Live τώρα    
28°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
25.6°C29.0°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
27 °C
23.1°C28.4°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.0°C28.2°C
2 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.8°C26.1°C
1 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C22.9°C
0 BF 60%
Εξαγγελίες Μητσοτάκη / Κοροϊδία με το πρώτο ένσημο - Είναι 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εξαγγελίες Μητσοτάκη / Κοροϊδία με το πρώτο ένσημο - Είναι 100 ευρώ το μήνα για έξι μήνες

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
INTIME NEWS

Μόνο για έξι μήνες και μόνο 100 ευρώ το μήνα είναι η πολυδιαφημισμένη ενίσχυση των νέων 18 έως 29 ετών, που θα προσληφθούν για πρώτη φορά εντός του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο που τεχνηέντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι πρόκειται για στήριξη 1.200 ευρώ εκ των οποίων, τα 600 ευρώ θα είναι για τους εργοδότες και τα άλλα 600 ευρώ για τους εργαζομένους, αφήνοντας να πλανάται στον αέρα ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν πρώτο μισθό 1.170 ενώ ο εργοδότης θα επιδοτείται για το σύνολο των 570 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αλήθεια της πρωθυπουργικής εξαγγελίας είναι τελείως διαφορετική αφού τα 600 ευρώ τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη είναι το σύνολο του ποσού που θα δοθεί για έξι μήνες το 2022, δηλαδή, από 100 ευρώ έκαστος το μήνα.

Έτσι οι νέοι από 18-29 ετών που θα προσληφθούν θα λάβουν 670 ευρώ καθαρά αντί 570 για έξι μήνες και μάλλον σε δυο δόσεις από 300 ευρώ η κάθε μια.

Αντίστοιχα, για εργασία μερικής απασχόλησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού, δηλαδή από 50 ευρώ στον εργαζόμενο και τον εργοδότη για έξι μήνες.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Εμπαιγμός οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους νέους και το «πρόγραμμα πρώτο ένσημο»

«Οι "εξαγγελίες" του κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για τους νέους αποτελούν εμπαιγμό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα από μία κυβέρνηση έχει καταδικάσει τη νέα γενιά σε εργασιακή και ασφαλιστική επισφάλεια», τονίζει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προσθέτονας ότι «οι νέοι σήμερα βιώνουν τη φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς δικαιώματα, την εξευτελιστική αύξηση του βασικού μισθού κατά 2%, δηλαδή 0,52 ευρώ μικτά το μεροκάματο, τη μερική απασχόληση των 200 ευρώ με σπαστό ωράριο, την κατάλυση 8ώρου, τη μείωση αποδοχών με απλήρωτη εργασία και αμοιβή σε ρεπό, τις φθηνές υπερωρίες και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις».

«Με το νέο νόμο για την επικουρική ασφάλιση οι εισφορές τους γίνονται αντικείμενο τζογαρίσματος και ρίσκου με αβεβαιότητα για το ύψος της σύνταξης που τελικά θα λάβουν, που εκτιμάται μειωμένη κατά 35%, ενώ εξαιτίας του υπέρογκου κόστους μετάβασης θα κληθούν να πληρώνουν τα επόμενα χρόνια διπλά, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες νέα παιδιά αποκλείστηκαν από τα Πανεπιστήμια προς όφελος των κολλεγίων και των ιδιωτικών συμφερόντων κατάρτισης, ενώ η συνεχής αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους δεν στηρίζει τους νέους για να κάνουν οικογένεια» σημειώνει η ίδια.

Παράλληλα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «ο κ. Μητσοτάκης κυριολεκτικά πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες με την εξαγγελία για το «πρώτο ένσημο» και την επιδότηση με 1.200 ευρώ για ένα εξάμηνο για νεοπροσλαμβανόμενους νέους έως 29 ετών. Για λόγους επικοινωνιακών εντυπώσεων άφησε να εννοηθεί ότι ο νέος εργαζόμενος θα αμείβεται με επιπλέον 600 ευρώ το μήνα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα περιορισμένο πρόγραμμα χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης των νέων μετά τους έξι μήνες, που δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ το μήνα, και το μισό ποσό στις περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης, και χωρίς να προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αδιαφορεί για την ανεργία και δεν προστατεύει τις θέσεις εργασίας. Πριμοδοτεί την προσωρινή, φθηνή και μερική απασχόληση και δεν στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης με προοπτική. Η λύση δεν μπορεί να είναι η ανακύκλωση της φθηνής ελαστικής εργασίας. Η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη με την εντατικοποίηση της φθηνής εργασίας υπολογίζεται ότι έχει ως συνέπεια λιγότερες 40.000 νέες θέσεις εργασίας» υπογραμμίζει η ίδια επισημαίνοντας ότι «σε μία περίοδο που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι πάνω από ένα εκατομμύριο, οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 58,30%, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται σε 66,77% και ο αριθμός των ανέργων που λαμβάνει επίδομα είναι μόλις 8,5%, ενώ χιλιάδες άνεργοι είναι πλέον αόρατοι καθώς έχουν οδηγηθεί πλήρως στο περιθώριο, δεν καταγράφονται από το σύστημα και δεν έχουν καμία στήριξη και ελπίδα επανένταξης στην αγορά εργασίας, το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ελάχιστες πιστώσεις για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και αποκλείει πλήρως τον δημόσιο τομέα από τις σχετικές δράσεις».

Τέλος, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημειώνει ότι «οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι ιδιαίτερα οι νέοι απορρίπτουν τις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, γιατί βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνέπειες τους και γνωρίζουν ότι εξυπηρετούν τους λίγους και τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και της προοπτικής της χώρας».

Έφη Αχτσιόγλου: Κοροϊδία και εξαπάτηση η εξαγγελία Μητσοτάκη για την απασχόληση των νέων

«Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, απ’ αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, με επιδότηση για 6 μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. Αυτό είναι όλο κι όλο και το παρουσίασε ως φοβερή παρέμβαση. Μάλιστα έκανε την κουτοπονηριά να πει 1200 ευρώ για να νομίζει ο πολίτης ότι τόσος θα είναι μηνιαίως ο μισθός. Είναι ντροπή και εξαπάτηση ο κ. Μητσοτάκης να εξαγγέλλει αυτό το πρόγραμμα ως πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας και του εργασιακού μεσαίωνα, τη στιγμή που έχει θεσπίσει τις απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση ουσιαστικά του 8ώρου», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στον “Real fm 97,8”.

«H κοινωνία περίμενε ότι θα υπάρξουν κάποια μέτρα στοιχειώδους ανακούφισης και αντί αυτού είδε έναν πρωθυπουργό που δεν έχει ιδιαίτερη επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα», ο οποίος «θεωρεί ότι κάθε τραγική στιγμή που βίωσε η ελληνική κοινωνία τα τελευταία δύο χρόνια από την πανδημία μέχρι τις πυρκαγιές ήταν μάλλον επιτυχία για την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης «εν πολλοίς είναι πράγματα που ήδη ισχύουν και τα επανέλαβε ως νέες εξαγγελίες, ενώ δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν την πορεία φτωχοποίησης και αβεβαιότητας των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα ελάχιστα επιπλέον είναι κυρίως μέτρα τα οποία αφορούν πραγματικά πολύ λίγους, ανώτατα εισοδήματα και όχι τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας», επισήμανε, ενώ «δεν υπήρξαν σοβαρά μέτρα για το μεγάλο κύμα των ανατιμήσεων και τον έλεγχο της αγοράς».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, «θα αντιπαραθέσει ένα συνολικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας, μία πολιτική η οποία απευθύνεται στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Σημείωσε, τέλος, ότι «χρειάζονται στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που να ευνοούν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, όπως το τέλος επιτηδεύματος και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα» και ότι «η μεσαία τάξη έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL