Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αυξήσεις / Ζήτημα επιβίωσης για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυξήσεις / Ζήτημα επιβίωσης για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΜΑΡΚΕΤ

Αναγκαία θεωρούν τη λήψη μέτρων οι παραγωγικοί φορείς της χώρας προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το «τσουνάμι» ανατιμήσεων που πλήττει την ελληνική αγορά. Είναι πέρα από σαφές ότι τα μέτρα Μητσοτάκη δεν επαρκούν για την ενίσχυση εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλη την επικράτεια, την ώρα που πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2022.

Το πλήγμα για τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας είναι μεγάλο, την ώρα που οι πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, η οποία είναι σε εξέλιξη και κανείς δεν γνωρίζει τη διάρκειά της.

Η κατάσταση είναι οριακή

Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

Πόσο πλήττονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το κύμα των ανατιμήσεων;

Ξέρουμε από την εμπειρία μας ότι οι μεγάλες, μονοπωλιακές επιχειρήσεις, είτε δραστηριοποιούνται στο εμπόριο είτε στην παραγωγή, έχουν μεγάλα περιθώρια αύξησης των τιμών για μια σειρά λόγους: προσφέρουν μοναδικά προϊόντα, οι πελάτες έχουν ταυτίσει την επωνυμία τους με το προϊόν, διαθέτουν δικά τους δίκτυα πωλήσεων, απευθύνονται σε πιο εύπορα στρώματα, κ.ά. Οι μικρομεσαίες, αντίθετα, αν αυξήσουν τις τιμές, το πιθανότερο είναι να χάσουν τους πελάτες τους. Από το παρελθόν μάλιστα ξέρουμε ότι ανάλογες συγκυρίες απότομης ανόδου των τιμών εξελίσσονταν σε ευκαιρίες των μεγάλων και περαιτέρω συρρίκνωσης των μεριδίων των μικρών στην αγορά. Κατά συνέπεια, οι μικρομεσαίες πιέζονται ασφυκτικά από τις Συμπληγάδες των μονοπωλιακών ομίλων από τη μια και της μείωσης της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών από την άλλη.

Σε ποιο βαθμό μπορούν οι επιχειρήσεις να συγκρατήσουν τις τιμές των πωλήσεων;

Οι μικρομεσαίες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα! Εδώ κι ενάμιση χρόνο λέμε σε κάθε τόνο ότι η κρίση της πανδημίας, αντίθετα με την κρίση των Μνημονίων, βρήκε τις μικρομεσαίες χωρίς αποθεματικά και εφεδρείες που θα μπορούσαν να ρίξουν στην μάχη της επιβίωσης.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, αντίθετα, έχουν αυτή τη δυνατότητα όχι μόνο για τους λόγους που προανέφερα, αλλά επιπλέον επειδή όλα τα προηγούμενα χρόνια συσσώρευσαν μεγάλα κέρδη. Αποδείχτηκαν οι κερδισμένοι της πανδημίας, οι κερδισμένοι από τη στροφή των καταναλωτών στο ηλεκτρονικό εμπόριο κ.λπ. Γιατί δεν βγαίνουν τώρα δημόσια να δηλώσουν ότι θα σεβαστούν το εισόδημα των πολιτών συνάπτοντας συμφωνίες σταθερής τιμής;

Τι θα μπορούσε να έχει κάνει η κυβέρνηση για να μετριαστεί το φαινόμενο;

Ζούμε μια πρωτότυπη συγκυρία, επειδή είμαστε μάρτυρες της ανόδου του ΑΕΠ και των τιμών, ταυτόχρονα. Αυτό ισοδυναμεί με αυξημένα, μη προϋπολογισθέντα δημόσια έσοδα. Το αίτημά μας είναι απλό και μηδενικού κόστους: Να αρκεστεί η κυβέρνηση στα έσοδα που υπολόγιζε αρχικά και να προβεί σε άμεσες και γενναίες μειώσεις φόρων, που θα βάλουν ένα ανάχωμα στις ανατιμήσεις. Χαρακτηριστικά, θα μπορούσε να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στον καφέ, να μειωθούν οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα, να καταργηθεί επίσης το τέλος επιτηδεύματος. Το σημαντικότερο είναι ότι σήμερα υπάρχουν περιθώρια για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα.

Σε ποιο βαθμό είναι αναγκαίο ένα κούρεμα οφειλών;

Το αίτημα κουρέματος οφειλών δεν είναι αυστηρά και μόνο ελληνικό αίτημα. Πρώτη φορά μάλιστα διατυπώθηκε από τον πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και νυν πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Το αιτούνται ακόμη και συνομοσπονδίες μικρομεσαίων από κράτη όπως η Γερμανία, που αποδείχθηκαν πολύ πιο γενναιόδωρα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η κατάσταση ασφυξίας που έχει διαμορφωθεί στις μικρομεσαίες αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη εξαμηνιαία έρευνα του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ. Συγκεκριμένα: Μία στις πέντε επιχειρήσεις δήλωσε ότι το επόμενο εξάμηνο δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τον πρώην ΟΑΕΕ, στις φορολογικές υποχρεώσεις, στις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, στις υποχρεώσεις ενοικίου και στις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Ενώ μια αντίστοιχη αναλογία, ένας στους πέντε, έχουν ήδη καθυστερημένες οφειλές ενοικίου, ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και τους προμηθευτές κ.ο.κ. Συνεπώς η κατάσταση είναι οριακή και επιβάλλει τη λήψη μέτρων ανακούφισης.

Μετά την πανδημία έρχεται η απειλή των ανατιμήσεων

Χατζηθεοδοσίου, προέδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

 

Πόσο πιστεύετε ότι πλήττει τα νοικοκυριά το κύμα των ανατιμήσεων;

Μετά από δέκα χρόνια σκληρών Μνημονίων και ενάμιση χρόνο πανδημίας κορωνοϊού, οι οικονομικές συνέπειες της οποίας είναι μεγαλύτερες από εκείνες συνολικά της μνημονιακής περιόδου, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί, με πολλούς συμπολίτες μας να δίνουν καθημερινά αγώνα για την εξασφάλιση των βασικών αγαθών. Και έρχεται τώρα μια νέα απειλή, αυτή των ανατιμήσεων, και μάλιστα στην ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο) και σε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Πρόκειται για δαπάνες, όπως τις ονομάζουμε, ανελαστικές, καθώς δεν μπορούν να λείψουν από μια οικογένεια το ψωμί, το γάλα κ.λπ. Οι υψηλές αυξήσεις σε αυτά τα προϊόντα θα πλήξουν σίγουρα τα νοικοκυριά, πρωτίστως τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Γι’ αυτό, η επιμελητηριακή κοινότητα τονίζει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να λάβει εδώ και τώρα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία τους από την εκτίναξη των τιμών.

Είναι σε θέση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να απορροφήσουν τις αυξήσεις τιμών;

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και παρά τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν. Όπως οι έρευνες των Επιμελητηρίων καταδεικνύουν, μεγάλο μέρος τους είναι πιθανό να κινδυνεύσει με λουκέτο το επόμενο διάστημα. Τον κίνδυνο αυτό αντιμετωπίζουν περίπου 200.000 επιχειρήσεις, κάτι που, αν δεν αποτραπεί, θα έχει οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Υπό το βάρος των υπέρογκων χρεών και της έλλειψης ρευστότητας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται τώρα να διαχειριστούν ένα υψηλό επιπλέον κόστος, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών. Είναι σαφές ότι τα περιθώρια που έχουν για την απορρόφηση των αυξήσεων αυτών είναι πολύ μικρά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ, περίπου μία στις τέσσερις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσε πως κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 αύξησε τις τιμές των αγαθών / υπηρεσιών. Πάντως, η ίδια έρευνα δείχνει ότι οι επιχειρήσεις εστίασης, σε ποσοστό 79,4%, διατήρησαν τις τιμές τους σταθερές παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και το μεγάλο διάστημα που παρέμειναν κλειστές. Είναι επομένως φανερό ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιλαμβανόμενες πως η ανατίμηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους θα πλήξει περαιτέρω τους τζίρους τους, καταβάλλουν προσπάθεια απορρόφησης των αυξήσεων, αλλά οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες και για να τα καταφέρουν απαιτείται η στήριξή τους με μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης.

Ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, κατά τη γνώμη σας, για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα για να αποτραπεί αυτή η νέα απειλή για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μόνο με τη λήψη, τώρα, στοχευμένων μέτρων θα μπορέσουν να προστατευθούν τα ήδη πενιχρά έσοδα των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων και των ευάλωτων νοικοκυριών, που δίνουν καθημερινά αγώνα επιβίωσης. Συγκεκριμένα, τα Επιμελητήρια προτείνουμε την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε προϊόντα όπως ο καφές, τη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και να επισπευσθούν η απαραίτητη μείωση των φορολογικών συντελεστών και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που επιβλήθηκε μνημονιακά και συνεχίζει να βαραίνει, άδικα, τους επαγγελματίες, καθώς και την υιοθέτηση πολιτικών πρόνοιας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα, τότε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Μας προβληματίζει κυρίως η αύξηση στο ρεύμα

Πέτρος Κασιμάτης, ιδιοκτήτης καφέ - μπαρ, μέλος συντονιστικού Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης

 

* Τελικά πλέον θα πληρώνουμε 5 ευρώ έναν καφέ;

Η μεγάλη πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης έχουμε απορροφήσει τις περισσότερες από τις ανατιμήσεις που έχουν επιβληθεί στον κλάδο μας τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή, με δεδομένο ότι διανύουμε την πιο δύσκολη εποχή που έχει βιώσει η εστίαση, περιμένουμε να δούμε το ύψος των ανατιμήσεων και πόσο αυτές θα επηρεάσουν το κόστος λειτουργίας μας.

Οι πληροφορίες μας λένε πως η αύξηση στην τιμή της χονδρικής πώλησης του καφέ θα είναι του ύψους του 1 - 2 ευρώ ανά κιλό. Σε αυτή την περίπτωση η τιμή του καφέ σίγουρα θα επηρεαστεί, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει στα επίπεδα των 5 ευρώ. Τέτοιου είδους φήμες (έχουν κυκλοφορήσει από συγκεκριμένα κέντρα) μόνο κακό κάνουν στον κλάδο μας και επίσης δύναται να δημιουργήσουν αχρείαστες αρνητικές εντυπώσεις. Θυμίζω πως ο μ.ό. στη τιμή του καφέ είναι 3 - 3,5 ευρώ (τιμή για σερβιριζόμενο καφέ) και 1,70 - 2,00 ευρώ (τιμή για take away).

* Σε ποιο βαθμό μπορούν οι επιχειρήσεις εστίασης να συγκρατήσουν τις τιμές των πωλήσεων, δεδομένης και της αύξησης στην τιμή του ψωμιού;

Θα πρέπει να δούμε το ακριβές ύψος των ανατιμήσεων. Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η αύξηση στην τιμή ρεύματος (κόστος ήδη δυσβάσταχτο για πολλούς συναδέλφους). Το σίγουρο είναι πως η μεγάλη πλειονότητα των καταστημάτων βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτίσουν το επερχόμενο κύμα ακρίβειας.

* Τι θα μπορούσε να έχει κάνει η κυβέρνηση για να μετριαστεί το φαινόμενο;

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει επιδείξει μια απολύτως λανθασμένη και σε πολλές περιπτώσεις επιθετική στάση απέναντι στις επιχειρήσεις εστίασης. Πέραν του ότι με κάθε ευκαιρία “εργαλειοποιεί” τον κλάδο μας για επικοινωνιακούς λόγους, έχει αφήσει εδώ και μερικούς μήνες τελείως αστήριχτους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους.

Για άλλη μία φορά πετάει την μπάλα στην εξέδρα δικαιολογώντας τις ανατιμήσεις ως παγκόσμιο φαινόμενο. Καλούμε την κυβέρνηση, για άλλη μία φορά, να διαβουλευθεί με τους φορείς τις αγοράς προς αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων, αντί να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Επίσης θα θέλαμε να καλέσουμε και την αντιπολίτευση να εκφράσει μία πιο σαφή και έντονη θέση.

* Τι ζητάει ο κλάδος της εστίασης από την κυβέρνηση;

Ο κλάδος μας από τις 13.9 στην ουσία μπαίνει σε καθεστώς μίνι lockdown. Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, έχοντας επιδείξει ενσυναίσθηση και ρεαλισμό καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, και κατόπιν διαβούλευσης με εκατοντάδες συναδέλφους, έχει προτείνει τα εξής:

* Επιδότηση ενοικίων (για όλη την περίοδο που θα ισχύουν περιοριστικά μέτρα).

* Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας (για όλη την περίοδο που θα ισχύουν περιοριστικά μέτρα).

* Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες.

* Σε κάθε περίπτωση παράταση στην καταβολή τυχόν δόσεων έως την 1.1.2023. Θυμίζουμε πως η έναρξη των δόσεων ξεκινάει την 1.1.2022.

* Τα αδιάθετα κονδύλια από το “πρόγραμμα επανεκκίνησης” να επανατοποθετηθούν στον κλάδο με νέα προγράμματα με πιο ευνοϊκούς όρους.

* Δυνατότητα ρύθμισης όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας με νόμο στα πρότυπα του νόμου των 100 δόσεων (αυτή τη στιγμή χιλιάδες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν στον νόμο λόγω πολύ σφιχτών προθεσμιών).

* Να επιδοτηθούν άμεσα κονδύλια για ιονιστές καθαρισμού αέρα, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

* Δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL