Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
25.2°C28.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C29.9°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
23 °C
23.2°C28.2°C
4 BF 81%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
27 °C
26.8°C28.2°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
25 °C
23.4°C25.0°C
3 BF 52%
ΡΑΕ / Λίγες μέρες προθεσμία στους παρόχους ρεύματος για τις παραπλανητικές διαφημίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΡΑΕ / Λίγες μέρες προθεσμία στους παρόχους ρεύματος για τις παραπλανητικές διαφημίσεις

Ρεύμα ΔΕΗ
Pixabay.com

Ολιγοήμερη προθεσμία επέλεξε τελικά να δώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι επιδίδονται σε παραπλανητικές διαφημίσεις εμφανίζοντας τις κρατικές επιδοτήσεις ως εκπτώσεις που παρέχουν οι ίδιοι «ψαρεύοντας» για πελάτες. 

Ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα έδινε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών που παραβίασαν τη νομοθεσία και ότι θα εκκινούσε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, η ΡΑΕ επανήλθε σήμερα δίνοντας άλλη μια ευκαιρία σε τουλάχιστον τρεις προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που φαίνεται ότι δεν απέσυραν τις παραπλανητικές διαφημίσεις. Ανακοίνωσε δε ότι την ερχόμενη Τρίτη 9 Αυγούστου θα προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των εταιρειών που δεν συμμορφώθηκαν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΡΑΕ

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε συνέχεια της από 1.8.2022 Ανακοίνωσής της (https://www.rae.gr/anakoinoseis/43509/) αναφορικά με διαφαινόμενες καταχρηστικές πρακτικές Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι οποίες δύνανται να παραπλανούν τους καταναλωτές σε σχέση με την  επιδότηση που παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ολοκληρώνει τον έλεγχο επί των διαφημιστικών καταχωρίσεων σε έντυπα, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα, ιστοτόπους, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των τιμολογίων προμήθειας που διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 138 του ν. 4951/2022, όπως ισχύει.

Ο εν λόγω έλεγχος πραγματοποιήθηκε στη βάση των στοιχείων που απεστάλησαν από τους Προμηθευτές αλλά και δεδομένων που συνέλεξε η ΡΑΕ με δική της πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι ελέγχθηκαν σχετικώς όχι μόνο οι καταχωρήσεις των Προμηθευτών στο σύνολο των ενημερωτικών – επικοινωνιακών μέσων, αλλά και των εμπορικών συνεργατών τους. Προφανώς, η εν λόγω εξέταση απαίτησε την εργώδη προσπάθεια της Αρχής, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των στοιχείων, το σύντομο χρονικό περιθώριο και την ελλιπή ανταπόκριση ορισμένων Προμηθευτών στην υποχρέωση της έγκαιρης υποβολής τους.

Όπως διαπιστώνεται, σε συνέχεια της Ανακοίνωσης της Αρχής, οι Προμηθευτές έχουν αναλάβει ενέργειες για τη συμμόρφωση της διαφημιστικής τους στρατηγικής προς τις απαιτήσεις διαφάνειας, σαφήνειας και αποφυγής πρόκλησης παραπλανητικών εντυπώσεων. Ωστόσο, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις Προμηθευτών, διαφαίνεται ότι η εμπορική επικοινωνία των προϊόντων τους ελέγχεται περαιτέρω υπό το πρίσμα της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, κατά παράβαση του κείμενου πλαισίου. Στους εν λόγω Προμηθευτές, η Αρχή απηύθυνε σήμερα επιστολή, με την οποία επεσήμανε τις συγκεκριμένες προβληματικές περιπτώσεις διαφημίσεων και έταξε αυστηρή προθεσμία για την υποβολή, έως τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, των καταλλήλως αναμορφωμένων καταχωρήσεων, βάσει κατευθύνσεων που θα αποσταλούν εντός της ημέρας σε όλους τους Προμηθευτές.

Την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, η ΡΑΕ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία των Προμηθευτών που δεν απέσυραν – αναθεώρησαν κατά το ορθό την εμπορική τους πολιτική. Ομοίως, θα αναρτηθούν τα στοιχεία των Προμηθευτών που τυχόν παραλείψουν να γνωστοποιήσουν εμπροθέσμως τον τρόπο συμμόρφωσής τους προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL