Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.2°C25.1°C
0 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C24.3°C
1 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.8°C25.2°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 78%
Ηλεκτρικό ρεύμα / Σε κλοιό αυξήσεων στην ενέργεια οι καταναλωτές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηλεκτρικό ρεύμα / Σε κλοιό αυξήσεων στην ενέργεια οι καταναλωτές

ΔΕΗ

Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα, εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των τιμών καταναλωτή, δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν ήδη ενεργοποιήσει ρήτρες μετακύλισης του κόστους των αγορών στη λιανική.

Από την περασμένη εβδομάδα η μέση ημερήσια τιμή της βασικής χονδρεμπορικής αγοράς (Day Ahead Market -DAM) ξεπέρασε τα 100 ευρώ ευρώ ανά μεγαβατώρα (από τα 70,25 στις 19/6), με αποκορύφωμα το ρεκόρ των 128,15 ευρώ της περασμένης Πέμπτης. Η ανοδική τάση διατηρείται πάντως, καθώς προχθές ανήλθε σε 118,66 ευρώ και χθες σε 115,31 ευρώ, ενώ σήμερα διαμορφώνεται σε 105,42

Παράλληλα, την ανηφόρα έχουν πάρει και τα κόστη της αγοράς εξισορρόπησης που προστίθενται στη βασική χονδρεμπορική τιμή, φτάνοντας την περασμένη εβδομάδα στα 13,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν εκτιναχθεί στα 16 ευρώ προκαλώντας την πρώτη παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Πάντως ήδη βρίσκονται σε ισχύ οι ρήτρες αναπροσαρμογής χρεώσεων (ή ΟΤΣ) των ιδιωτών παρόχων αλλά και η ρήτρα CO2 της ΔΕΗ, που θα ακολουθήσει τον δρόμο των ανταγωνιστών της από τον Αύγουστο. Αν υποθέσουμε ότι αυτές οι ρήτρες ενεργοποιούνται μετακυλίοντας αυξήσεις στους καταναλωτές όταν η μέση χονδρική τιμή βρίσκεται κοντά στα 50-55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι προφανές ότι μιλάμε τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες περί σταθερών επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Ταυτόχρονα, επιβάρυνση προκαλείται και από την αύξηση του εσόδου του ΑΔΜΗΕ μέσα από την άνοδο των χρεώσεων χρήσης του συστήματος μεταφοράς στους λογαριασμούς, αν και είναι σχετικά μικρή (0,7 τοις χιλίοις στη χαμηλή τάση και σχεδόν 1% στη μέση τάση κατά τον επικεφαλής του Διαχειριστή). Αντιθέτως στα... αζήτητα παραμένουν περίπου 60 εκατ. ως εξοικονόμηση από τις μέχρι σήμερα ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων που έχει ολοκληρώσει ο Διαχειριστής, ποσό το οποίο θα έπρεπε να μετακυλισθεί ως ελάφρυνση των καταναλωτών αφαιρούμενο από τις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) των λογαριασμών.

Κατά τα άλλα, νέες χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας θα φέρουν καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές, κατά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των αρμοδίων υπουργών της, που διαψεύδονται καθημερινά στο πλαίσιο μιας αγοράς όπου η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός είναι σχετικές έννοιες.

Σε υψηλά επίπεδα και η βενζίνη

Την ίδια στιγμή, και οι τιμές των πετρελαιοειδών κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με την αμόλυβδη να φτάνει το 1,651 ευρώ το λίτρο μεσοσταθμικά σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, κι ενώ μπαίνουμε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού με την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης, οι τιμές στα νησιά βρίσκονται στα ύψη, με την πρωτιά να ανήκει και πάλι στις Κυκλάδες με 1,878 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη κι ακολουθούν οι νομοί Δωδεκανήσου με 1,791 ευρώ, Λέσβου με 1,729 ευρώ, Κεφαλληνίας με 1,725 ευρώ, Ρεθύμνης με 1,715 ευρώ το λίτρο κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το δελτίο τιμών της περασμένης εβδομάδας της Ε.Ε. (DG Energy), πως η Ελλάδα με 1,629 ευρώ το λίτρο τιμή αμόλυβδης ήταν η τέταρτη ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε., μετά τη Δανία (με 1,648 ευρώ), τη Φιλανδία (1,638) και την Πορτογαλία (1,631). Βεβαίως είναι και αισθητά ακριβότερη κατά σχεδόν 9% από τον μέσο όρο της τιμής στην Ε.Ε. των 27, δηλαδή των 1,496 ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL