Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
28.1°C30.4°C
3 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
27.5°C29.8°C
3 BF 28%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.0°C27.0°C
4 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.8°C27.2°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.9°C30.9°C
3 BF 22%
ΕΦΚΑ / Λάθη και μειωμένες συντάξεις λόγω της fast track διαδικασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΦΚΑ / Λάθη και μειωμένες συντάξεις λόγω της fast track διαδικασίας

134246616a.png

Ακόμα και οι μισές συντάξεις που εκδόθηκαν την τελευταία διετία με την περίφημη διαδικασία fast track έχουν σοβαρά λάθη και δεν αποδίδουν τις κανονικές αποδοχές σε χιλιάδες συνταξιούχους. Σ’ αυτή την παραδοχή, μειώνοντας ωστόσο τα λάθη που έχουν εντοπιστεί, προβαίνει πλέον και ο ΕΦΚΑ, ενώ την ίδια στιγμή σε περισσότερους από 40.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που ήδη έχουν υποβάλει ενστάσεις και «αιτήσεις θεραπείας» προκειμένου να τους αποδοθούν οι κανονικές συντάξιμες αποδοχές τους.

Ο ΕΦΚΑ, αν και παραδέχεται τα λάθη, μιλάει απλώς για «αποκλίσεις» από τα πραγματικά ποσά σύνταξης που δεν αποδίδονται στους δικαιούχους, ενώ γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης μιλάνε για ακραίες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα συνταξιούχος με 30 χρόνια ασφάλισης να έχει μηδενικές αποδοχές. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι βέβαια, όπως αναφέραμε, ακραία αλλά ενδεικτική των τεράστιων, ασύλληπτων λαθών που έχουν καταγραφεί, με αποτέλεσμα οι «αποκλίσεις» να μειώνουν σε αρκετές περιπτώσεις τις συντάξιμες αποδοχές κατά 200 ή περισσότερα ευρώ.

Λάθος υπολογισμοί

Ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει πως τα όποια λάθη μπορούν να «θεραπευτούν» εντός δύο μηνών, παραπέμποντας στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τη διόρθωση «υπολογιστικών σφαλμάτων». Όπως σημειώνει, μετά την πληθώρα των καταγγελιών για αδικαιολόγητες αποκλίσεις στις συντάξεις, έχει εντοπιστεί ότι «το 25% των συνταξιοδοτικών αποφάσεων έχει μικρά ή και μεγαλύτερα υπολογιστικά σφάλματα». Οι ασφαλισμένοι που διαπιστώνουν αποκλίσεις μπορούν να υποβάλουν ένσταση στην εν λόγω επιτροπή ελέγχου.

Αυτό που βέβαια δεν παραδέχεται ευθέως ο ΕΦΚΑ είναι η ότι κυριότερη αιτία είναι η fast track διαδικασία που επιλέχθηκε πριν από δύο χρόνια προκειμένου να μειωθεί άμεσα και θεαματικά το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες έφταναν ή και ξεπερνούσαν τότε τις 300.000. Σύμφωνα πάντα με τον ΕΦΚΑ, το σύστημα «διάβασε» ένα μέρος του ασφαλιστικού χρόνου και όχι το σύνολό του, με αποτέλεσμα η σύνταξη να υπολογιστεί με βάση ελλιπή στοιχεία. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις: α) δεν υπολογίστηκε σωστά ο συντάξιμος μισθός (μέσος όρος αμοιβών της τελευταίας διετίας ή πενταετίας για τους παλαιούς ασφαλισμένους -που εξήλθαν μέχρι τις 12/5/2016- ή οι αμοιβές από το 2002 και έως την ημέρα συνταξιοδότησης για τους νεότερους) και β) δεν ελήφθη υπόψη η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των παλαιότερων αποδοχών σύμφωνα με τους πίνακες της Τράπεζας της Ελλάδας.

Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις οι συντάξεις είναι μειωμένες, καθώς ο ΕΦΚΑ δεν έχει προχωρήσει σε επανυπολογισμό των παλαιών συντάξεων, που τέθηκαν σε εφαρμογή από 1/1/2019, και δεν ελήφθησαν υπόψη τα επιδόματα γάμου ή υψηλότερες- του συμβατικού 20%- εισφορές.

Τα όρια ηλικίας θα επανεξεταστούν το 2027

Να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου επανήλθε χθες στο θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σημειώνοντας ότι θα επανεξεταστούν το 2027, και όχι το 2024, καθώς το προσδόκιμο ζωής υποχώρησε λόγω κορωνοϊού. Όπως ανέφερε, «ο νόμος λέει ότι αναπροσαρμόζονται τα ηλικιακά όρια ανάλογα με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 ανά τριετία. Το 2024 επρόκειτο να γίνει αναπροσαρμογή. Όμως η πρόοδος που είχε συντελεστεί στον συγκεκριμένο τομέα εξανεμίστηκε στα χρόνια του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να γίνει καμία αναπροσαρμογή στα όρια συνταξιοδότησης την επόμενη τριετία. Προφανώς, το τι θα γίνει το 2027 κανένας δεν μπορεί να το γνωρίζει από τώρα» κατέληξε ο υφυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL