Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.9°C14.3°C
3 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.4°C12.7°C
2 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C15.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Τράπεζες / Η ανησυχία στην Ελλάδα λόγω Credit Suisse και SVB
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τράπεζες / Η ανησυχία στην Ελλάδα λόγω Credit Suisse και SVB

13310979.png

Ανησυχία προκαλούν η διεθνής κρίση στο τραπεζικό σύστημα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης, με ένα από τα βασικά ερωτήματα να είναι ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα. Οι πρώτες διατυπώσεις από την ελληνική πλευρά θέλουν να δημιουργήσουν μια εικόνα εφησυχασμού, ωστόσο φαίνεται ότι κυριαρχεί μεγάλη ανησυχία σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διαφορετικό τόνο από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη κινήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή για τη διεθνή τραπεζική κρίση. Όπως είπε, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σαφώς σε καλύτερη θέση ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές», ωστόσο σημείωσε ότι «οι αβεβαιότητες είναι πολλές και οι προκλήσεις νέες και μεγάλες». Την ίδια στιγμή «η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες και το δικό μας τραπεζικό σύστημα έχει κέρδη ενώ έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη, είναι ασφαλής» έσπευσε να δηλώσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Είναι προφανές ότι ο υπουργός Οικονομικών δείχνει να κρατά κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με τα όσα μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

Εκτιμήσεις

Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο μεγάλη υπόθεση θα ήταν για την Credit Suisse -με ενεργητικό μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων και περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο- να καταρρεύσει. Η πτώχευση, την περασμένη εβδομάδα, της Silicon Valley Bank και της Signature -δύο πολύ μικρότερων περιφερειακών τραπεζών- κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε όλο τον κόσμο.

Πάντως, η γερμανική FAZ εκτίμησε πως «αν η τράπεζα καταρρεύσει, θα μπορούσε να προκαλέσει μια χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας της στην κεφαλαιαγορά. Τότε η ανθεκτικότητα των τραπεζών θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία», κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία και ξυπνά μνήμες στην Ελλάδα.
 

Τα σκάνδαλα

Η τράπεζα έχει εμπλακεί σε μια σειρά σκανδάλων «υψηλού προφίλ» τα τελευταία χρόνια.

Το πιο σημαντικό εξ αυτών ήταν η κατάρρευση του fund Archegos και, λίγο αργότερα, η κατάρρευση της Greensill Capital (τα λεγόμενα δίδυμα σκάνδαλα).

Τον Μάρτιο του 2021, έναν μήνα πριν δημοσιοποιηθεί το σκάνδαλο Archegos, η Credit Suisse ανακοίνωσε επίσης ότι έκλεινε και ρευστοποιούσε πολλά επενδυτικά κεφάλαια, αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία παρέχονται σε μια άλλη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την Greensill Capital. Η Greensill κήρυξε την πτώχευση τον Μάρτιο του 2021.

Η Credit Suisse προκάλεσε την οργή των μετόχων της όταν έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευση του επενδυτικού ταμείου Archegos Capital Management.

Το 2020, μια τεράστια διαρροή δεδομένων της Credit Suisse αποκάλυψε λεπτομέρειες για 18.000 τραπεζικούς λογαριασμούς και 30.000 κατόχους λογαριασμών, ιδιώτες και εταιρείες, στα χέρια των οποίων ήταν περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τον Guardian, προέρχονταν από «βασανιστήρια, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και άλλα σοβαρά εγκλήματα».

Ενώ, σύμφωνα με τη γερμανική SZ, τα στοιχεία ξεκινούν από τη δεκαετία του 1940 και φτάνουν έως το 2000, οπότε και φαίνεται ότι άνοιξαν οι περισσότεροι «σκοτεινοί» λογαριασμοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL