Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Ακρίβεια / Αυτοψία της ΑΥΓΗΣ - Στη Γευγελή οι Έλληνες για βενζίνη και είδη πρώτης ανάγκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Αυτοψία της ΑΥΓΗΣ - Στη Γευγελή οι Έλληνες για βενζίνη και είδη πρώτης ανάγκης

13449369a.jpg

Οι υψηλές τιμές σε βασικά προϊόντα διαβίωσης στα ελληνικά σούπερ μάρκετ οδηγούν κατοίκους περιοχών της Βόρειας Ελλάδας στο να ταξιδεύουν για λίγες ώρες οδικώς σε γειτονικές βαλκανικές χώρες προκειμένου να προμηθευτούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές προϊόντα άμεσης ανάγκης.

Η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία είναι οι πιο συνηθισμένοι προορισμοί, ενώ ακολουθούν η Τουρκία και η Αλβανία. Επισκεφθήκαμε τη Γευγελή της Βόρειας Μακεδονίας την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου. Η Γευγελή βρίσκεται μόλις 80 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, ενώ απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από πόλεις και χωριά της Περιφερειακής Ενότητας του Κιλκίς. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας βρεθήκαμε σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής, ενώ συναντήσαμε δεκάδες Έλληνες που βρίσκονταν εκεί για να ψωνίσουν ή για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.

Παρά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό που καταγράφεται σε πολλές χώρες, οι τιμές σε βασικά προϊόντα διαβίωσης που εντοπίζονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ της γειτονικής μας χώρας είναι πολύ πιο χαμηλές. Έτσι γεννιέται εύλογα το ερώτημα γιατί μπορεί το ίδιο προϊόν στη Β. Μακεδονία να είναι πιο φτηνό απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Όπως μας εξήγησε η κυρία Σοφία, κάτοικος του Νομού Κιλκίς, επισκέπτεται με τον σύζυγό της τη Γευγελή κάθε μήνα για να κάνουν τα ψώνια τους, μιας και οι συντάξεις που και οι δύο λαμβάνουν δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας. Από τη μεριά του, ο κύριος Γιώργος, πατέρας δύο παιδιών, μας εξηγεί ότι οι περισσότεροι Έλληνες περνάνε τα σύνορα κάθε Σάββατο, ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς της Γευγελής, καθώς και εκεί οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές από ό,τι στην Ελλάδα. «Ξεκίνησα να έρχομαι τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και επανήλθα τα τελευταία χρόνια λόγω της ενεργειακής κρίσης» μας λέει χαρακτηριστικά.

Μεγάλες οι διαφορές και για ψωμί, ζυμαρικά και είδη υγιεινής

Σημαντικές διαφορές καταγράφονται σε είδη πρώτης ανάγκης. Από 0,37 ευρώ (23 δηνάρια) έως και 0,61 ευρώ (38 δηνάρια) μπορεί να αγοράσει ένας Βορειομακεδόνας ένα καρβέλι ψωμί για το μεσημεριανό του τραπέζι, ενώ στην Ελλάδα λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών στις πρώτες ύλες θα χρειαστεί να δώσει στην καλύτερη περίπτωση 0,90 ευρώ, με την τιμή για ένα ψωμί να ξεπερνά και το 1,20 ευρώ. Κριθαράκι γνωστής εταιρείας στη Βόρεια Μακεδονία πωλείται για 1 ευρώ (62,52 δηνάρια), ενώ στην Ελλάδα η ίδια ακριβώς συσκευασία πωλείται 1,40 ευρώ.

Αντίστοιχα υψηλές είναι οι τιμές που καταγράφονται στην Ελλάδα σε σχέση με τη γειτονική μας χώρα και στον τομέα των ειδών υγιεινής. Στα σούπερ μάρκετ της Γευγελής βρίσκει κανείς μια συσκευασία με 10 χαρτιά υγείας έναντι 1,74 ευρώ (109 δηνάρια), ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο προϊόν ξεκινά από 2,56 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 ευρώ. Υψηλές είναι οι τιμές που καλούνται να πληρώσουν οι Έλληνες γονείς και για τις πάνες των μωρών τους. Πάνες γνωστής εταιρείας πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ 0,33 ευρώ το τεμάχιο, ενώ στη γειτονική χώρα 0,11 ευρώ το τεμάχιο (6,8 δηνάρια).

Σταθερά μισό ευρώ φτηνότερη η βενζίνη

Μπορεί οι τιμές στα σούπερ μάρκετ να αυξομειώνονται σε πολλά προϊόντα και στη Βόρεια Μακεδονία, ωστόσο η διαφορά στην τιμή της βενζίνης ανά λίτρο είναι σταθερά χαμηλή. Γι’ αυτόν τον λόγο χιλιάδες είναι οι κάτοικοι περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας που με την πρώτη ευκαιρία διασχίζουν τον συνοριακό σταθμό της Γευγελής για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του οχήματός τους. Αυτή τη στιγμή στα βενζινάδικα της γειτονικής χώρας η βενζίνη πωλείται έναντι 1,26 ευρώ το λίτρο (79 δηνάρια), ενώ στην Ελλάδα αυτή την περίοδο πωλείται 1,70 ευρώ το λίτρο. Όπως μας ενημέρωσε, μιλώντας μας ελληνικά, ο υπάλληλος του πρατηρίου που επισκεφθήκαμε, ακόμα και στην έναρξη της ενεργειακής κρίσης που οι τιμές είχαν εκτοξευτεί παγκοσμίως στην Ελλάδα η βενζίνη πωλούνταν σταθερά 0,50 ευρώ πιο ακριβά απ’ ό,τι εκεί.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL