Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Μεσαία τάξη / Μεγαλώνει το πλήγμα από τις κυβερνητικές αποφάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεσαία τάξη / Μεγαλώνει το πλήγμα από τις κυβερνητικές αποφάσεις

ΚΡΙΣΗ

Δυσαρεστημένοι φαίνεται να είναι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας, καθότι η κυβέρνηση πλήττει, μέσα από τις αποφάσεις της και την αδιαφορία της, στη μεσαία τάξη. Ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τα κονδύλια των 30,5 δισ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης είναι χαρακτηριστικός, δίνοντας μόλις 1,5 δισ. ευρώ (4,9%) προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως η έκθεση Πισσαρίδη, η οποία συνοδεύει το σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης, αναφέρεται διεξοδικά στην ανάγκη να «μεγαλώσουν» οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κάποια φορολογικά μέτρα, με στόχο να γίνουν οι συγχωνεύσεις, προκαλώντας άλλη μια φορά αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγικών φορέων, με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους να ανησυχούν για το ενδεχόμενο «ξαφνικού θανάτου» για χιλιάδες επιχειρήσεις.

Το 99,7% των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες

Ωστόσο είναι γεγονός ότι περίπου 99,7% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίες, κάτι που δεν φαίνεται να περνά από το κυβερνητικό «μικροσκόπιο.

Σήμερα στη χώρα δραστηριοποιούνται περί τις 331 επιχειρήσεις (σε σύνολο 821.540 ) οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως «μεγάλες» με βάση τους κοινά αποδεκτούς ορισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τις οποίες έχει ευνοήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μια σειρά αποφάσεων.

Ουσιαστικά πρόκειται για όσες απασχολούν πάνω από 250 εργαζομένους η καθεμία, με τον κατάλογο μάλιστα να συμπεριλαμβάνει και τις επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σύνδεση με το κράτος.

Πολύ μικρές θεωρούνται είτε οι επιχειρηματικές μονάδες στις οποίες μπορεί να απασχολείται μόνο ο επιχειρηματίας (αυτοαπασχόληση) είτε και αυτές που έχουν έως και 9 εργαζομένους. Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι 800.075 και αντιπροσωπεύουν το 97,4% του συνόλου, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. των «28» ήταν 93%.

Μικρές θεωρούνται οι επιχειρήσεις με 10 έως 49 εργαζομένους. Στην Ελλάδα υπάρχουν 18.958 μικρές επιχειρήσεις, που αντιστοιχούν στο 2,3% του συνόλου, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να διαμορφώνεται στο 5,9%.

Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν από 50 έως 249 άτομα προσωπικό.  Έχουμε μόλις 2.176 ή το 0,3% του συνόλου έναντι 0,9% στην Ευρώπη.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι αυτές στις οποίες εργάζονται περισσότερα από 250 άτομα.

Με βάση αυτούς τους ορισμούς, το 99,7% όλων των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, δηλαδή απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα, οι οποίες δεν έχουν λαμβάνειν ουσιαστικά, ούτε από το ταμείο ανάκαμψης ούτε από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.

Χωρίς χρηματοδότηση 800.000 επιχειρήσεις

Πολύ μεγάλο ζήτημα αποτελεί και η ελλιπής χρηματοδότηση αυτών των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει, αποτελώντας πολύ μεγάλο «αγκάθι», ιδίως σε μια περίοδο που επικρατεί οικονομική κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών το 85% των επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση σε κάποια μορφή δανεισμού, γεγονός που αποδείχθηκε πρόσφατα, όταν το 2020 μόνο 40.000 επιχειρήσεις από τις 840.000 μπόρεσαν να πάρουν δάνεια.

Παράλληλα οι αριθμοί της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η μεσαία τάξη κουβαλάει, αναλογικά, και το μεγαλύτερο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ξεπερνούν τα 23 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή το 87% των φορολογουμένων στην Ελλάδα έχει -δηλωμένη- περιουσία αξίας έως 150.000 ευρώ.

Συνεπώς είναι επίσης προφανές πως το μέτρο που έκανε «σημαία» η κυβέρνηση, ήτοι η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές για περιουσίες αξίας έως 800.000 ευρώ, δεν αφορά ουσιαστικά τα μεσαία στρώματα. Το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, καθότι η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να «αναχαιτίσει» την ακρίβεια, η οποία πλήττει τους πολίτες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL