Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.6°C19.4°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.3°C21.0°C
3 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.4°C16.0°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.2°C
1 BF 77%
Lockdown / Στο κατακόρυφο η αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Lockdown / Στο κατακόρυφο η αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων

ΕΣΤΙΑΣΗ

Με έκδηλη αγωνία αναμένει ο κόσμος της εστίασης, του λιανεμπορίου, της ακτοπλοΐας και μιας σειράς παρεχόμενων υπηρεσιών, από αναψυχή μέχρι πολιτισμό, το περαιτέρω άνοιγμα της οικονομίας. Όπως αναμένει την κατάργηση κάποιων επίμαχων περιοριστικών μέτρων, τα οποία, αν και έχουν αποδειχθεί αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας (όπως είναι, λόγου χάριν, η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 ή όπως το ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων και των καφέ έως τις 10.45 μ.μ.), έχουν αποβεί σε βάρος της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα, ενδεχομένως και σήμερα, το νέο ωράριο λειτουργίας της εστίασης. Η μερική έστω αυτή απελευθέρωση, όπως έχει επισημάνει σύσσωμος ο κόσμος της εστίασης, είναι απαραίτητη, καθώς η σημερινή απαγόρευση έχει επιβληθεί στις ώρες στις οποίες πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος τζίρος, με αποτέλεσμα τα έσοδα ανά ώρα λειτουργίας, ανά εργαζόμενο ή ανά πάγια και λειτουργικά έξοδα να είναι για πολλούς ασύμφορα. Με χαμένους, βεβαίως, τους επιχειρηματίες και τους απασχολούμενους. Ως εκ τούτου, τρία είναι τα πιθανά σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο, εστιατόρια και μπαρ θα κατεβάζουν ρολά στις 12 τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το δεύτερο στη 01.00 π.μ. και σύμφωνα με ένα τρίτο θα αποφασιστεί επιμήκυνση ωραρίου κατ’ αρχάς κατά μία ώρα και ακολούθως κατά ακόμη μία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις άμεσα εμπλεκόμενων, βαρύνοντα ρόλο ως προς την τελική επιλογή θα παίξει και η εικόνα αναφορικά με τα στοιχεία κρατήσεων τουριστών.

Ένα ακόμη ζήτημα που «καίει» τον κλάδο είναι τι μέλλει γενέσθαι με τα καταστήματα εκείνα που διαθέτουν πρόσβαση αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους. Ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης έχει αφήσει μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τον Ιούνιο, πλην όμως για πολλές από τις 17.000 επιχειρήσεις ίσως να είναι πολύ αργά.

Άλλος παράγοντας που πλήττει σήμερα καίρια την αγορά, περιορίζοντας τις συναλλαγές, είναι το διαβόητο 13033, το οποίο έχει εξοργίσει κοινωνία και επιχειρείν και έτσι αναμένουν την κατάργησή του, ενώ και οι περιφερειακές και τοπικές οικονομίες αναμένουν να απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις. Ακόμη, αναμένονται ανακοινώσεις για κατάργηση των ραντεβού στα καταστήματα, άνοιγμα κλάδων όπως λ.χ. των γυμναστηρίων αλλά και τα μέτρα -πιθανότατα λίγα 24ωρα αργότερα- για τον τουρισμό, ο οποίος ανοίγει μεθαύριο, Παρασκευή 14 Μαΐου.

Την άρση των απαγορεύσεων αναμένουν εξάλλου και οι δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο της ακτοπλοΐας. Ενδεικτικό τού πόσο έχει πληγεί ο εν λόγω κλάδος είναι και το ότι πέρυσι τέτοιες ημέρες, και συγκεκριμένα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, είχε παρουσιάσει μείωση διακίνησης επιβατών στα ελληνικά λιμάνια κατά 67% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL