Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.1°C28.7°C
1 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.9°C27.4°C
1 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.0°C24.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.3°C25.2°C
4 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21 °C
20.9°C22.3°C
0 BF 64%
Κωστής Χατζηδάκης / Λάθος οι συντάξεις με τη μέθοδο fast track
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωστής Χατζηδάκης / Λάθος οι συντάξεις με τη μέθοδο fast track

Συνταξιούχοι
(INTIME NEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

Ο Κωστής Χατζηδάκης έσπευσε στα μέσα της εβδομάδας να παρουσιάσει στοιχεία του ΕΦΚΑ σύμφωνα με τα οποία οι εκκρεμείς συντάξεις μειώθηκαν θεαματικά. Πράγματι, το τελευταίο εξάμηνο υπήρξε κάποια επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης νέων συντάξεων, οι οποίες βέβαια είναι αρκετά περισσότερες από τις 57.000 (κύριες συντάξεις) που πανηγυρικά ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας. Μόνο οι 125.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις να προστεθούν, οι συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους φτάνουν ή ακόμα ξεπερνούν τις 180.000, ενώ αν προσθέσουμε και τις περίπου 25.000 διεθνείς (κύριες) συντάξεις, το σύνολο των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ασφαλισμένους που περιμένουν τη σύνταξή τους περνάει και τις 200.000.

Επί της ουσίας, οι εκκρεμείς συντάξεις (ακόμα και αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις 57.000 που ανακοίνωσε πανηγυρίζοντας ο Κ. Χατζηδάκης) είναι αδύνατο να έχουν εκκαθαριστεί μέχρι το τέλος Αυγούστου. Την ημερομηνία δηλαδή που έδωσε (ως παράταση) η Κομισιόν προειδοποιώντας για το κρυφό δημόσιο χρέος (1,5 δισ.) που συνεπάγεται ο τεράστιος αριθμός των (τότε 380.000) υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο πόσες συντάξεις έχει αποδώσει στους δικαιούχους συνταξιούχους ο ΕΦΚΑ, αλλά και αν αυτές οι συντάξεις είναι οι πραγματικές. Δηλαδή οι προσωρινές και οριστικές-τελικές συντάξεις που αντιστοιχούν στην πραγματική εργασιακή διαδρομή κάθε ασφαλισμένου. Και αυτό το θέμα προφανώς ήθελε να αποσιωπήσει ο Κ. Χατζηδάκης πανηγυρίζοντας για νούμερα που εύκολα διαψεύδονται.

Στοιχεία για συντάξεις

Τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Αυτοί που δεν μπορούν να συμμεριστούν του πανηγυρισμούς του κ. υπουργού είναι οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα οι νέοι συνταξιούχοι που άρχισαν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους με τη fast track διαδικασία των (εκκρεμών) «συντάξεων εμπιστοσύνης» το τελευταίο τρίμηνο μένουν κυριολεκτικά εμβρόντητοι. Γιατί πολύ απλά διαπιστώνουν όχι απλά λάθη στις συντάξεις τους, αλλά μειωμένες αποδοχές 30% ή και 50%, λάθος υπολογισμό των (διαδοχικών) ταμείων ασφάλισής τους, ακόμα και «πέναλτι» 60% στις αποδοχές τους, που αφορά όμως παλαιότερο νόμο για όσους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται.

Ειδικότερα, όπως σε συνταξιούχους του Δημοσίου και σε νέους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς οι περιπτώσεις λάθος συντάξεων είναι αναρίθμητες! Και αυτό καθώς σε άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου δεν έχουν προσμετρήσει τον χρόνο της διαδοχικής ασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ, ΙΚΑ, ΝΑΤ κ.λπ.), σε άλλους δεν έχουν προσμετρήσει τα πλασματικά έτη που προβλέπει ο νόμος. Ενώ σε άλλους υπαλλήλους η σύνταξη αντί να ξεκινάει από την ημερομηνία παραίτησης, εκκινεί ένα ή δύο χρόνια μετά (!), με ό τι αυτό σημαίνει για τις αναδρομικές συντάξεις. Έτσι, άλλοι εμφανίζονται να απασχολούνται, ενώ είναι γνωστό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ασυμβίβαστο, με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/2007).

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής παρουσιάζει την επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών (ΠΕΣΕΚ) στον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου και τον διοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή καταγγέλλοντας σωρεία λαθών στην έκδοση συντάξεων με την αυτοματοποιημένη διαδικασία fast track, καταγράφοντας σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δεκάδες καταγγελίες συνταξιούχων εκπαιδευτικών.

Το σκανδαλώδες, ωστόσο, είναι ότι αντί οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί να λάβουν τη νόμιμη (προσωρινή) σύνταξή τους, ο ΕΦΚΑ τούς υποχρεώνει σε αναδρομική καταβολή ποσών «αχρεωστήτως καταβληθέντων» καθώς προηγείται η παρακράτηση (20%+6% για την Υγεία) και μετά αφαιρείται το άθροισμα των προσωρινών συντάξεων.

«Θεωρούμε απαράδεκτο να μην λαμβάνει υπόψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τις συνέπειες και την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συνταξιούχοι από ένα ανάλγητο κράτος που αντί να τους δίνει αναδρομικά από την ημερομηνία της συνταξιοδότησής τους, τους θεωρεί ‘οφειλέτες’ και τους παρακρατεί την οφειλή αυτή από το ποσό της μηνιαίας κουτσουρεμένης σύνταξής τους. Πέρα από απαράδεκτο, είναι εξοργιστικό και σκανδαλώδες» σημειώνουν στην επιστολή τους προς το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ οι εκπαιδευτικοί.

Να σημειώσουμε ότι η Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών είχε παραθέσει σε προηγούμενη ανακοίνωσή της συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία προέκυπτε ότι με τη μέθοδο fast track γινόταν περικοπή της σύνταξης του δικαιούχου κατά 30% και μάλιστα με την αιτιολογία ότι οι συνταξιούχοι συνέχιζαν να εργάζονται, χωρίς να είχαν δηλώσει κάτι σχετικό και χωρίς να προκύπτει από τα δικαιολογητικά που είχαν καταθέσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Έγγραφο

Το σκάνδαλο της επιστροφής αναδρομικών

Ας δούμε αναλυτικά τι καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί:

Η έκδοση των συντάξεων με την αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν «διαβάζει» ή δεν «αναγνωρίζει» την προϋπηρεσία σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ (δηλ. πριν από τον διορισμό στο Δημόσιο) σε πολλές συνταξιοδοτήσεις και δεν υπολογίζει σε όλες τις περιπτώσεις τις αιτήσεις των συναδέλφων μας για εξαγορά πλασματικών χρόνων. Συνέπεια αυτού του γεγονότος δεν είναι μόνο ότι οι συντάξεις είναι πολύ μικρές, αλλά ότι, αν ληφθεί υπόψη ότι τα αναδρομικά υπόκεινται σε παρακράτηση 20%+6% για την Υγεία και μετά αφαιρείται το άθροισμα των προσωρινών συντάξεων, ο συνταξιούχος καλείται να επιστρέψει ως «αχρεωστήτως καταβληθέν» το υπερβάλλον ποσόν σε μηνιαίες δόσεις, που έχει εισπράξει με την προσωρινή σύνταξη. Το ποσόν της σύνταξης που απομένει είναι ελάχιστο και με αυτό καλείται να ζήσει ο συνταξιούχος.

* Επίσης σε πολλές συνταξιοδοτικές πράξεις ο υπολογισμός της σύνταξης δεν γίνεται από την ημερομηνία συνταξιοδότησης (συνήθως 1.9.2021), αλλά από την ημερομηνία έκδοσης της σύνταξης με την αυτοματοποιημένη διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο οι συνταξιούχοι στερούνται τις συντάξιμες αποδοχές πολλών μηνών.

* Επειδή οι ενστάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν πρόκειται να συζητηθούν πριν την παρέλευση 5ετίας και επειδή είναι σκάνδαλο να καλείται ο συνταξιούχος να ζήσει με μια κουτσουρεμένη σύνταξη από τραγικά λάθη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, απαιτούμε να γίνει άμεσα επανέλεγχος όλων των συντάξεων που έχουν εκδοθεί με τη μέθοδο fast track, να γίνει αποκατάσταση των συντάξεων και να μην δίδονται οδηγίες από τις υπηρεσίες σας να καταφεύγουν σε ενστάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ευρωχαστούκι για τις εκκρεμείς συντάξεις

Και ευρωπαϊκό χαστούκι για τις ατέλειωτες καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων για τις προσφυγές των συνταξιούχων δέχονται η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης.

Και αυτό καθώς η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υψώνει τείχος προστασίας σε συνταξιούχους, αλλά και στους εργαζόμενους που διεκδικούν δικαστικά μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές ή μισθολογικές απολαβές. Το Ευρωδικαστήριο καλεί ρητά τις εθνικές κυβερνήσεις «να εκδικάζουν άμεσα υποθέσεις που αφορούν κοινωνικές παροχές». Αν με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωδικαστηρίου η Πολωνία καταδικάστηκε γιατί είχαν κατατεθεί 26.000 προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας κατά της μείωσης των συντάξεων και οι προσφυγές αυτές εκδικάστηκαν μετά από τέσσερα χρόνια, δεν μπορούμε πραγματικά να φανταστούμε τι θα γίνει στην Ελλάδα όταν και αν εφαρμοστεί η απόφαση για άμεση επιτάχυνση.

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι προσφεύγουν κατά κυβερνητικών ή δικαστικών αποφάσεων (για τα αναδρομικά και την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας, που είχαν περικοπεί το 2012), ενώ περίπου 400.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν τη σύνταξή τους με καθυστέρηση 4 και 5 ετών. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της απόφασης, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς και εργατολόγους, είναι ότι το Ευρωδικαστήριο «αυτονομεί τις συνταξιοδοτικές υποθέσεις και όσες αφορούν τη διαβίωση (σ.σ.: καθυστερήσεις καταβολής των συντάξεων) ως χρήζουσες ιδιαίτερης δικονομικής επιμέλειας και επομένως ταχείας ολοκλήρωσης τω διαδικασιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL