Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Ενέργεια / Διάτρητο δήθεν plan b προαναγγέλλει για το καλοκαίρι η κυβέρνηση Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενέργεια / Διάτρητο δήθεν plan b προαναγγέλλει για το καλοκαίρι η κυβέρνηση Ν.Δ.

ΔΕΗ

Την επιδότηση των ηλεκτροπαραγωγών, νομιμοποιώντας τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού, πολύ πριν τον πόλεμο, με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν, εάν δεν αποφασιστεί “γενναία” ευρωπαϊκή λύση, δηλαδή από τον Ιούνιο και βλέπουμε, επικοινωνεί τώρα η κυβέρνηση, προκαλώντας τη χειμαζόμενη από τις τεράστιες ανατιμήσεις κοινωνία με την ανικανότητα και τις ατελείωτες παλινωδίες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικές πηγές, μέσα στην εβδομάδα “θα παρουσιαστούν στον πρωθυπουργό τα εναλλακτικά πλάνα που επεξεργάζονται τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε το εθνικό 'plan B' να είναι έτοιμο προς εφαρμογή τον Ιούνιο, σε περίπτωση που δεν βγει 'λευκός καπνός' από τις Βρυξέλλες για γενναία ευρωπαϊκά μέτρα, όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου”.

Μάλιστα, εδώ και λίγες μέρες, διαρρέονται και δύο σενάρια που εξετάζονται και σε κάθε περίπτωση θα επιδοτούν τους ηλεκτροπαραγωγούς από τον κρατικό προϋπολογισμό: παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά για συμπίεση της τιμής του αερίου, ώστε να παρασύρει και το κόστος των υπόλοιπων τεχνολογιών, ή επιβολή ανώτατης τιμής ανά τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής (αέριο, λιγνίτης, υδροηλεκτρικά).

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Οικονόμου παρέπεμψε στο μέλλον επισημαίνοντας χθες ότι “όταν οι παράμετροί της (της παρέμβασης) ζυγιστούν και αποφασιστούν, θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό”, μιλώντας για “εθνικό σχέδιο”, εφόσον “δεν υπάρξει έγκαιρα ευρωπαϊκή απάντηση”. Χαρακτήρισε δε αυτονόητο ότι θα υπάρξει και τον Μάιο στήριξη σε ρεύμα - αέριο, όπως τον Απρίλιο (επιδοτήσεις).

Μπρος- πίσω

Ο ίδιος, πριν από μόλις έξι ημέρες, δήλωνε ότι, αν μπει πλαφόν στις τιμές ενέργειας, “τα λεφτά αυτά θα κληθούμε να τα πάρουμε πίσω από τους φορολογούμενους, γιατί κάπως θα πρέπει να επιχορηγήσουμε τη διαφορά”, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο “μέτρο που δεν θα έχει αποτέλεσμα”. Ανέφερε δε ότι ενδεχομένως η έκπτωση στους λογαριασμούς να μην είναι αντίστοιχη αυτής των επιδοτήσεων. Όσο για το ισπανικό μοντέλο -που, σημειωτέον, δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση και έπεται σειράς μέτρων (παρεμβάσεων στην αγορά, επιδοτήσεων, φορολογικών) που έχει λάβει η Ισπανία από τον Ιούνιο 2021-, ισχυρίστηκε ότι δεν απέχει από αυτό που κάνει η κυβέρνηση!

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση Ν.Δ. υποβαθμίζει συστηματικά την ισπανική παρέμβαση, όπως άλλωστε και τα κάθε λογής κέρδη (“ουρανοκατέβατα”, ευκαιριακά κ.τ.λ.) των ηλεκτροπαραγωγών, για τα οποία, σήμερα, τηρεί σιγή ασυρμάτου.

Η φωτιά του Απριλίου

Στο μεταξύ, στη λιανική διανύουμε τον πιο ακριβό μήνα μέχρι σήμερα, που θα φανεί στους επόμενους λογαριασμούς, καθώς οι καταναλώσεις Απριλίου τιμολογούνται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή τού αμέσως προηγούμενου μήνα, δηλαδή του Μαρτίου, που κατέγραψε ιστορικό υψηλό.

Ειδικότερα, με μέση τιμή εκκαθάρισης αγοράς επόμενης ημέρας (ΤΕΑ) του Μαρτίου στα 272,68 ευρώ / μεγαβατώρα, αν λάβουμε υπόψη το βασικό, κυμαινόμενο, οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ (Γ1 με τιμή 0,11058 ευρώ/κιλοβατώρα), η επιβάρυνση από τη ρήτρα είναι στα 0,2751 λεπτά / κιλοβατώρα και η συνολική τιμή (χωρίς εκπτώσεις - επιδοτήσεις) ανέρχεται τον Απρίλιο στα 38,56 λεπτά / κιλοβατώρα, δηλαδή τιμή υπερτριπλάσια ή αύξηση σχεδόν 250%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου!

Εξάλλου, με σημερινή χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 287,45 ευρώ / μεγαβατώρα, η Ελλάδα είναι ξανά “πρωταθλήτρια” στην ακρίβεια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

LNG υγροποιημένο φυσικό αέριο
EPA

Χωρίς βούληση η κυβέρνηση για τους υδρογονάθρακες

Η έλλειψη σαφούς, ισχυρής πολιτικής βούλησης και οι παλινδρομήσεις σε κεντρικό επίπεδο αποτελούν βασικά προβλήματα σε σχέση με την αξιοποίηση του πιθανού εγχώριου δυναμικού σε υδρογονάνθρακες, τη στιγμή που η Ελλάδα με 73,6% εξάρτηση σε αέριο και πετρέλαιο, ως η 7η πιο εξαρτημένη χώρα της Ε.Ε., αναμένεται να πληρώσει φέτος πάνω από 10 δισ. ευρώ για αντίστοιχες εισαγωγές, έναντι 8 δισ. πέρσι.

Τα ανωτέρω προέκυψαν από ειδική μελέτη του ΙΕΝΕ για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που παρουσιάστηκε επισήμως χθες.  Όπως επισημάνθηκε, χρειάζεται ένα εξισορροπημένο ενεργειακό μείγμα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη μετάβαση και η επίσπευση στο πεδίο των υδρογονανθράκων θα έχει ένα πρακτικό πολύ καλό αποτέλεσμα.

Σημειώθηκε ότι θα ήταν έκπληξη αν έφευγαν οι ξένοι επενδυτές, ενώ χρειάζεται προσέλκυση και νέων, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες ξένες εταιρείες, και τονίστηκε ότι πρέπει να βγουν προκηρύξεις και για νέες, μεγάλες περιοχές, για τις οποίες υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα.

Οσο για το πόσο σύντομα μπορεί να υπάρχουν αξιοποιήσιμα αποτελέσματα και αν είναι ρεαλιστικό το πλάνο της ΕΔΕΥ, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ περιοχών (αν υπάρχουν ή όχι σεισμικά δεδομένα, ποια βήματα χρειάζονται) και τελικά αυτό εξαρτάται από την τεχνική συζήτηση μεταξύ κρατικών αρχών (ΕΔΕΥ) και παραχωρησιούχων εταιρειών.

Εξάλλου, αναφέρθηκε ότι αν δε βρεθούν αποθέματα αερίου στα νότια της Κρήτης, δεν θα προχωρήσει ο αγωγός EastMed, έργο που αφορά μόνο Ελλάδα και Κύπρο, Ισραήλ, καθώς η Αίγυπτος δεν υπάρχει περίπτωση να συμβάλει στο συγκεκριμένο έργο. Σημειώθηκε ότι τα πιθανά κοιτάσματα αερίου μπορεί να φτάνουν τα 2-2,5 τρισ. κυβικά μέτρα, τα οποία μαζί με τα αντίστοιχα Κύπρου-Ισραήλ μπορεί να φτάσουν να καλύπτουν το 20% των αναγκών της Ε.Ε.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL