Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.3°C31.3°C
1 BF 29%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
29 °C
27.2°C31.4°C
1 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
25.5°C31.5°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C25.8°C
3 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
26.5°C29.9°C
0 BF 19%
ΕΛΠΕ / Κυβερνητικοί «ελιγμοί» λόγω πιέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΛΠΕ / Κυβερνητικοί «ελιγμοί» λόγω πιέσεων

ΕΛΠΕ

Σε αλλαγή πλεύσης υποχρεώθηκε η κυβέρνηση υπό την πίεση των σφοδρών αντιδράσεων εργαζομένων και αντιπολίτευσης και της ενδεχόμενης ποινικής διάστασης σχετικά με την εκχώρηση του ελέγχου του μάνατζμεντ από το Δημόσιο στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των ΕΛ.ΠΕ., στην οποία είχε τεθεί το μείζον ζήτημα της απεμπόλησης του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. στον όμιλο, με σχετική εισήγηση που εγκρίθηκε από το υφιστάμενο Διοικητικό Συμβούλιο, αναβλήθηκε για την επόμενη Παρασκευή 28 Μαΐου, κατόπιν αιτήματος του ΤΑΙΠΕΔ (κατέχει το 35,5% του Δημοσίου).

Ειδικότερα το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε το αίτημα αναβολής υποβάλλοντας (προχθές) πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει την απόφασή του να επιλέξει την εναλλακτική που δίνει ο νόμος για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή του διορισμού των 2/5 των μελών του Δ.Σ. από μέτοχο και την εκλογή των υπολοίπων από τη γενική συνέλευση. Η διοίκηση διεμήνυσε πάντως ότι, πέραν της διαφοροποίησης αυτής και τυχόν νομικών προσαρμογών στα κείμενα των εισηγήσεων, ως αποτέλεσμά της, δεν υπάρχει άλλη τροποποίηση στην αρχική της εισήγηση.

Θυμίζουμε ότι η εισήγηση που επρόκειτο να συζητηθεί και να ψηφιστεί χθες αφορούσε, μεταξύ άλλων, την εκλογή όλων των μελών -που γίνονται 11 από 13 έως σήμερα- του Δ.Σ. από τη γενική συνέλευση και την κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων. Βάσει του υφιστάμενου καθεστώτος -και της συμφωνίας των μετόχων (2003)-, από τα 13 μέλη του Δ.Σ. το Δημόσιο διορίζει την πλειοψηφία, ήτοι 7 μέλη, δηλαδή κατέχει την πλειοψηφία στο μάνατζμεντ του στρατηγικού ομίλου, ενώ 2 μέλη προέρχονται από τον χώρο των εργαζομένων.

Η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ μεταφράζεται σε διορισμό των 4 επί των συνολικά 11 μελών του Δ.Σ. και εκλογή των υπολοίπων 7 από τη γενική συνέλευση, ενώ δεν αναφέρεται πρόβλεψη για τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων. Η πρόταση προφανώς είναι ανεπαρκής και μάλλον αποπροσανατολιστική, καθώς παραμένει το βασικό επίδικο: η διασφάλιση της προβλεπόμενης πλειοψηφικής συμμετοχής του Δημοσίου στη διοίκηση.

Ωστόσο η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα, το οποίο ανέδειξαν εμφατικά οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και η σφοδρή αντίθεση - κριτική της αντιπολίτευσης, αναγκάζοντάς τη να ξανασκεφτεί τη στάση της, ενώ συγχρόνως βρίσκονται εντελώς εκτεθειμένα τα διορισμένα από το Δημόσιο μέλη που υπερψήφισαν την απαράδεκτη πρόταση.

Το ότι τέθηκε δε πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή ευθέως θέμα απιστίας εις βάρος των συμφερόντων του Δημοσίου σχετικά με την αξία του εκχωρούμενου μάνατζμεντ (ύψους τουλάχιστον 106 εκατ. ευρώ) μάλλον επέτεινε την πίεση...

“Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος”

Τη βάσιμη κριτική που έχουμε ασκήσει πολιτικά κόμματα και εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ. στην πολιτικά και νομικά απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει δικαιώματα αλλά και περιουσία του Δημοσίου στον ιδιώτη μέτοχο επιβεβαιώνει η αναβολή της γενικής συνέλευσης, σχολίασαν οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Σ. Φάμελλος και  Έ. Αχτσιόγλου αντίστοιχα.

Παράλληλα, σημείωσαν, επιβεβαιώνει την προχειρότητα των επιλογών της διοίκησης του ομίλου και των πολιτικών προϊσταμένων, υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ, και το δίκαιο των διεκδικήσεων - κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Πλέον μοναδική και επείγουσα υποχρέωση της κυβέρνησης παραμένει η εξασφάλιση της πλειοψηφίας του Δημοσίου στο Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. καθώς και της εκπροσώπησης των εργαζομένων, όπως είχε διατυπωθεί και κατοχυρωθεί στη συμφωνία των μετόχων του 2003. “Καμία καθυστέρηση εκ μέρους της κυβέρνησης δεν επιτρέπεται” κατέληξαν.

Εμμένουν οι εργαζόμενοι

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει την παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ, που δεν αποδέχθηκε να υπερψηφίσει τέτοια -δραματική για τα συμφέροντα του Δημοσίου- πρόταση και επέβαλε αναβολή, το Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ. Εμμένει στις θέσεις - αιτήματά του τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί κατάργηση της αποφασιστικής εκπροσώπησης (μάνατζμεντ) του Δημοσίου, αλλά και των εργαζομένων στο Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL