Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Ακρίβεια στα τρόφιμα / Στο 250% η ανατίμηση από τον παραγωγό στο ράφι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια στα τρόφιμα / Στο 250% η ανατίμηση από τον παραγωγό στο ράφι

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Φωτογραφία αρχείου - EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τις προκλητικές ανατιμήσεις που καταγράφονται στα αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, από την καλλιέργεια ως την λιανική τους πώληση, περιγράφει με παράδειγμα τα πορτοκάλια ρεπορτάζ του Open που παρακολουθεί το πώς γίνεται σταδιακά η ανατίμηση κατά 250%, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις τσέπες χονδρεμπόρων και λιανεμπόρων.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί που καλλιεργούν πωλούν τα πορτοκάλια τους με τιμή περίπου 0,40 ευρώ, από τα οποία κερδίζουν μόλις 15 λεπτά ανά κιλό, καθώς τα υπόλοιπα είναι κόστος παραγωγής και συγκομιδής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κέρδος των χονδρεμπόρων είναι μεγαλύτερο, στα 35 λεπτά ανά κιλό, ενώ για τα σούπερ μάρκετ και την λιανική πώληση το κέρδος φτάνει τα 46 λεπτά ανά κιλό. Κάπως έτσι, η αρχική τιμή των 0,4 ευρώ γίνεται 1,4 ευρώ αυξημένη κατά 250%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL