Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
ΟΟΣΑ / Μαύρες οι προβλέψεις για την οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΟΣΑ / Μαύρες οι προβλέψεις για την οικονομία

ΒΟΥΛΗ

Μαύρες είναι οι προβλέψεις και του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθότι, ακολουθώντας την πρακτική πλήθους εγχώριων και ξένων οργανισμών, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του. Την ίδια ώρα, στη σκιά των συγκεκριμένων προβλέψεων, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα στοιχεία του προϋπολογισμού Μαΐου, τα οποία αναμένεται να δείχνουν άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 11,5% και πλέον, δείγμα των συνεχόμενων και συνεχιζόμενων ανατιμήσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Αναφορικά με τον ΟΟΣΑ, χαμηλά τοποθετεί ο Οργανισμός τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022, ενώ προβλέπει πολύ υψηλά επίπεδα πληθωρισμού για όλη την τρέχουσα χρονιά. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με ρυθμό 2,8%, αισθητά πιο χαμηλά από τις προβλέψεις άλλων διεθνών φορέων, όπως του ΔΝΤ ή της Ε.Ε., που κινούνται από το 3% ή το 3,5%, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης (3,1%). Πρόκειται για μείωση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη που είχε κάνει ο ΟΟΣΑ, τον Δεκέμβριο του 2021.

Για την ανεργία προβλέπεται σημαντική μείωση φέτος, στο 12,4% από 14,7% πέρυσι, ενώ για το 2023 εκτιμάται ότι θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα (12,6%) καθώς η άνοδος της απασχόλησης αναμένεται να ανακοπεί προσωρινά λόγω της υψηλότερης αβεβαιότητας των εργοδοτών, των δυσκολιών για προσλήψεις εργαζομένων με τις ζητούμενες δεξιότητες και των αυξήσεων των μισθών.

Το σοκ του πληθωρισμού

Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο ζήτημα των τιμών. Για τον πληθωρισμό, όπως υπολογίζεται με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 8,8% σε μέσα επίπεδα, για να υποχωρήσει στο 3,4% το 2023. «Αν και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς έχουν αυξηθεί, η υπάρχουσα διαθέσιμη παραγωγική δυναμικότητα θα μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές», σημειώνει.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών ανέβασε την πρόβλεψή του για φέτος στο 5,6% (από πρόβλεψη 0,8% στον προϋπολογισμό), όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο κατέθεσε στην Κομισιόν. Ωστόσο, έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πιο «μαύρες» εκτιμήσεις. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ, ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί εκτιμήσεις για το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου, η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και ο πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21%, με 11,01% πληθωρισμό.

Στο 8,5% -σε μέσο επίπεδο- τοποθετεί για φέτος τον πήχη του πληθωρισμού στη χώρα μας η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της, «που ενσωματώνουν τις προσδοκίες των αγορών για παγίωση ακόμη πιο υψηλών τιμών στα καύσιμα και τις αυξανόμενες δευτερογενείς επιδράσεις που ενισχύονται και από την ανθεκτική ζήτηση».

Χαμηλώνει ο πήχης των προβλέψεων για την ανάπτυξη

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και διάφοροι οίκοι έχουν ήδη χαμηλώσει τις προβλέψεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου ενσωματώθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη στο 3,1% για το 2022 και άνοδο για το 2023 στο 4,8%. Το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ κατά 3,8% (2,8% το δυσμενές), ενώ ο οίκος Fitch βλέπει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και φέτος, υποστηριζόμενη από την περαιτέρω άνοδο του τουρισμού αλλά και από τις ροές του ταμείου ανάκαμψης.

Ο οίκος αξιολόγησης πρόσφατα μείωσε την πρόβλεψή του για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3,5% το 2022 (από 4,1% προηγουμένως). Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει προχωρήσει και η ING, προβλέποντας ρυθμούς 2,9% για το 2022 (από 3,9% προηγουμένως). Στο δυσμενές της σενάριο, η Eurobank βλέπει ανάπτυξη μόλις 1,4% για το 2022.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL