Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Κόστος ενέργειας / Οι καταναλωτές πληρώνουν τα υπερκέρδη των προμηθευτών αερίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόστος ενέργειας / Οι καταναλωτές πληρώνουν τα υπερκέρδη των προμηθευτών αερίου

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Τα ουρανοκατέβατα κέρδη των προμηθευτών, που για το περασμένο δίμηνο αντιστοιχούν σε περίπου 39% της λιανικής τιμής, την απουσία υγιούς ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά και το έλλειμμα της ενεργειακής πολιτικής στην Ε.Ε., ώστε να λάβει μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου για το φυσικό αέριο, πληρώνουν σήμερα όλοι οι  Έλληνες καταναλωτές ρεύματος.

Όπως επισήμανε μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ Π. Κάπρος, που εκπόνησε και τη μελέτη για το εθνικό σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού, δυστυχώς σήμερα υποφέρουμε από τα “ουρανοκατέβατα κέρδη” που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, καθώς η δομή του ανταγωνισμού, των επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα, δεν ευνόησε την ανάπτυξη διμερών και προθεσμιακών συμβολαίων, που θα ήταν ακριβώς η αντιστάθμιση της χρηματιστηριακής τιμής ρεύματος.

Όπως εξήγησε, σήμερα το οριακό κόστος, δηλαδή η χρηματιστηριακή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πολύ μεγαλύτερο του μέσου κόστους και προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί και στο μέλλον.  Όμως, σε μια ευημερία, στη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αντανακλά το μέσο πλήρες κόστος, το δίκαιο κόστος, καθώς η επιπλέον διαφορά είναι στην ουσία “ουρανοκατέβατα κέρδη” των προμηθευτών που δεν πρέπει να καταβάλλει ο καταναλωτής.

Ανέφερε ως παράδειγμα ότι το δίμηνο Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021 υπολογίζεται το μέσο έσοδο σε 140 ευρώ / MWh, όμως η πραγματική μέση δίκαιη τιμή στην οποία ανακτάται το πλήρες κόστος εκτιμάται σε 101 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει ένα απροσδόκητο κέρδος συνολικού ύψους 39%. Αν λοιπόν ο καταναλωτής πληρώνει 140 ευρώ / Mwh, δηλαδή την τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς, πληρώνει ένα 39% άδικα.

Επιπλέον, στάθηκε στο έλλειμμα της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. που δεν έλαβε μέτρα αντιστάθμισης κινδύνου, μεθόδους μετριασμού στις τιμές των καταναλωτών, ενώ ήταν γνωστό ότι για περίπου πέντε - έξι έτη θα υπήρχε μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο στη μετάβαση προς περισσότερες ΑΠΕ.

Ο μεγάλος χαμένος

Ο καταναλωτής θα είναι ο μεγάλος χαμένος και μετά η οικονομία της χώρας, τόνισε στο ίδιο φόρουμ ο Α. Κοντολέων, πρόεδρος των βιομηχανικών καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ), σημειώνοντας ότι η ελληνική αγορά δεν είναι ανταγωνιστική, έχει δομικά προβλήματα, ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, που έχουν εντοπιστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.  Όπως επισήμανε, η ελληνική βιομηχανία δεν ενδιαφέρεται για χαμηλό, αλλά για ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, αλλά σήμερα πληρώνει την κρίση και ειδικότερα η μικρή βιομηχανία (μέση τάση), που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο. Εκτίμησε πως η κρίση θα επανέλθει και δεν είναι κάτι παροδικό λόγω αερίου και κατέληξε λέγοντας ότι, εφόσον οι παραγωγοί και οι προμηθευτές έστρεψαν όλες τις συμβάσεις όχι σε μεταβλητό κόστος (π.χ. κόστος αερίου), αλλά σε κόστος αγοράς, σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα ρίσκο στη λιανική και μπορούν επομένως να διαμορφώνουν το κόστος στη χονδρεμπορική αγορά σε όποιο επίπεδο θέλουν και προφανώς να αποκομίζουν κέρδη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL