Live τώρα    
2°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
2 °C
1.7°C3.5°C
2 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
1 °C
-2.5°C2.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
5 °C
4.9°C5.5°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
7 °C
4.3°C7.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
2 °C
0.6°C1.9°C
4 BF 51%
Ηλεκτρικό ρεύμα / Η μεγαβατώρα (ξανα)τραβάει την ανηφόρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλεκτρικό ρεύμα / Η μεγαβατώρα (ξανα)τραβάει την ανηφόρα

13260018a.jpg

Σε πολύ υψηλά επίπεδα επέστρεψαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από την Κυριακή, καθώς οι τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου φέρνουν πτώση θερμοκρασίας και άνοδο της ζήτησης λόγω αυξημένων αναγκών για θέρμανση, ενώ και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σημειώσει μικρή αύξηση.

Χθες Δευτέρα (28/11) η χονδρεμπορική τιμή (μέση τιμή εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας) διαμορφώθηκε χθες στα 319,3 ευρώ/μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 57,45% σε σχέση με την αντίστοιχη της αμέσως προηγούμενης ημέρας, ενώ για σήμερα ανεβαίνει περαιτέρω, στα 357,96 ευρώ/μεγαβατώρα, καταγράφοντας νέα αύξηση ύψους 12,20%. Έτσι, μέχρι στιγμής η μέση τιμή Νοεμβρίου ανέρχεται στα 222,57 ευρώ.

Πάντως, αυξημένες είναι οι τιμές και σε πολλές ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές, με 11 χώρες να βρίσκονται πάνω από 370 ευρώ, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η τιμή πέταξε στα 443,26 ευρώ. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον στην εγχώρια αγορά επίπεδα τιμών άνω των 350 ευρώ έχουν να εμφανιστούν πάνω από ενάμιση μήνα (από τις 11 Οκτωβρίου - 379,26 ευρώ).

Νέα μεθοδολογία χρεώσεων ΔΕΔΔΗΕ το 2023

Στο μεταξύ, στην εφαρμογή νέας μεθοδολογίας ως προς τον υπολογισμό των χρεώσεων του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με ισχύ από το 2023 φαίνεται ότι προχωρά η ΡΑΕ, με βασικό χαρακτηριστικό τη μετατόπιση του βάρους της χρέωσης περισσότερο στην ισχύ της εγκατάστασης και λιγότερο στην κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ποσό που θα εισπράξει ο ΔΕΔΔΗΕ δεν αλλάζει, αλλά η διαφοροποίηση στη μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων μπορεί να δημιουργήσει κίνητρο σε καταναλωτές που έχουν τριφασικές παροχές αντί μονοφασικών να προχωρήσουν στις απαιτούμενες τροποποιήσεις ώστε να έχουν χαμηλότερες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Μένει να δημοσιοποιηθεί η τελική απόφαση ώστε να φανεί αν θα υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση στις τριφασικές παροχές.

Σήμερα για το δίκτυο διανομής η χρέωση ισχύος είναι 0,52 ευρώ/kVa (κιλο-βολτ-αμπέρ) συν 0,0213 ευρώ/κιλοβατώρα. Σημειώνεται ότι οι χρεώσεις του δικτύου διανομής και του ΕΤΜΕΑΡ συνιστούν τις υψηλότερες ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράβαση σε σύμβαση προμήθειας ρεύματος

Εξάλλου, την απόφασή της (2020) για τη διαπίστωση παράβασης από την εταιρεία Elpedison επί του Κώδικα Προμήθειας αλλά και περί των Αρχών Επικοινωνίας με πελάτη καθώς και περί των Αρχών Διαχείρισης Αιτημάτων των καταναλωτών, στο πλαίσιο σύναψης σύμβασης προμήθειας με καταναλωτή το 2017, δημοσιοποίησε η ΡΑΕ.

Η Αρχή καλεί την εταιρεία να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως προς τις σχετικές διατάξεις, επιβάλλοντας «σύσταση για την προσήκουσα εφεξής συμμόρφωσή της προς τα οριζόμενα στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αναφορικά με τη διαδικασία σύναψης σύμβασης προμήθειας, καθώς και τους όρους αυτής».

Διακοπές στη βιομηχανία σε περίπτωση κρίσης

Παράλληλα, σε δημόσια διαβούλευση έως τις 5 Δεκεμβρίου έθεσε η ΡΑΕ τη σειρά με την οποία θα πραγματοποιούνται διακοπές τροφοδοσίας των βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού, στο πλαίσιο του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης 2022.

Ειδικότερα, οι βιομηχανίες ανάλογα με τη δραστηριότητά τους χωρίζοντας σε 8 κλάσεις, με την 8η να αποτελεί την υψηλότερη κλάση κρισιμότητας και την 1η τη χαμηλότερη, δηλαδή τα αιτήματα διακοπής/περιορισμού της τροφοδοσίας σε επίπεδο συναγερμού 3 θα ξεκινούν από τους καταναλωτές της χαμηλότερης κλάσης (1). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην 1η κλάση βρίσκονται οι παροχές φυσικού αερίου με δυνατότητα άμεσης εναλλαγής καυσίμου και συνέχισης λειτουργίας της παραγωγής τους και στην 8η οι σημαντικές υποδομές για την προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού (καύσιμα), της δημόσιας Υγείας, ασφάλειας και άμυνας της χώρας

Από τον κατάλογο εξαιρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσια συμβολαιοποιημένη κατανάλωση μικρότερη των 10.000 μεγαβατώρων, οι οποίες υπάγονται στην κατηγορία των προστατευόμενων καταναλωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL