Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Ακρίβεια / Τα φτωχά νοικοκυριά βιώνουν πληθωρισμό 25% και όχι 5%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Τα φτωχά νοικοκυριά βιώνουν πληθωρισμό 25% και όχι 5%

ΚΡΙΣΗ

Τελικά πόσος είναι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι 5,5% για τον μήνα Ιανουάριο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Μάλιστα, τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου θα δείχνουν ένα ποσοστό της τάξης του 6%. Και τα δύο παραπάνω στοιχεία αποτελούν έναν μέσο όρο. «Η πραγματική κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη», όπως εξηγεί στην ΑΥΓΗ υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος αναφέρει ως παράδειγμα έναν συνταξιούχο ο οποίος μετακινείται με αυτοκίνητο, πηγαίνει στον φούρνο για να αγοράσει ψωμί και ψωνίζει στο σούπερ μάρκετ, ενώ έχει να συντηρήσει και το σπίτι στο οποίο διαμένει. «Αυτός ο άνθρωπος βιώνει πληθωρισμό της τάξης του 25% και όχι του 5%» λέει, για να συμπληρώσει με νόημα ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάμε στην Ελλάδα».  Όπως ο ίδιος εξηγεί, ο πληθωρισμός που... αισθάνονται φτωχότερα νοικοκυριά ενδεχομένως να είναι έως και πενταπλάσιος του μέσου όρου που καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία των στατιστικών αρχών.

Ελαττωματικό το σύστημα μέτρησης

«Το σύστημα της μέτρησης του πληθωρισμού είναι ελαττωματικό» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη στην Ευρώπη. Κι αυτό γιατί το ποσοστό πληθωρισμού που αντιμετωπίζουν τα φτωχά νοικοκυριά είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ ή η Eurostat.

Το παραπάνω γίνεται σαφές αν εξετάσει κανείς τις δαπάνες ενός φτωχότερου νοικοκυριού, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τη διατροφή και τη θέρμανση.

Μια αντίστοιχη ένδειξη προέρχεται από μια μεγάλη έρευνα για τις καταναλωτικές δαπάνες που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από ακαδημαϊκούς οικονομολόγους στις ΗΠΑ. Συμπεραίνουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού στα τέλη του 2020 ήταν υψηλότερη για τα χαμηλά εισοδήματα, κάτι το οποίο δεν αποτυπώνεται στον μέσο όρο.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις

Επανερχόμενοι στην Ελλάδα, τα μηνύματα και για το πρώτο εξάμηνο του 2022 κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι. Οι πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος ενέργειας, μετακίνησης, θέρμανσης που πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για ένα καλύτερο τρίμηνο.

Το παραπάνω καταγράφεται και στις πρόσφατα δημοσιοποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν. Στα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα φτάνει στο 3,1% (0,8% η πρόβλεψη του προϋπολογισμού) για το 2022, ενώ η προηγούμενη ήταν για μόλις 1%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση ευθυγραμμίζεται πλήρως με την τελευταία της ΤτΕ, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς να μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως είναι εν γένει επικριτική με την πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Τα παραπάνω συνεπάγονται ότι ο φετινός πληθωρισμός θα είναι πενταπλάσιος σε σύγκριση με τον περσινό, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους πολίτες. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση ξέκοψε κάθε συζήτηση για τη μείωση έμμεσων φόρων (ΦΠΑ σε τρόφιμα και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα), κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα είναι μεγάλη η επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΓΣΕΕ: η απώλεια αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων λόγω του κύματος ακρίβειας συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο του 2021. Συγκεκριμένα, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού έφτασε το 10,4%, ενώ του μέσου μισθού των εργαζομένων μερικής απασχόλησης άγγιξε το 13,7%. Τον ίδιο μήνα, το μέσο μηνιαίο ατομικό διαθέσιμο εισόδημα απώλεσε περίπου το 7% της αγοραστικής του δύναμης σε ετήσια βάση. Και, δυστυχώς, τα χειρότερα είναι μπροστά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL