Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.9°C
6 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.8°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.7°C21.0°C
2 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C20.4°C
4 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.2°C16.2°C
2 BF 46%
Ακρίβεια / Έλεγχοι για το αν περνούν στα τιμολόγια οι επιδοτήσεις στην ενέργεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρίβεια / Έλεγχοι για το αν περνούν στα τιμολόγια οι επιδοτήσεις στην ενέργεια

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΗ
(EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Η προβληματική λειτουργία των ενεργειακών αγορών τόσο σε επίπεδο χονδρεμπορικής όσο και στη λιανική, που τελικά πλήττει τον καταναλωτή, γίνεται προφανής και από την ανάγκη πολλαπλών παρεμβάσεων που οφείλει να κάνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ ήδη η έκρηξη τιμών οδηγεί σε ραγδαίες εξελίξεις, που ξεπερνούν διαρκώς τα δεδομένα.

Ωστόσο, είναι πλέον σαφές ότι οι ευθύνες των παικτών της αγοράς είναι υπαρκτές και σε έναν βαθμό διερευνώνται και μένει να φανεί πόσο βαθιά είναι διατεθειμένη να φτάσει η ΡΑΕ (και όχι μόνο) ώστε, όπως επισήμανε ο πρόεδρός της Αθ. Δαγούμας, να γίνει αντιληπτό ότι “δεν είμαστε αποικία”, ενώ διεμήνυσε ότι προμηθευτές και Διαχειριστές πρέπει να σέβονται τα χρήματα του καταναλωτή.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Δαγούμας αναφέρθηκε σε δρομολογημένες και επικείμενες δράσεις της ΡΑΕ στη λιανική και ειδικότερα:

- Σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι στην προμήθεια ρεύματος και αερίου για το εάν περνούν στα τιμολόγια των καταναλωτών οι κρατικές επιδοτήσεις. Θύμισε τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Αρχή σε πέντε προμηθευτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Διαχειριστές, ενώ γίνονται αντίστοιχοι έλεγχοι σε 12 προμηθευτές για το 2021.

- Έχει ζητηθεί από την Κομισιόν έγκριση για επιστροφή ποσών που εισέπραξαν οι παραγωγοί από την αγορά εξισορρόπησης την πρώτη περίοδο εφαρμογής του target model στη χονδρεμπορική αγορά, τα οποία θα επιστραφούν στους προμηθευτές και από εκεί στους καταναλωτές - επιβεβαιώνοντας, ως φαίνεται, τις σχετικές συμπεριφορές στην αγορά και αντίστοιχες καταγγελίες.

- Επικαιροποίηση του μητρώου για τους μετρητές που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, καθώς σχεδόν 2 εκατ. μετρητές έχουν μη υπαρκτά ή και καθόλου ΑΦΜ.

- Διερευνάται η θεσμοθέτηση Ενεργειακού Διαμεσολαβητή υπό την αιγίδα της ΡΑΕ και μάλιστα χωρίς κόστος για τον καταναλωτή, για επίλυση αστικών διαφορών μεταξύ καταναλωτών - προμηθευτών.

- Στην ισχύ σε περίπου δύο μήνες των νέων προτύπων για λογαριασμούς / συμβάσεις ρεύματος με έμφαση στο αν είναι σταθερό ή κυμαινόμενο κάθε τιμολόγιο και ποιο είναι το εύρος της διακύμανσης (με ποσοστό ή χωρίς όριο), κάτι που θα επεκταθεί και στο φυσικό αέριο.

Επίσης αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς πλεονασμάτων 1 δισ. από την πληρωμή ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ - ΥΚΩ), μέσω πολιτικών / μέτρων, υπέρ των καταναλωτών.

Όσο για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, ο κ. Δαγούμας υποστήριξε ότι κινούνται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή ίσως λίγο υψηλότερα, αλλά σίγουρα κοντά στον μέσο όρο της περιοχής μας (ΝΑ Ευρώπη), ενώ παραδέχτηκε ότι από τον Αύγουστο και μετά πιθανόν φτάνει στο 100% η μεταφορά των χονδρεμπορικών τιμών στη λιανική. Μίλησε δε για την ανάγκη διμερών συμβολαίων που θα προωθήσει - χωρίς να υπάρχει εισήγηση του χρηματιστηρίου ενέργειας...

Σε έντονο ύφος απευθύνθηκε προς τους Διαχειριστές (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτραπεί οποιαδήποτε επιβάρυνση των καταναλωτών από έργα / δαπάνες που δεν χρειάζονται.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL