Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
ΔΕΗ / Έκρηξη τιμών ρεύματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΗ / Έκρηξη τιμών ρεύματος

ΔΕΗ

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική αγορά από τον περασμένο μήνα, σπάζοντας το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και προοιωνίζοντας μεγάλες επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών μέσω των γνωστών ρητρών που έχουν επιβάλει οι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της ΔΕΗ.

Ήδη, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ, τον Ιούλιο η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα ανήλθε σε 113,466 ευρώ ανά μεγαβατώρα (Mwh), αυξημένη κατά 15,3% σε σχέση με τον επίσης “ακριβό” Ιούνιο (98,391 ευρώ/MWh). Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο η ζήτηση ήταν αυξημένη κατά 30,7% έναντι της αντίστοιχης του Ιουνίου.

Η χονδρική τιμή έχει πραγματικά εκτοξευθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς τον περασμένο μήνα κατέγραψε άνοδο κατά 77% από τις αρχές της φετινής χρονιάς (Ιανουάριος 2021: 64,111 ευρώ/Mwh).

Ωστόσο, φαίνεται πως οι ανατιμήσεις δεν έχουν τέλος, καθώς ήδη από τις αρχές Αυγούστου καταγράφηκε το απίστευτο ρεκόρ των 185,59 ευρώ (4 Αυγούστου) στην αγορά της επόμενης ημέρας (Day Ahead Market -DAM), τη βασική χονδρεμπορική αγορά, εν μέσω ακραίου καύσωνα αλλά και πυρκαγιών στη χώρα μας.

Από τα τέλη Ιουλίου η μέση τιμή βρίσκεται σταθερά πάνω και πολύ πάνω από τα 100 ευρώ, ενώ το ανώτατό της όριο μέσα στις ημερήσιες διακυμάνσεις έχει ξεπεράσει ακόμα και τα 200 ευρώ (ανήλθε έως 208,12 ευρώ στις 9 Αυγούστου).

Χθες η χονδρική τιμή βρέθηκε στα 139,74 ευρώ, ενώ σήμερα κινείται ακόμη πιο πάνω, στα 151,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τοποθετώντας ξανά την Ελλάδα στην πρώτη θέση των χωρών με τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη ως την ακριβότερη αγορά.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρκείται στην επίκληση υψηλών τιμών σε όλη την Ευρώπη -όταν οι ελληνικές “πρωτιές” είναι πλέον σχεδόν καθημερινές- καθώς και του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους του φυσικού αερίου, που πια είναι το κυρίαρχο καύσιμο της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Μάλιστα, το τελευταίο δεκαήμερο έχουν επιστρατευτεί και όλες οι λειτουργούσες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (ή και “σβησμένες”, όπως η Μεγαλόπολη 3) προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα επάρκειας. Χθες το μεσημέρι (3 μ.μ.) η συνεισφορά του λιγνίτη στην παραγωγή έφτασε στο 22%, του φυσικού αερίου στο 49%, των διασυνδέσεων σε 18%, των υδροηλεκτρικών στο 7% και των ΑΠΕ στο 4%.

Η άνοδος των τιμών στη χονδρική αγορά περνά αυτούσια στους καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές μετακυλίουν στη λιανική τα επιπλέον κόστη μέσω της ενεργοποίησης ρητρών αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας που υιοθέτησε και η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου.

Οι αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας που προσθέτει η ρήτρα είναι δεδομένες και εκτιμώνται σε διψήφιο ποσοστό, κάτι που θα φανεί στους αναμενόμενα, λόγω και των υψηλών θερινών καταναλώσεων, “φουσκωμένους” λογαριασμούς από τον Σεπτέμβριο και μετά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL