Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.6°C20.7°C
0 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
0 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C19.0°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C19.8°C
2 BF 94%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.5°C14.9°C
0 BF 94%
Κυβέρνηση / Εν κρυπτώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Εν κρυπτώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Σε σκοτεινές εποχές παραπέμπουν οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης Ν.Δ. και διοίκησης ΔΕΗ για την εκχώρηση της πλειοψηφικής συμμετοχής του Δημοσίου σε ιδιώτες επενδυτές αφήνοντας τη μέχρι σήμερα μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας με μειοψηφικό μερίδιο, πιθανότατα ύψους 34%, από 51%, σε μια περίοδο ακραίων ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και ανεξέλεγκτων καταστάσεων στις ενεργειακές αγορές.

Με στόχο την είσοδο ιδιωτών στη ΔΕΗ, αποφασίζουν και διατάσσουν την εκχώρηση μέρους της δημόσιας συμμετοχής στην επιχείρηση, με “δούρειο ίππο” την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση 750 εκατ.

Στην πραγματικότητα αναβιώνουν το ίδιο εμμονικό, νεοφιλελεύθερο σχέδιο της Ν.Δ. από το 2014 για σπάσιμο και ξεπούλημα της ΔΕΗ, έχοντας ήδη παραδώσει τα “ασημικά” της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ σε ξένα funds και παρά το ότι έχει βγει πλέον από τη μνημονιακή ασφυξία.

Αιφνιδιαστικά χωρίς τεκμηρίωση

Συγκεκριμένα χθες αργά το απόγευμα, αιφνιδιαστικά, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση και με υπερβολική σπουδή, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. με τη διάθεση νέων μετοχών με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος.

Ακολούθησε ανακοίνωση του υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) και της θυγατρικής του ΤΑΙΠΕΔ, βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστά 34% και 17% αντίστοιχα, ότι “θα εξετάσουν -σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό-, με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία”.

Είναι προφανές ότι παραδίδεται μέρος του 51% που κατέχει το Δημόσιο (μέσω ΕΕΣΥΠ - ΤΑΙΠΕΔ) σε ιδιώτες και το Δημόσιο απομένει με μειοψηφική συμμετοχή στη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με έμπειρες πηγές, δεδομένου ότι τα 750 εκατ. από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αντιστοιχούν στο 34% της τωρινής κεφαλαιοποίησης της ΔΕΗ, εφόσον το Δημόσιο δεν συμμετέχει στη συναλλαγή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (αγοράζοντας μετοχές), το οποίο κατέχει το 51% των μετοχών που θα διατεθούν, χάνει περίπου 17% και περιορίζεται σε 34%.

Στήριξη από το υπερταμείο - ΤΑΙΠΕΔ

Η συμφωνία του βασικού μετόχου, του Δημοσίου, στο σχέδιο καρατόμησης και παράδοσης της ΔΕΗ είναι προφανής, με Υπερταμείο - ΤΑΙΠΕΔ να δηλώνουν ότι “στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της διοίκησης της ΔΕΗ, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, πρόθεσή της είναι να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αφού “έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή”. Για να ολοκληρώσει το σκεπτικό του προμελετημένου σχεδίου, αναφέρεται προσχηματικά στην ανάγκη χρηματοδότησης νέου, επικαιροποιημένου σχεδίου ύψους 8,4 δισ. για την περίοδο 2022 - 2026, το οποίο επίσης ως εκ θαύματος εμφανίστηκε χθες...

Η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 19 Οκτωβρίου, ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL