 3 Ιουνίου με 119,27 ευρώ/μεγα-
βατώρα, ενώ η μέγιστη τιμή ημέρας έχει φτάσει και στα 270,79 ευρώ. Σε επίπεδο μήνα η ελληνική αγορά βρίσκεται στην τέταρτη θέση με την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή, μετά τις Ιρλανδία, Πολωνία και Ιταλία, ενώ είναι επίσης η τέταρτη ακριβότερη αγορά για το (α΄ εξάμηνο) 2024 στην Ευρώπη.

Ξανά ρυθμιστής το αέριο

Πάντως οι ημέρες με τιμές πλησίον ή άνω των 100 ευρώ έχουν έναν κοινό παρονομαστή: το εισαγόμενο, ορυκτό φυσικό αέριο που κυριαρχεί στην ηλεκτροπαραγωγή, το μικρότερο μερίδιο των ΑΠΕ και των εισαγωγών και τη σχεδόν ανύπαρκτη συνεισφορά των λιγνιτικών. Υπήρξαν ημέρες που η συμμετοχή του αερίου στο ενεργειακό μείγμα ξεπέρασε και το 50%. Στον αντίποδα, με ισχυρή παρουσία των ΑΠΕ καταγράφη- καν ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές.

Στο μεταξύ, από τον Μάιο δέχεται πίεση και η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου (ολλανδικό TTF), που κινείται κυρίως
στο επίπεδο των 35 ευρώ ανά μεγαβατώρα (στις 3/6 ξεπέρασε και τα 36 ευρώ), όταν τον Απρίλιο βρισκόταν πέριξ των 25 ευρώ.

Μετά το τέλος των χειμερινών μηνών η διεθνής τιμής του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 40%, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αστάθεια στις αγορές, την οποία φέρνουν κυρίως γεωπολιτικές εξελίξεις και έκτακτα γεγονότα που διαταράσσουν την τροφοδοσία διεθνώς, επιβεβαιώνοντας ότι η εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου παραμένει ισχυρή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL