Live τώρα    
3°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
3 °C
-1.2°C5.2°C
0 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
2 °C
-0.7°C3.8°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
1 °C
-1.0°C5.7°C
1 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
6 °C
5.5°C7.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
-2 °C
-2.1°C-2.1°C
0 BF 64%
ΕΦΚΑ / Η εισβολή golden boys
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΦΚΑ / Η εισβολή golden boys

ΕΦΚΑ

Η ΑΥΓΗ της Κυριακής με διαδοχικά ρεπορτάζ είχε αναδείξει πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο της κυβέρνησης και του Κ. Χατζηδάκη για εκχώρηση βασικών λειτουργιών του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες.

Αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Τρίτης, ο υπουργός Εργασίας το επιβεβαίωσε ανακοινώνοντας ότι (μέσω νομοσχεδίου που θα προωθηθεί στη Βουλή στις αρχές του Ιανουαρίου) ο e-ΕΦΚΑ εκχωρείται σε ιδιώτες και, κατά τα πρότυπα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μάνατζερ και golden boys θα καταλάβουν τις θέσεις των γενικών διευθυντών, ενώ η όλη λειτουργία του υπερταμείου κοινωνικής ασφάλισης θα περάσει (και επισήμως πλέον) στα χέρια εταιρείας του ιδιωτικού τομέα που μέχρι σήμερα “τρέχει” τη μηχανοργάνωση και μέρος της ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ.

Η ΑΥΓΗ είχε αποκαλύψει ότι εν μέσω πανδημίας βασικές και κρίσιμες λειτουργίες του ταμείου, όπως η επανακαταμέτρηση ενσήμων και η προώθηση φακέλων και συνταξιοδοτικών αιτημάτων, μεταφέρθηκαν εν κρυπτώ από τις αρχές του 2020 στο “πράσινο κτήριο” της λεωφόρου Κηφισίας.

“Η μεγάλη πληγή”...

Έτσι, από τα χέρια των αρμόδιων διευθυντών και τμηματαρχών του e-ΕΦΚΑ η έκδοση των συντάξεων και η όλη προεργασία έουν ανατεθεί σε ανειδίκευτο προσωπικό που είχε προσλάβει με συμβάσεις προσωρινής εργασίας η ιδιωτική εταιρεία. Οι συντάξεις και η διαδικασία έκδοσής τους έφυγαν από τα έμπειρα στελέχη και τους διευθυντές του ΕΦΚΑ και με το πρόσχημα της “γραφειοκρατίας”, του “δυσκίνητου” Δημοσίου έχουν ήδη εκχωρηθεί σε άσχετους υπαλλήλους που βγάζουν συντάξεις “στο περίπου”, όπως αποκάλυψαν στην ΑΥΓΗ διευθυντικά στελέχη του ταμείου.  Άλλωστε, ο υπουργός χαρακτήρισε τον ΕΦΚΑ ως “τη μεγάλη πληγή της δημόσιας διοίκησης”, για να δικαιολογήσει άλλο ένα οδυνηρό χτύπημα που επιφέρει στο κοινωνικό κράτος και στους ασφαλισμένους μετά την εκχώρηση της επικουρικής σύνταξης σε ασφαλιστικές εταιρείες (παραδίδοντας τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων στον “τζόγο”) και μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε «ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει:

*  Άμεσες προσλήψεις με νέα επιλεγμένα διευθυντικά στελέχη (εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ) από τον ιδιωτικό τομέα με τριετείς συμβάσεις, υπέρογκες αμοιβές, εκτός ενιαίου μισθολογίου.

* Απόσχιση τμημάτων και διευθύνσεων του e-ΕΦΚΑ και παραχώρησή τους σε ιδιωτικές εταιρείες (Τμήμα Μηχανογράφησης, Πληροφορικής κ.λπ.).

* Ανασχεδιασμός αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Δ.Σ. στον διοικητή, στους υποδιοικητές και τους γενικούς διευθυντές. Κατάρτιση νέου οργανογράμματος σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο-μάνατζερ.

* Πρόβλεψη για fast track διαδικασία απευθείας αναθέσεων για τις προμήθειες και τις δαπάνες του φορέα για υλικοτεχνικές υποδομές. Επίσης συστήνεται Eταιρεία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ.

* Διενέργεια ελέγχων στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ με τη δημιουργία μονάδας εσωτερικών υποθέσεων και επιτάχυνση των διαδικασιών για τις πειθαρχικές διώξεις. Οι ΕΔΕ θα διενεργούνται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ θα καταργηθεί η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

ΕΦΚΑ

Αντίθετη με το σύνταγμα και η (λειτουργική) ιδιωτικοποίηση

Του Διονύση Τεμπονέρα*

Η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση του e-ΕΦΚΑ, πέρα από τις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες για τους εργαζομένους, τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, έρχεται και σε ευθεία αντίθεση με συνταγματικές διατάξεις, όπως «το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση, όπως νόμος ορίζει» (άρθρο 22, παρ. 5), τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου (απόφαση 2287/2016, Ολομέλεια) (γνωμοδότηση από 24.10.2010 Ολομ. Ελεγκτικού Συνεδρίου) και με τις διατάξεις της πρόσφατης νομοθεσίας για την κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 20 Ν. 4620/2020).

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται με σαφήνεια ότι η κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνει τόσο την κύρια σύνταξη όσο και την επικουρική, η οποία ανατίθεται σε δημόσιους φορείς (κράτος, ΝΠΔΔ) «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, και ειδικότερα ως εγγύηση προς όσους υποχρεωτικώς ασφαλίζονται ή καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές έναντι των επιχειρηματικών κινδύνων που συνδέονται με την άσκηση της ασφαλιστικής λειτουργίας από ιδιωτικούς φορείς (ΑΕΔ 87/1997, ΣτΕ 5024/1987 Ολομ.)».

Από την ίδια απόφαση προκύπτει η φροντίδα «η κρατική μέριμνα για την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση (κύρια και επικουρική) στην ίδρυση από το κράτος των δημόσιων οργανισμών... αλλά και στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κεφαλαίου για χάρη των επόμενων γενεών».

Σε άλλο σημείο διασαφηνίζεται ότι, εφόσον έχουν υποχρέωση εργαζόμενοι και εργοδότες να καταβάλλουν εισφορές, το κράτος «ως εγγυητής οφείλει να διασφαλίζει την επάρκεια, την παροχή και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών... και έχει την ευθύνη για την κάλυψη των ελλειμμάτων των δημόσιων ασφαλιστικών οργανισμών», όπως άλλωστε αυτό αναφέρεται και στην από 24.10.2010 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αλλά και στην τελευταία κοινωνικοασφαλιστική «μεταρρύθμιση», στο άρθρο 20 του Ν. 4670/2020, ορίζεται μεταξύ των άλλων ότι «το κράτος εγγυάται και διασφαλίζει την επάρκεια των παροχών κύριας και επικουρικής ασφάλισης και τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ».

Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του e-ΕΦΚΑ σε ιδιώτες και η συμμετοχή ιδιωτών στη διοίκηση του φορέα είναι αντίθετες με τις συνταγματικές προβλέψεις.

* Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι δικηγόρος - εργατολόγος

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL