Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.8°C
6 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C23.1°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.9°C24.3°C
2 BF 35%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.9°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.0°C19.0°C
2 BF 33%
ΑΕΠ / Κονταίνει ολοένα και περισσότερο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΕΠ / Κονταίνει ολοένα και περισσότερο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Ολοένα και πιο υποβαθμισμένη εμφανίζεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε μια σειρά αναλύσεων και εκτιμήσεων είτε από διεθνείς οργανισμούς είτε από οίκους αξιολόγησης. Η αδυναμία της κυβέρνησης της Ν.Δ. να ανταποκριθεί στις κρίσιμες περιστάσεις της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην ελληνική οικονομία, οι οποίες ενδέχεται να χειροτερέψουν στην πορεία.

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης φέτος κατά 1 μονάδα σε σύγκριση με την προ πολέμου εκτίμησή της, ώστε να διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ, προβλέπει στο βασικό της σενάριο η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στο δυσμενές η επίπτωση ανεβαίνει στις 2 μονάδες και ο ρυθμός ανάπτυξης προσγειώνεται στο 2,8%, κάτι το οποίο δείχνει ότι βρίσκεται κοντά με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, διατηρώντας και την αισιοδοξία για την πορεία, την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για 3% (από 4,5% αρχικά).

Αναθεωρήσεις

Η ING, προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,9% για την Ελλάδα το 2022 (από 3,9% προηγουμένως) και 2,4% για το 2023 (από 4% προηγουμένως).

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για την οικονομία, προβλέπει για φέτος ανάπτυξη στο 3,5%, όσο και η Fitch στην ανάλυση την οποία δημοσιοποίησε χθες. Παράλληλα, οι δύο οίκοι αξιολόγησης που αναβάθμισαν το αξιόχρεο της Ελλάδας ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Αντιστοίχως η Standard & Poor’s εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,4% το 2022 και πάνω από 3% για τα επόμενα χρόνια.

«Μαύρες» προβλέψεις

Επίσης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στο βασικό σενάριο για το 2022, στο οποίο ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά το δεύτερο τρίμηνο, το ενεργειακό κόστος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο (πετρέλαιο Brent +30-35%), δεν θα επανέλθουν γενικευμένα, ισχυρά μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας, ο διεθνής τουρισμός θα ενισχυθεί σημαντικά, ωστόσο ηπιότερα από ό,τι αναμενόταν στην αρχή του έτους, και οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και αποτελεσματικά, προβλέπεται η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5-3,0%.

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση της εκτίμησής της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά 1 ποσοστιαία μονάδα προχώρησε η EBRD, αναφέροντας πως το ελληνικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 2,9% φέτος και κατά 3,5% το 2023.

Αυξανόμενη αβεβαιότητα και υψηλό κόστος ενέργειας και βασικών πρώτων υλών επιβραδύνουν προσωρινά τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3,0% το 2022 και οδηγούν τον πληθωρισμό σε υψηλό 25 ετών, με προοπτική ανάκτησης, ωστόσο, των απωλειών στο ΑΕΠ έως το 2023.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα σχετικής έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας.

Παράλληλα, οι αναλυτές της τράπεζας έχουν εκπονήσει και ένα ακραίο σενάριο, βάσει του οποίου το ΑΕΠ σημειώνει οριακή μόνο αύξηση 0,2% το 2022, με ταυτόχρονη υποχώρηση της κατανάλωσης και συρρίκνωση των ιδιωτικών επενδύσεων

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL