Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.6°C20.7°C
0 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
0 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C19.0°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C19.8°C
2 BF 94%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.5°C14.9°C
0 BF 94%
Αγορά / Σχεδιάζουν ευθανασία των μικρών επιχειρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγορά / Σχεδιάζουν ευθανασία των μικρών επιχειρήσεων

ΚΡΙΣΗ

Λουκέτα και ανεργία είναι το αποτέλεσμα των επιχειρηματικών μετασχηματισμών όπως ιδεοληπτικά τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και τούτο διότι ο αποκλεισμός μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα χρήματα που περνούν μέσα από το ταμείο ανάκαμψης, εάν δεν συγχωνευθούν, ισοδυναμεί με οικονομικό στραγγαλισμό τους, ενώ, την ίδια ώρα, το κυβερνητικό σχέδιο κάνει λόγο για εξαγορές και συγχωνεύσεις, κάτι που αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και το οποίο σημαίνει λιγότερες θέσεις απασχόλησης και επιπλέον άνεργους.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς δήλωσε χθες Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη ότι "σχεδιάζουν ευθανασία των μικρών επιχειρήσεων" μετά τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο Kontra24, απευθύνοντας στους αυτοαπασχολούμενους και τους εμποροβιοτέχνες το εκβιαστικό δίλημμα "Ή συγχώνευση ή λουκέτο" και ενώ ουδεμία κυβερνητική πρόβλεψη υπάρχει για εργαλεία συγχωνεύσεών τους.

Υποκριτικό δίλημμα

Ανέφερε τη διαπίστωσή του ότι έως σήμερα, «παρά τον πακτωλό χρημάτων που έρχεται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να κλείσουν». Χαρακτήρισε «όνειρο θερινής νυκτός» τα όσα λέγονται για τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και την ανάγκη συγχωνεύσεών τους, αφού δεν υπάρχει κανένα εργαλείο που να βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή. Αντιθέτως, συνέχισε, η Έκθεση Πισσαρίδη και το ταμείο ανάκαμψης μιλούν για εξαγορές και συγχωνεύσεις, κάτι που απευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, με την εμπειρία των συγχωνεύσεων και εξαγορών επιχειρήσεων να δείχνει μείωση των θέσεων εργασίας. «Άρα είναι ένα εργαλείο το οποίο μεγεθύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις κάνει να έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Ταυτόχρονα, μειώνει τις θέσεις εργασίες για τις μικρές επιχειρήσεις, γιατί δεν υπάρχει κανένα εργαλείο, είτε σε επίπεδο χρηματοδότησης είτε σε επίπεδο νομικού πλαισίου, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικότερες» πρόσθεσε.

"Δεν μας λένε τα κριτήρια δανεισμού"

Παρότι χαρακτήρισε σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει καμία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αποκλεισμένες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστημα, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών είπε, σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων, ότι το 80% των μικρών επιχειρήσεων βγαίνει εκτός δανειοδοτήσεων διότι δεν καλύπτει τα τραπεζικά κριτήρια. «Δεν μας λένε όμως ποια είναι αυτά τα κριτήρια και πώς η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να διορθώσει ή να βελτιώσει τους δείκτες της ώστε να μην αποκλείεται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του ταμείου ανάκαμψης» τόνισε ο Γ. Καββαθάς . Εξήγησε πως εάν πληροφορούντο ποια είναι τα κριτήρια, τότε οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τους δείκτες τους, είτε πρόκειται για εγγυήσεις, είτε για τζίρο, είτε για αριθμό εργαζομένων, ώστε να βελτιώσουν τους απαραίτητους δείκτες.

Σημείωσε επίσης ότι οι μικρές επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν μέχρι εννέα άτομα προσωπικό, απασχολούν το 57% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Αν χαθούν 400.000 θέσεις εργασίας από τις μικρές επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να τις καλύψει η μοναδική επένδυση στο Ελληνικό, η οποία θα φέρει σε μια δεκαετία, στην ωρίμανση του έργου, 75.000 θέσεις. Για να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα χρειάζονταν 20 Ελληνικά.

Πάντως, σημείωσε, ανάκαμψη με αποκλεισμένες τις μικρές επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Επικαλέστηκε δε πολύ γνωστά παραδείγματα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που λειτουργώντας ως φυτώρια καινοτομιών γιγαντώθηκαν, όπως είναι, λόγου χάριν, η Δέλτα, που ξεκίνησε από γαλακτοπωλείο, η ΦΑΓΕ, η οποία επίσης ήταν γαλακτοπωλείο στην Πατησίων, η Τσιπίτα, που ξεκίνησε από μικρή οικογενειακή βιοτεχνία. Και σχολίασε ότι στην Ελλάδα φαίνεται να έχουμε ξεχάσει ότι ο μικρός δεν έχει άλλο εργαλείο στα χέρια του από την ιδέα και το καινοτόμο προϊόν».

Μαμουλάκης: Οδηγούν σε λουκέτα και ανεργία

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης δήλωσε, με αφορμή τις δηλώσεις Άδ. Γεωργιάδη για τους μικρομεσαίους, ότι ο υπουργός προχωρά σε έναν αποκλεισμό που οδηγεί σε λουκέτα και εκτίναξη της ανεργίας, μείωση των δημοσίων εσόδων, αλλά και γενικευμένη κοινωνική ανασφάλεια.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL