Με επικοινωνιακού τύπου πυροτεχνήματα επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξωραΐσει την εικόνα στη φορολόγηση ακινήτων και να απαλύνει τις εντυπώσεις που προκαλούν οι μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
Ειδικά όσον αφορά τις πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση μειώσεις, αυτές δεν αφορούν όλους. Και πάντως όχι τις πολύ μικρές περιουσίες, αφού η έκπτωση του 30% παραμένει ως έχει για περιουσίες κάτω των 60.000 ευρώ. Αλλά και για το πεδίο 60.000 - 100.000 ευρώ (σημειώνεται ότι ελάφρυνση 30% θα έχουν, στο εξής, τα ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ αντί των 60.000 ευρώ που ίσχυε έως τώρα) το όφελος είναι εξαιρετικά μικρό, καθώς περιορίζεται στο 3% για περιουσίες 60.000 - 80.000 ευρώ μια και η έκπτωση από το 27% αυξάνεται στο 30% και στις 5 μονάδες μεταξύ 80.000 - 100.000 ευρώ, ποσοστά δηλαδή που υπολείπονται του πληθωρισμού του Ιανουαρίου που ανακοινώθηκε χθες (5,5%).
Εξίσου ταξικό πρόσημο έχει και η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που ενσωματώνεται στον βασικό. Αυτό αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, αλλά όχι εταιρείες, καθώς οι ελαφρύνσεις των μεγαλοϊδιοκτητών θεωρούνται σπουδαιότερες από τη βελτίωση διά της φορολογικής οδού της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.
"Σαλαμοποίηση" νέου φορολογικού τοπίου στα ακίνητα
Κάτι που επίσης γεννά απορίες και εύλογους προβληματισμούς είναι η πρακτική της «σαλαμοποιήσεως» που επέλεξε η κυβέρνηση προκειμένου να «αποκαλύψει» τα σχέδιά της στα της φορολόγησης των ακινήτων. Παρότι και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και πριν από αυτόν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκαν σε μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, παραμένουν ακόμη «μυστικές» ουσιώδεις και πάντως καθοριστικές παράμετροι όπως οι συντελεστές.
Προβληματισμούς γεννά και η επιλογή του οικονομικού επιτελείου να μην εφαρμόσει εντέλει τους περιβόητους «κόφτες» που θα λειτουργούσαν ως μηχανισμοί εξομάλυνσης μετά τις υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που φτάνουν σε κάποιες περιοχές ακόμη και τριψήφιο ποσοστό.
Σημειώνεται ότι, νωρίς χθες το πρωί, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% και ότι συνολικά το όφελος από τη μείωση από τα 70 εκατ. ευρώ, που αναμενόταν αρχικώς, ανεβαίνει στα 350 εκατ. ευρώ. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, ο νέος ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται σε περισσότερες δόσεις. Εκτιμάται ότι οι βεβαιώσεις θα προκύψουν μέχρι τέλος Απριλίου και οι πληρωμές, στη συνέχεια, θα μπορέσουν να γίνονται σε 10 δόσεις.
Τσίπρας: Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα
Για ημίμετρο και ελαφρύνσεις που αφορούν λίγους έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τον ΕΝΦΙΑ και τονίζοντας ότι αποδέκτες του συγκεκριμένου μέτρου είναι κυρίως οι μεγαλοϊδιοκτήτες που απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο και ότι προσπαθεί να μετριάσει τις υπέρογκες επιβαρύνσεις για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες
Στη δήλωσή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η αντιμετώπιση του πρωτοφανούς κύματος της ακρίβειας, που λαμβάνει διαστάσεις οικονομικής ασφυξίας για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, δεν γίνεται ούτε με ημίμετρα ούτε με ελαφρύνσεις που αφορούν κατά βάση λίγους».
Αχτσιόγλου: Εξαγγελίες που δεν αφορούν τους πολλούς
Σε δήλωσή της, η βουλευτής επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για "μεγάλα περιθώρια για τους έχοντες" και "ασφυκτικά για τους αδύναμους", αφού η παρέμβαση Μητσοτάκη στον ΕΝΦΙΑ αφορά κυρίως τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, καθώς:
Κυρίαρχο στοιχείο των εξαγγελιών του είναι η ουσιαστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τις μεγάλες ιδιοκτησίες, επιλογή που ευνοεί τα ανώτερα εισοδήματα.
Οι εξαγγελίες δεν μεταβάλλουν τα ισχύοντα για τις χαμηλές περιουσίες έως 60.000 ευρώ.
Το δημοσιονομικό αποτύπωμα της ουσιαστικής κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ανέρχεται στα 360 εκατ., όσο δηλαδή και το συνολικό αποτύπωμα της παρέμβασης στον ΕΝΦΙΑ. Ακόμη κι αν η παρέμβαση δεν εξαντλείται στον συμπληρωματικό φόρο, είναι προφανές ότι η μερίδα του λέοντος αφορά αυτόν, δηλαδή τα ανώτατα εισοδήματα.