Live τώρα    
34°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
33.1°C34.6°C
4 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.1°C34.7°C
4 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
33 °C
31.0°C34.3°C
1 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.8°C30.5°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
34 °C
32.9°C33.9°C
3 BF 22%
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Γιατί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι κατώτερα των αναγκών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Γιατί τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι κατώτερα των αναγκών

1336523100.jpg

Σε μέτρα τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που βιώνουν οι πολίτες εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας που επικρατεί στη χώρα προχωρά η κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ετοιμάζεται να δώσει αυξήσεις κάτω του πληθωρισμού στους δημόσιους υπαλλήλους, σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο του οικονομικού νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Όταν θα εφαρμοστούν οι αυξήσεις, θα αγγίξουν στην καλύτερη (υπάρχουν και πολύ χαμηλότερες) περίπτωση το 10,5% (μεικτά και όχι καθαρά), ενώ ο πληθωρισμός της διετίας 2022 και 2023 θα είναι κοντά στο 14%.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανακοίνωσε την παράταση του market pass μέχρι τον Οκτώβριο, την ώρα που παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η συνέχιση των ανατιμήσεων στα τρόφιμα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους μήνες του 2024. Άλλωστε, το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο δεν ενίσχυσε ουσιαστικά τους πολίτες, αλλά, αντίθετα, φαίνεται να συνέβαλε στην ακόμα μεγαλύτερη άνοδο των τιμών. Από κει και πέρα, το μέτρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μόνο σε περίπτωση που κάποιος ασφαλίσει το σπίτι του για φυσικές καταστροφές αποτελεί εμπαιγμό, καθώς το τελικό κόστος για τον ιδιοκτήτη θα είναι μεγαλύτερο, και εξυπηρετεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα αποκομίσουν κέρδη από τη συγκεκριμένη παρέμβαση.

Οι βασικές αλλαγές

Οι παρεμβάσεις στις απολαβές των δημόσιων υπαλλήλων που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο συνοψίζονται ως εξής:

* Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους τόσο του ενιαίου όσο και των ειδικών μισθολογίων.

* Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

* Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.

* Αύξηση των επιδομάτων παραμεθορίου, ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εξόδων διανυκτέρευσης και χιλιομετρικής αποζημίωσης για όλους τους υπαλλήλους.

* Επιπλέον των παραπάνω, αυξήσεις στις αποδοχές των πανεπιστημιακών κατ’ εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ και μέσω της θέσπισης επιδόματος βιβλιοθήκης.

Πέραν αυτών, με το ίδιο νομοσχέδιο:

* Αυξάνεται το αφορολόγητο για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα.

* Παρατείνεται έως τον Οκτώβριο το market pass.

* Θεσπίζεται από φέτος το youth pass ύψους 150 ευρώ.

* Απαλλάσσονται μόνιμα από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.

* Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες.

* Τίθεται πλαφόν 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το Δημόσιο για τη στέγαση υπηρεσιών του.

* Θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Αφορολόγητο και ΕΝΦΙΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για τους φορολογούμενους με παιδιά για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από το 2024, για τους οποίους έμμεσα αυξάνεται το αφορολόγητο όριο. Συγκεκριμένα με την αναπροσαρμογή της έκπτωσης φόρου αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά και διαμορφώνεται ως εξής: από 9.000 σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, από 10.000 σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά, από 11.000 σε 12.000 για τρία παιδιά κ.ο.κ. από 1.1.2024. Ωφελούμενοι είναι 1,34 εκατ. φορολογούμενοι (με περισσότερα από 4 εκατ. μέλη οικογενειών) με εξαρτώμενα τέκνα και το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται στα 135 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, το όφελος για τις οικογένειες με δύο παιδιά είναι 220 ευρώ τον χρόνο, το οποίο θα φανεί μέσα στη χρονιά μέσω της μείωσης της παρακράτησης του φόρου εισοδήματος. Πάντως, είναι αρνητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, ήτοι σε συνολική άνοδο του αφορολογήτου ορίου, την ώρα που έχουν υπάρξει μεγάλες αλλαγές λόγω πληθωρισμού.

Από το 2024 ισχύει μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του φόρου και θα δίνεται αναλογικά για τις ημέρες του έτους που είναι ασφαλισμένη η κατοικία. Η ασφάλιση πρέπει να αφορά το σύνολο της αξίας του ακινήτου επί της οποίας υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος για ιδιωτικές εταιρείες θα είναι πολλαπλάσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL